Görüş Bildir

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Lice’de ‘Organik Ürün Pazarı’ kurma hazırlıkları başlıyor

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Lice ilçesinde "Organik Ürün Pazarı" için kolları sıvadı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Lice’de ‘Organik Ürün Pazarı’ kurma hazırlıkları başlıyor

İlçe’de başaralı bir Pazar sahası oluşturması koşulu ile bütün ilçelere aynı starateji için destek verilecek

Belediyenin hazırladığı Lice Organik Ürün Pazarı Projesi'ne, Karacadağ Kalkınma Ajansı 288 bin lira hibe desteği verdi. Organik ve doğal tarımı desteklemek amacıyla geliştirilen projenin başarılı olması halinde, benzer projeler tüm ilçelerde uygulanacak. Böylece organik ve doğal tarım yaygınlaştırılacak.

TOPRAK SAHİBİ OLAMAYANLARA GEÇİM KAPISI ARALANDI

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Yerel Ekonomiyi Güçlendirme Daire Başkanlığı, organik ve doğal tarımı teşvik etmek ve dayanışmacı ekonomiyi hayata geçirmek için çalışmalarına devam etmekte. Bismil ilçesine bağlı Ambar Mahallesi'nde belediyeye 229 dönümlük tarım arazisinin 35 dönümünü topraksız tarım işçilerine tarım yapmaları amacıyla tahsis ederek önemli bir çalışmaya imza atan Yerel Ekonomiyi Güçlendirme Daire Başkanlığı, şimdi de Lice Organik Ürün Pazarı Projesi hazırladı. Proje, Kalkınma Ajansları'nın Urfa'da yapılan toplantısında çok beğenilen projeler içinde yer aldı ve 288 bin lira hibe desteği verilmesi kararlaştırıldı. Giderinin 96 bin lirasının Belediye tarafından karşılanacağı projeyle, Lice'de organik ve doğal tarımın yaygınlaştırılarak ürünlerde ve organik girdilerde marka yaratılması, iç ve dış pazardaki bu yönlü talebin arttırılması hedefleniyor.

PİLOT PROJESİ

Pilot olarak uygulanacak projenin hedef grubu 90 üretici, kooperatif yönetimi ve üyelerinden oluşan 7 kişi, organik pazarda ürün pazarlayıcılarından 30 kişi olacak. Lice merkezde 14 mahallede yaklaşık 9 bin kişi, kırsalda 56 mahallede yaklaşık 17 bin kişinin faydalanacağı projeyle, şu sonuçların elde edilmesi bekleniyor: "Üreticilerde organik üretim konusunda farkındalık yaratılacak. İlçede organik üretim yapan köy ve çiftçi sayısında yüzde 10 artış sağlanacak. Mevcut organik ürünler içinde yer alan mercimek, arpa, buğday, nohut, sebze vb. gibi ürünlerde artış sağlanacak. Organik tarımla ilgili ilçe genelinde farkındalık gelişecek. İlçede organik üretim yapan köy sayısında yüzde 10 artış olacak. Lice'de toplam 100 alanda organik tarım yapılacak. Organik ürün pazarı oluşturulacak."

PİRİNÇÇİOĞLU: ORGANİK TARIM BİLİNCİNİ ARTIRMA AMACINDAYIZ

Projeyle ilgili bilgi veren Yerel Ekonomiyi Güçlendirme Daire Başkanı Necati Pirinççioğlu, projenin pilot uygulama olarak yapıldığını, Kalkınma Ajansı'ndan büyük ilgi gördüğünü kaydetti. Pilot projenin Lice'de uygulanmasının ardından diğer ilçelerde de benzer projeleri hayata geçireceklerini söyleyen Pirinççioğlu, Lice bölgesinde organik tarımın yapıldığını, proje uygulamasıyla organik tarım bilincinin daha da artacağını ifade etti.

DİĞER İLÇELERDE DE YÜRÜTECEĞİZ

Pirinççioğlu, projenin Lice Belediyesi ile ortak yürütüldüğünü belirterek, şöyle konuştu: "Geçen perşembe günü kalkınma ajanslarının Urfa'daki toplantısında projeler açıklandı ve bizim projemiz iyi bir puan alarak uygulamaya hak kazandı. Önümüzdeki dönemlerde bunun sözleşmelerini imzalayarak, faaliyetlerimize Lice bölgesinde eylül ayı itibariyle başlayacağız. Kuzey bölgelerinin toprağı daha buna elverişli ve zaten organik olan ürünlerin daha fazla olduğu bir bölge. Onun için pazar alanlarının orada oluşturulması projemiz var. Bu bir pilot uygulamaydı, orada başarılı olduğumuz zaman bu ve buna benzer alanlarda çalışmalarımızı sürdüreceğiz."

TÜKETİCİLER BİLİNÇLENDİRİLECEK

Pirinççioğlu, organik tarım ürünlerine olan talebi karşılamak, tüketicileri bilinçlendirmek, hormonlu ve doğal olmayan gıdaları kullanmama yönündeki bilinci artırmak istediklerini vurgulayarak, bu tip projelerle organik tarımla uğraşanlara destek sunulacağını belirtti.

Kaynak : CİHAN

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi