Diyarbakır’daki cezaevleri boşalıyor

Adalet Bakanlığı’nın son çalışması ile yaklaşık 38 bin hükümlü cezaevlerinden tahliye olacak.

Diyarbakır’daki cezaevleri boşalıyor

Bu kapsamda Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nde kalan yaklaşık 400 hükümlü tahliye sevinci yaşayacak, yaklaşık 700 mahkum da açık cezaevine nakledilecek.

 Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında hazırlanan 671 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile denetimli serbestlik yasasından yararlanan mahkumlar ve ailelerinin heyecanlı bekleyişi başladı. KHK kapsamında Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi’nde kalan yaklaşık 400 mahkum tahliye sevinci yaşayarak ailesine kavuşacak, 700 mahkum da açık cezaevine nakledilecek.

OHAL kapsamında yayımlanan 671 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun’a eklenen düzenleme kapsamında, denetimli serbestliğin kapsamı 1 yıldan 2 yıla çıkarıldı. Böylece, koşullu salıverilmesine 2 yıl veya daha az süre kalan hükümlüler, ceza infaz kurumlarından tahliye edilmeye başlandı. Türkiye’nin birçok noktasında tahliye sevinçleri yaşanırken, Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi’nde ise heyecanlı bekleyiş devam ediyor. Yasadan yararlanacak olan mahkumların bildirilmesinin ardından Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi’nde tahliyelere başlanacak.

OHAL kapsamında çıkarılan KHK ile Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi’nden yaklaşık 400 mahkumun tahliye olması bekleniyor. 700 mahkumun da yine KHK kapsamında açık cezaevine nakledileceği öğrenildi.

Yeni KHK ne getirdi

Herhangi bir suçtan dolayı 12 yıl hapis cezasına mahkum olan bir kişi, İnfaz Kanunu uyarınca cezasının 3'te 2'sini cezaevinde geçiriyor. Kalan 4 yıl ise koşullu salıverilme süresi olarak değerlendiriliyor. Hükümlü, cezaevinde geçireceği 8 yıllık sürenin son 1 yılını ise denetimli serbestlik kapsamında dışarıda geçiriyor. Bu uygulamadan yararlanmak için 6 ay açık cezaevinde kalınması koşulu aranıyordu. Yasayla bu şart ortadan kaldırılarak, koşullu salıverilmesine 1 yıl kalan tüm mahkumlar, doğrudan tahliye olabiliyor.

Bu kanundan kimler yararlanamayacak

OHAL kapsamında yayımlanan 671 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’den, şu suçları işleyenler yararlanmayacak:

“Terör örgütü üyesi olanlar, örgüte yardım ve yataklık edenler, örgütün propagandasını yapanlar, örgüte finansman sağlayanlar. Devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozmaya, anayasal düzeni değiştirmeye kalkışanlar. Cumhurbaşkanına suikast girişiminde bulunanlar. TBMM ve hükümeti ortadan kaldırarak darbe girişiminde bulunanlar. Kasten adam öldürenler. Eş, çocuk, nine, dede, torun, kardeş gibi kişileri kasten yaralayanlar. Yaşlı ve çocuklar ile akıl sağlığı yerinde olmadığından kendini savunamayanları kasten yaralayanlar. Her türlü cinsel taciz suçunu işleyenler. Özel hayatın gizliliğini ihlal edip telefon dinleyenler, görüntüsünü kaydedenler, kamu görevlisi olarak yasa dışı telefon dinleme işlemi yapanlar. Uyuşturucu ve uyarıcı maddeyi imal edenler ve ticaretini yapanlar.”

Kaynak: Diyarbakır Söz