Görüş Bildir

Diyarbakır'da Lanetli afişe 'Afişli' tepki!

Diyarbakır'da İslami Sivil Toplum Kuruluşları Platformu, DBP'li Yenişehir Belediyesinin, çocuk gelinlere dikkati çekmek için billboardlara astığı afişe tepki için Türkçe-Kürtçe afiş astırdı.

Diyarbakır'da Lanetli afişe 'Afişli' tepki!

Yenişehir Belediyesince bir süre önce çocuk gelinlere dikkati çekmek için billboardlara asılan, Danimarkalı bir karikatüristin "Hazreti Muhammed'e hakaret içeren" çiziminin kullanıldığı afişe tepki gösteren İslami Sivil Toplum Kuruluşları Platformu, kentin 55 noktasındaki billboardlara afiş astırdı.

Lanetli afişe karşı afişli tepki                                                                           

afişlerde, Kürtçe ve Türkçe olarak "Biz seni görmeden sevdik Ya Resulallah" ifadesi ile Enbiya suresinin 107. ayeti olan "Biz seni ancak alemlere rahmet olarak gönderdik" ayeti yer alıyor.

Memur Sen Konfederasyonuna bağlı Eğitim Bir Sen Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Çakırcı, platform adına yaptığı açıklamada, belediyenin astığı afişlerde İslami değerlere saldırı yapıldığını söyledi.

"Belediyenin böyle bir karikatürü alçakça bir şekilde halkı dindar olan ve sahabeler şehri olarak bildiğimiz Diyarbakır'da yayınlaması hiçbir Müslüman'ın kaldırabileceği bir durum değil" ifadesini kullanan Çakırcı, "Biz de tepki için Peygamber Efendimiz ile ilgili Diyarbakır'da afişler astık. afişlerde Hz. Muhammed'den öğrendiğimiz kardeşliği hatırlatmak istedik. Danimarka'da yayınlanan karikatür sonrası mütedeyyin olan Diyarbakır halkı Peygamberine sahip çıktı. Bölge halkı söz konusu dini değerler olduğu zaman tepkisini her zaman vermiştir" diye konuştu.

"HDP'nin bölgedeki baskısının farkındayız"

Görsellerde Hazreti Muhammed'in simgesi olan gülü kullandıklarını belirten Çakırcı, şunları kaydetti "HDP'nin bölgedeki baskısının farkındayız. Bölge insanının değerlerine ve İslam'a olan düşmanlığa karşı savaş açmış olan HDP ve PKK'ya bölge halkının daha duyarlı olacağının farkındayız. Ulu Cami önünde yapılan açıklama adeta mitinge dönüştü. Halk, 'Biz değerlerimize sahip çıkıyoruz ve PKK ve HDP'nin dinsizleştirme politikalarını kabul etmiyoruz' şeklinde tepkisini ortaya koydu."

Vatandaşların tepkisi ise dinmiyor

Öte yandan, Vatandaşlardan Ahmet Eren, Diyarbakır'ın tarihi, manevi ve inanç değerleri bakımından önemli bir şehir olduğunu vurgulayarak, afişle ilgili sorumluluğu bulunanları kınadığını söyledi.

afişin bilinçli bir şekilde hazırlandığını iddia eden Eren, bu konuda herkesin tepkisini ortaya koyması gerektiğini belirtti.

"Peygambere hakaret eden karikatürü çizen ve o karikatürü billboardlara asanlar Müslümanları sınamaktadır. Çıksınlar ve fikirlerini açık açık söylesinler. Bu kadar oy alan bir partinin kendi halkının değerlerine sahip çıkması gerekiyor. Bunun, sahabeler şehri Diyarbakır'da yapılması büyük bir hakarettir" diyen Eren, "Bugün bakıyoruz ki her platformda hakaret ediliyor. Liderlerinden de görüyoruz. Her yerde İslam'ı karşılarına alıp, saldırıyorlar. Eğer HDP Kürt halkından oy almak istiyorsa onların değerlerini savunmalıdırlar" ifadesini kullandı.

Burhan Babrak ise belediyenin astığı afişi son derece çirkin bulduğunu söyledi.

afişin tüm İslam alemi tarafından kınanması gerektiğini dile getiren Babrak, "Bu belediyenin yaptığı ilk olay değil. Daha önce de bu tür saldırıları vardı. HDP'ye sesleniyorum, 'Bu kadar insan size oy vermiş. Biliyorsunuz ki bu millet Müslümandır. Bu milletin dini inancı üzerinden siyaset yapmayın. Dinimizi, inancımızı o pis emellerinize alet etmeyin" şeklinde konuştu.

Babrak, Peygambere hakaret edenlere karşı sessiz kalmayacaklarını bildirdi.

Fatih Babayiğit de bugüne kadar İslam'ın kutsallarına yönelik birçok kez saldırı yapıldığını ifade etti.

"Bu çirkefliğin bilinçli şekilde yapıldığını düşünüyorum"

İslam'a ve Peygambere hakaret eden parti, kurum veya kişilerin hiçbir zaman başarıya ulaşamayacağını anlatan Babayiğit, "Bu çirkefliğin bilinçli bir şekilde yapıldığını düşünüyorum. Halkın tepkisi üzerine, 'özür diliyoruz' diyerek geri çekiliyorlar. Halk tepki göstermediğinde ise geri adım atmıyorlar" diye konuştu.

Müslümanların bu tür olaylara tepki göstermemesi halinde benzer olayların artacağını savunan Babayiğit, halkı bu tür zihniyetlere karşı uyanık olmaya davet etti.

Toplumun farklı kesimlerinden istenilen bir tepki gelmediğini aktaran Babayiğit, "Halk tepki gösterdiğinde başına bir şey geleceğinden korkuyor. Bundan dolayı tepki tam olarak ortaya konulamıyor. Oysa, Danimarka'da yapılan karikatüre en büyük tepkiyi Diyarbakır vermişti. Aynı şekilde her tür platformlarda bunlara karşı duruşun çok net bir şekilde gösterilmesi lazım" dedi.

"afişi gördüğümde kendimi tutamayıp ağladım"

Salih Çuğulatay ise afişi gördüğünde kendisini tutamayıp ağladığını belirterek, "Bu afiş basite alınmamalı, buna sessiz kalınmamalı" ifadelerini kullandı.

afişi, "kabul edilemez" olarak değerlendiren Çuğulatay, "Bu tür saldırılar İsrail ve Amerika'nın bir oyunu. Kasten yapılmıştır. Camide okunan hutbede bu saldırıya değinilmesini dahi hazmedemeyenler var" diye konuştu.

Diyarbakır'da DBP'li Yenişehir Belediyesi, çocuk gelinlere dikkati çekmek için billboardlara asılan afişi tepkiler üzerine kaldırmış, afişle ilgili sorumluluğu bulunduğu tespit edilen bir kişinin görevden alındığı açıklanmıştı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca tepkilere neden olan afişle ilgili belediye yöneticileri hakkında soruşturma başlatılmıştı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi