Diyarbakırlı mucit, cep telefonu ekranını "kişiye özel" yaptı

Bismil ilçesinde yaşayan Göger, cep telefonu ekranındaki unsurları sadece özel bir gözlük kullanan sahibi dışındakilerin görmesini engelleyen "Akıllı Gözlük Projesi"ni geliştirdi

Diyarbakırlı mucit, cep telefonu ekranını

Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde ikamet eden Celal Göger, cep telefonu ekranındaki yazı, simge veya resimleri sadece özel bir gözlük kullanan sahibi dışındakilerin görmesini engelleyen "Akıllı Gözlük Projesi"ni geliştirdi, projesini noterden onaylattı.

 Bismil ilçesinde cep telefonu bayi ve tamircisi olan Göger (40), geliştirdiği Akıllı Gözlük Projesi'nin kendisine ait olduğunu belgelemek için projesini noterden onaylattı.

Göger, noter kanalıyla koruma altına aldığı projede, cep telefonu ekranını, sahibi dışındakiler için görünmez kılarak, çip takılı özel gözlükle görünebilir hale getirdi.

İstanbul'da tramvayda giderken cep telefon ile gelen iletilerini okuduğu sırada yanında duran 2 kişinin gayriihtiyari cep telefonuna bakmasından rahatsız olduğunu anımsatan Göger, bu nedenle 4 ay süren çalışmayla görünmez hale getirdiği cep telefonu ekranındaki menünün, ancak gözlük takıldığında görülebilmesi için bu proje geliştirdiğini bildirdi.

Notere buluş ve fikrinin koruma altına alınmasına ilişkin yazılı talebini ilettiğini bildiren Göger, projesinin patent çalışmasına da avukatlarıyla birlikte başladığını söyledi.

Göger, "Bu fikrimin başkası tarafından çalınmaması için projemi koruma altına aldım. Allahın izniyle dünya pazarında Diyarbakır'da üretilen telefon ve gözlükleri göreceğiz." dedi.

İlçede cep telefonu bayiliği ve tamiratı yaptığını, ortaokul ve lise diplomalarını dışarından girdiği sınavlarla aldığını aktaran Göger, küçük yaşlardan bu yana teknolojik aletlere meraklı olduğunu belirtti.

Yaptığı gözlüğün göze herhangi bir zararın olmadığını savunan Göger, normal hayatta kullanılan gözlüklere dahi monte edilebildiğini vurguladı. Yaptığı çalışmayı biraz daha geliştirip tıp alanında da kullanılmasını sağlamak istediğini Göger, şöyle devam etti:

"Okuyamamanın ezikliğini yaşıyorum. Keşke okusaydım. Okuyabilseydim çok farklı şeyler geliştirebilirdim. Belki bu projeden daha iyi bir çalışma yapardım. İnsan hayatına değer veren farklı projeler üretebilirdim. X-ray cihazını küçük bir telefona bile koyabilirim."

Kendisini geliştirmek için sürekli çalıştığını belirten Göger, gözlüğü geliştirmek için aylarca çalıştığını kaydetti.

Göger, "El emeği göz nurum, küçük merceklerle ter dökerek, gece yarılarına kadar çalışarak bu projeyi gerçekleştirdim. Bu gözlüğü geliştirmem halinde ilkini çok sevdiğim Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hediye etmek istiyorum." diye konuştu.

Gençlere bilim, teknoloji ve ilim alanına yönelmeleri tavsiyesinde bulunan Göger, "Diyarbakır'dan çok büyük insanlar çıkabilir. Aziz Sancar Mardin'in taşlarla çevrili bir köyünde dünyaya geldi. Ama bugün dünyanın tanıdığı bir isim haline geldi. Ben ise bir elektriği olmayan bir köyde doğdum. Bugün ise farklı bir alanda Allah'a şükürler olsun mücadele yürütüyorum." ifadelerini kullandı.

Kaynak: Diyarbakır Söz