Görüş Bildir

Diyarbakır'da Hepatit B aşısı krizi

Diyarbakır’da bazı Aile Sağlığı Merkezleri’nde Hepatit B aşısının olmaması ya da yetersiz olması yeni doğan çocukların sağlığını adeta tehlikeye atıyor. Vatandaşların tepkisine neden olan bu olay karşısında Sağlık İl Müdürlüğü ve Halk Sağlığı İl Müdürlüğü ise bu sorunun aşı sayısının yetersiz kaynaklandığını öne sürüyor.

Diyarbakır'da Hepatit B aşısı krizi

DİYARBAKIR-Gelişmekte olan ülkelerde Hepatit B Virüs (HBV) enfeksiyonu çoğunlukla bebeklik veya çocukluk döneminde görülürken,Dünya Sağlık Örgütü (WHO) kayıtlarına göre günümüzde 400 milyon insanın HBV taşıyıcısı var.Taşıyıcılık oranı toplumlara göre değişirken, ülkemizde taşıyıcılık oranının %3.2 olduğu olarak biliniyor. Hepatit B enfeksiyonunda kronikleşme oranının yeni doğanda %95, bir yaştan küçük çocuklarda %80, 1-5 yaş arasında %30-50, 5-10 yaş arasında ise %10 olduğu vurgulanıyor. Bu virüsten korunmanın olmazsa olmaz yolu ise yeni doğan bebeklerin hepatit B aşısı olması. Ancak resmi verilere göre yeni doğan bebek oranlarının en fazla olduğu illerin başında gelen Diyarbakır, bu günlerde çok önemli bir sorunla karşı karşıya.

İDDİAYA GÖRE BEBEKLER RİSK ALTINDA

 Hepatit B aşısının bazı Aile Sağlık Merkezleri’nde olmaması ya da yetersiz olması nedeniyle son 1 ayda yüzlerce yeni doğan bebeğe bu aşının yapılamadığı iddia ediliyor. Aşının olmamasına tepki gösteren vatandaşlar, Diyarbakır gibi büyük bir kentte bu aşının olmamasını ‘skandal’ olarak değerlendirirken,bu kadar önemli aşıyı olamayan çocukların ilerleyen yaşlarda yaşayabilecekleri hastalığın vebalinin yetkililerde olacağını dile getirdiler. Sağlık Bakanlığı’nın yereldeki temsilcileri olan Sağlık İl Müdürlüğü’ne tepki gösteren vatandaşlar,”Son 1 ayda yüzlerce çocuk aşı olamadı. Üstelik bunlar yeni doğan bebekler ve enfeksiyon kapma ihtimalleri çok yüksek. Bu halkın sağlığını hiçe saymaktır.” şeklinde tepkilerini dile getirdiler.

ONLARA GÖRE SORUN CİDDİ DEĞİL !

Sağlık İl Müdürlüğü ve Halk Sağlığı İl Müdürlüğü ise sorunun ciddi boyutlarda olmadığı görüşünde. Halk Sağlığı İl Müdürü Fatih Mehmet Aslan, ”Bazı Aile Hekimlikleri’nde aşı sayısı az olabilir ama son 1 ayda hiç Hepatit B aşısı olmadığı iddiası doğru değil. Türkiye geneli böyle bir sorun var ama bu durum ilimizde çok ciddi boyutlarda değil. Hepatit B aşısını yaptıramadığını iddia eden varsa kendisine bu aşının olmadığını söyleyen merkezlerin adını söylemek kaydıyla bize başvurursa gereğini yaparız” dedi. Haber ekibimizin görüşlerini başvurduğu bazı eczaneler ise Hepatit B aşısıyla ilgili krizi doğrulayan bilgiler verdi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi