Diyarbakır'da Sosyal Medya Yakın Takipte!

Yaşamı hiçe sayan saldırılar düzenleyen PKK'lılara yönelik şehirler ve kırsalda TSK ve emniyet unsurlarınca müşterek operasyonlar düzenlenirken, örgüt yandaşlarına sanal alemde de göz açtırılmıyor.

Diyarbakır'da Sosyal Medya Yakın Takipte!

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şubesi, son bir yılda, sanal ortamda terör örgütü PKK'ya destek veren paylaşımlar içerdiği iddiasıyla 450 sosyal medya hesabını mahkeme kararıyla kapattırdı

Siber Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, bir yılda bin 251 dosyayla ilgili çalışma yaparken, 609 terabayt dijital veri, bin 826 cep telefonu ve bin 670 SIM kartı inceledi

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve emniyet unsurları, şehirler ve kırsalda terör örgütü PKK'ya yönelik müşterek operasyonlar düzenlerken, örgüt yandaşlarına ise sanal alemde göz açtırılmıyor.

Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, sanal ortamda terör örgütü propagandası yapanlara yönelik çalışmalarını sürdürüyor.

Sorumluluk bölgesindeki Diyarbakır, Mardin, Şırnak, Muş, Siirt ve Batman'da hizmet veren Siber Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, suçların önlenmesi, faillerin tespiti, delillerin incelenmesi ve adli birimlere delil olarak sunulması, aniden gelişen toplumsal olaylara ilişkin bilgilerin toparlanması ve birimlere aktarılması gibi konularda ilgili birimlere destek sağlıyor.

Ekipler, ayrıca adli dijital delilleri inceleyerek, rapor haline getiriyor, adli bilişim hizmetleri sunuyor.

- Polisten, "sanal devriye"

Emniyet kaynaklarından alınan bilgiye göre, bilişim teknolojilerindeki hızlı gelişme, sunduğu imkanların yanında art niyetli kişiler tarafından birçok yeni suç işlenmesinde de kullanılıyor.

Teknolojinin en ücra yerlere kadar ulaşmasıyla birçok masum insanın farkında olmadan suça sürüklendiği görülüyor. Klasik suçlarda suçu tespit etmek belirli olgular çerçevesinde mümkünken, sanal dünyada bunları belirlemek için teknolojinin ileri düzeyde kullanılması gerekiyor.

Teknolojinin günlük yaşamın her alanına nüfuz etmesi, bilgiye kolayca ulaşılması, sanal ortamın suç için cazip olması, sistem zafiyetleri ve kimlik doğrulamadaki açıklar gibi nedenlerden dolayı bu suç türlerinin devamlı artığı görülüyor.

Bilgisayar, elektronik cihazlar, kredi kartları, ileri düzey teknoloji ürünleri veya cep telefonu kullanılarak işlenebilen suçlar siber suçlar kapsamında yer alıyor.

- Bir yılda 609 terabayt dijital veri incelendi

Siber Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri tarafından başta terör operasyonları sonucunda yakalanan zanlılardan elde edilen dijital materyaller olmak üzere birçok konu zaman mefhumu gözetilmeksizin incelenerek, sonuçlar ilgili birimlere ulaştırılıyor.

Başta terör örgütü ve müzahir gruplar tarafından yapılan kanunsuz eylemler ile sivil toplum kuruluşlarınca düzenlenen toplumsal olaylar hakkında elde edilen bilgiler ilgili birimlere gönderilerek, gerekli tedbirlerin alınması sağlanıyor.

Adli makamlardan alınan kararlar doğrultusunda yapılan çalışmalar neticesinde bazı zanlılar hakkında tutuklama veya adli kontrol kararı uygulanıyor.

Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince sanal da olsa işlenen suçun gerçekliği nedeniyle oluşan birçok yeni suç türü kontrol altında tutulmaya, faillerine yönelik de gerekli işlemler yapılmaya devam ediliyor.

- 450 sosyal medya hesabı mahkeme kararıyla kapattırıldı

Bu kapsamda son bir yılda bin 251 dosya ile ilgili çalışma yapan, 609 terabayt dijital veri, bin 826 cep telefonu ve bin 670 SIM kartı inceleyen ekipler, sosyal medya hesaplarını mercek altına aldı.

Birimlerden gelen talep veya Sanal Suç Soruşturma Bürosu olarak resen yapılan çalışmalar neticesinde, bini aşkın sosyal medya hesabıyla ilgili inceleme yapıldı. Ekipler, sanal ortamda terör örgütü PKK'ya destek veren paylaşımlar içerdiği iddiasıyla 450 sosyal medya hesabının mahkeme kararıyla kapatılmasını sağladı.

Kaynak: Diyarbakır Söz