Görüş Bildir

Diyarbakırlı Şehrinden Mennun

İstanbul, Avrupa kentleri arasında 'yaşam memnuniyeti'nde sonuncunde yer alırken, Diyarbakır Türkiye'den araştırmaya katılan 4 il arasında ikinci oldu.

Diyarbakırlı Şehrinden Mennun

AVRUPA Komisyonu'nun 4'ü Türkiye'den Avrupa'da 83 kentte yaptığı yaşam memnuniyeti anketinde Antalya 48'inci olurken, İstanbul son sırada yer aldı. Diyarbakır ise Türkiye'den araştırmaya katılan 4 il arasında yüzde 86 ile ikinci oldu.

Avrupa Birliği'nin yürütme organı Avrupa Komisyonu'na bağlı Kentsel Politika ve İletişim Genel Müdürlüğü'nün 2015 yılında, Avrupa'da 83 kentte gerçekleştirdiği ve yeni açıklanan yaşam memnuniyeti anketine Türkiye'den 4 il alındı. Londra, Paris, Roma, Madrid, Amsterdam, Zürih, Berlin, Barcelona gibi kentlerin de bulunduğu 'Avrupa Şehirlerinde Yaşam Kalitesi (2015)' başlıklı araştırmaya, Türkiye'den İstanbul, Ankara, Antalya ve Diyarbakır alındı. Kentte yaşam, kentin çeşitli imkan ve hizmetlerinin memnuniyet derecesinin ölçüldüğü araştırmaya Türkiye'den katılan 4 il arasında yaşam memnuniyeti en yüksek il Antalya oldu.

İSTANBUL SON SIRADA

Araştırmada yaşanılan kentten duyulan memnuniyet oranı Antalya'da yüzde 92, Diyarbakır'da yüzde 86, Ankara'da yüzde 83, İstanbul'da ise yüzde 65 çıktı. 83 Avrupa kenti arasında Antalya 48'inci olurken, İstanbul ise yaşam memnuniyeti açısından 83'üncü sırada yer aldı.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, AB'nin 2015 yılı verilerine göre gerçekleştirdiği ve sonuçlarını yeni açıkladığı ankete ilişkin bilgi verdi. Ankette Londra, Paris, Roma, Madrid, Barselona, Berlin, Hamburg gibi 83 önemli kent bulunduğunu belirten ATSO Başkanı Çetin, 48'inci sıranın kötü olmadığını, çünkü İstanbul, Ankara ve Diyarbakır'ın bu sıralamada en sonlarda yer aldığını kaydetti.

GÜVENDE HİSSETME ORANI YÜZDE 82

Özellikle kendini güvende veya güvenli hissetme konusuna dikkat çeken Davut Çetin, "Antalya'da kendini güvenli hissetme oranı yüzde 82, oldukça yüksek bir oran. Bu 2015 yılı anketi, ama yine de dünyanın az kentinde bu oran böyle yüksek çıkar. Antalya'nın diğer üç ilden geride olduğu alan toplu taşıma, tatmin düzeyinin en düşük olduğu alanlar konutta kalite-fiyat dengesi, insanlara güven, iş bulma kolaylığı, okullar ve spor tesisleri, gürültü gibi konulardır" dedi.

ANKET KRİTERLERİ

Memnuniyet anketinde baz alınan kriterler ise şöyle:  Yaşanılan kentten duyulan memnuniyet, alışveriş imkanları, güvenli hissetme, yeşil alanlar, pazar, yürüme yerleri, kentin temizliği, hava kalitesi, ailenin maddi durumundan memnuniyet, komşulara güven, hastane, doktor, sağlık hizmetlerinin yeterliliği, kamu kurumlarına güven, iş durumundan memnuniyet, kamu kurumları, idari kurumların halka etkin yardım edip etmediği, konser salonu, tiyatro, müze, kütüphane sayısı, gürültü düzeyi, okul ve diğer eğitim imkanları, iş bulma kolaylığı, kentteki insanları güvenilir bulma, uygun fiyata iyi bir ev bulma, ailenin maddi durumundan memnuniyet.

ANTALYA

Antalya'da insanların bu kentte yaşamaktan çok mutlu olduğunu gösteren araştırmada, en çok şikayet edilen konu ise uygun fiyata ev bulamama oldu. Antalya'nın memnuniyet düzeyleri şöyle:

"Yaşamaktan duyulan memnuniyet yüzde 92. Yaşadığı yerden memnuniyet yüzde 89. Alışveriş imkanları yüzde 83. Güvenli hissetme yüzde 82. Yeşil alanlar yüzde 78. Kamusal alanlar, pazar, yürüme yerleri yüzde 74. Kentin temizliği yüzde 73. Hava kalitesi yüzde 73. Ailenin maddi durumundan memnuniyet yüzde 73. Komşulara güvenme yüzde 71. Hastane, doktor, sağlık hizmetleri yüzde 67. Kamu kurumlarına güven yüzde 66. İş durumundan memnuniyet yüzde 65. Kamu kurumları, idari kurumlar halka etkin yardım ediyor mu yüzde 63. Konser salonu, tiyatro, müze, kütüphane yüzde 60. Gürültü yüzde 60. Okul ve diğer eğitim imkanları yüzde 59. Spor tesisi ve salonları yüzde 58. İklim değişikliği ile mücadele (enerji verimliliği, yeşil taşımacılık) yüzde 57. Toplu taşıma yüzde 53. İş bulma kolaylığı yüzde 51. Kentteki insanları güvenilir bulma yüzde 47. Uygun fiyata iyi bir ev bulma yüzde 45."

İSTANBUL'DA DA EN BÜYÜK SORUN UYGUN FİYATA EV

İstanbulluları en çok memnun eden şey alışveriş imkanları olurken, birçok alanda memnuniyet düzeyi yüzde 50'nin altında kaldı. İstanbul'da uygun fiyata ev bulma, gürültü, kentteki insanları güvenilir bulma oranları çok düşük çıktı. İstanbul için memnuniyet düzeyleri ise şöyle:

"Yaşanılan kentten duyulan memnuniyet yüzde 65. Toplu taşıma yüzde 57. Hastane, doktor, sağlık hizmetleri yüzde 57. Spor tesisi ve salonları yüzde 44. Caddeler ve binalar yüzde 47. Okul ve diğer eğitim imkanları yüzde 44. Kamusal alanlar, pazar, yürüme yerleri yüzde 51. Alışveriş imkanları yüzde 82. İş bulma kolaylığı yüzde 46. Uygun fiyata iyi bir ev bulma yüzde 19. Güvenli hissetme yüzde 41. Kentteki insanları güvenilir bulma yüzde 26. Komşulara güvenme yüzde 67. Kamu kurumları, idari kurumlar halka etkin yardım ediyor mu yüzde 51. Kamu kurumlarına güven yüzde 50. Hava kalitesi yüzde 52. Gürültü yüzde 28. Kentin temizliği yüzde 57. Yeşil alanlar yüzde 49. İklim değişikliği ile mücadele (enerji verimliliği, yeşil taşımacılık) yüzde 41. Kendi yaşamından memnuniyet yüzde 75. Yaşadığı yerden memnuniyet yüzde 75. Ailenin maddi durumundan memnuniyet yüzde 70. İş durumundan memnuniyet yüzde 67."

BAŞKENTLİLER İŞ BULMA ZORLUĞUNDAN ŞİKAYETÇİ

Başkent Ankara'da ise yaşamaktan duyulan memnuniyet ve alışveriş imkanları yüksek oranda memnun edici çıktı. Başkentlilerin en çok şikayeti iş bulma kolaylığı konusunda oldu. Ankara'da memnuniyet düzeyleri şöyle:

"Yaşanılan kentten duyulan memnuniyet yüzde 83. Toplu taşıma yüzde 55. Hastane, doktor, sağlık hizmetleri yüzde 65. Spor tesisi ve salonları yüzde 50. Caddeler ve binalar yüzde 62. Okul ve diğer eğitim imkanları yüzde 54. Kamusal alanlar, pazar, yürüme yerleri yüzde 66. Alışveriş imkanları yüzde 82. İş bulma kolaylığı yüzde 43. Uygun fiyata iyi bir ev bulma yüzde 45. Güvenli hissetme yüzde 77. Kentteki insanları güvenilir bulma yüzde 57. Komşulara güvenme yüzde 72. Kamu kurumları, idari kurumlar halka etkin yardım ediyor mu yüzde 54. Kamu kurumlarına güven yüzde 57. Hava kalitesi yüzde 67. Gürültü yüzde 54. Kentin temizliği yüzde 63. Yeşil alanlar yüzde 70. İklim değişikliği ile mücadele (enerji verimliliği, yeşil taşımacılık) yüzde 52. Kendi yaşamından memnuniyet yüzde 76. Yaşadığı yerden memnuniyet yüzde 81. Ailenin maddi durumundan memnuniyet yüzde 66. İş durumundan memnuniyet yüzde 64."

DİYARBAKIR

Diyarbakır'da yaşadığı yerden memnuniyet, alışveriş imkanları, güvenli hissetme gibi oranlar yüksek çıktı. Diyarbakırlıların memnuniyet düzeyi en az çıktığı konu iş, eğitim ve sportif alanlara yönelik oldu. Diyarbakır'da memnuniyet düzeyleri şöyle:

"Yaşanılan kentten duyulan memnuniyet yüzde 86. Toplu taşıma yüzde 58. Hastane, doktor, sağlık hizmetleri yüzde 62. Spor tesisi ve salonları yüzde 44. Caddeler ve binalar yüzde 61. Okul ve diğer eğitim imkanları yüzde 49. Kamusal alanlar, pazar, yürüme yerleri yüzde 70. Alışveriş imkanları yüzde 85. İş bulma kolaylığı yüzde 28. Uygun fiyata iyi bir ev bulma yüzde 56. Güvenli hissetme yüzde 72. Kentteki insanları güvenilir bulma yüzde 77. Komşulara güvenme yüzde 75. Kamu kurumları, idari kurumlar halka etkin yardım ediyor mu yüzde 61. Kamu kurumlarına güven yüzde 60. Hava kalitesi yüzde 79. Gürültü yüzde 54. Kentin temizliği yüzde 57. Yeşil alanlar yüzde 70. İklim değişikliği ile mücadele (enerji verimliliği, yeşil taşımacılık) yüzde 64. Kendi yaşamından memnuniyet yüzde 76. Yaşadığı yerden memnuniyet yüzde 89. Ailenin maddi durumundan memnuniyet yüzde 63. İş durumundan memnuniyet yüzde 54."

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi