Dört Ayaklı Çöplük Gibi

Sur ilçesindeki olayların ardından restorasyonu yapılan tarihi yapıların arasında başı çeken dört ayaklı minarenin yeni hali bu kadarı da olmaz dedirtti. Her gün yüzlerce yerli ve yabancı turistin uğrak yeri olan mekanın çevresindeki zeminin kötü olması sebebiyle biriken su ve çöpler mekanın ihtişamına gölge düşürüyor.

Dört Ayaklı Çöplük Gibi

Ziyarete gelen ve çevre sakinlerinin görüşüne başvuran Diyarbakır Söz Gazetesi ekibi vatandaşların tarihi yapılara verdiğimiz değer hakkındaki görüşlerini derledi. İşte vatandaşlarımızın bu konudaki görüşleri;

“VATANDAŞ OLARAK SORUMLULUĞUMUZU YERİNE GETİRMİYORUZ”

Efendi Enöner, “Surda yapılan restorasyon çalışmalarının tarihi dokusunu değiştirmeden yapılan her türlü çalışma faaliyetlerini destekliyoruz. Eskisine göre kıyaslamak gerekirse bence daha güzel olmuş bunun için ilgililere teşekkür ediyorum. Kullanıcılar adına da üzülüyorum nedeni de her yerin çöp içinde olması. Bunları vatandaş olarak bizler yapıyoruz Ben Diyarbakırlı değilim ama eski halini biliyorum, keşke dokunulmasaydı ama maalesef dokunuldu. Bir yerden başlayıp düzeltilmesi gerekiyordu sağ olsun yetkililer düzeltti. Ben Dicle kentte oturuyorum orada her metrekareye bir temizlik görevlisi verilmiş ancak surdaki temizlikçiler nerede ya da var mı onu öğrenmek lazım. Eminim ki yetkililer sura da temizlik görevlileri göndermiştir ve o görevlilerin işlerini yapmadıkları kanaatindeyim. Sadece temizlik görevlileri değil elbette onlardan önce vatandaş olarak bizler kendi sorumluluğumuzu yerine getirmiyoruz.”

“SOKAĞI SADECE BELEDİYENİN TEMİZLEMESİNİ BEKLEYEMEYİZ”

Erhan Demir, “Diyarbakır, hanları, hamamları, çeşmeleri ve konutlarıyla tarih kokan bir şehir. Bunların hepsini eski haline dönüştürmenin mümkün olacağını düşünmüyorum ama ilgili kurumlar bu doğrultuda ellerinden gelen çalışmaları zaten yapıyorlar. Şimdiki modernizimle beraber yapıların şimdiki dokuları eski dokularından çok farklı mesela şöyle anlatayım şu farklılığı eklentiler yapılıyor çatısı değiştiriliyor avlusu değiştiriliyor bunun gibi farklılıklar. Restorasyon çalışmasından ziyade yeniden kurma çalışması yapılıyor yani hayalen yapılan çalışmalar. Bu da uzun uğraşlar gerektiren çalışmaları kapsıyor. Tabi ki aslına uygun bir şekilde yapılması gerekiyor ama baktığımızda örneğin dört ayaklı minare aslına uygun değil şuan. Diyarbakır göç alan bir şehir ve çarpık kentleşmenin başladığı yerlerden biri sur ilçesi. Çarpık kentleşmenin olduğu yerde belediye ve diğer hizmetlerin dört dörtlük bir şekilde işleyiş göstermesini bekleyemeyiz. Sosyokültürel olarak da eğitim olarak da düşük bir seviyedeki kitleleri barındırıyor dolayısıyla vatandaşlarında kendi ihmalkârlığından dolayı her yer çöp içinde. Sokağı sadece belediyenin temizlemesini bekleyemeyiz vatandaşların da duyarlılık göstermesi gerek.”

“SOKAKLAR VE TARİHİ YAPILAR ÇÖP İÇİNDE”

Metin Tunç, “Benim surda kendi evim de var ve eski halini de bildiğim için yapılan restorasyonlar eski tarihi dokulara uygun değil. Sokakların kir ve tarihi yapıların olduğu yerler çöp içinde güzel görünmeyen manzaralar bunlar ve Diyarbakır’a yakışmayan bir uygunsuz görüntüler. Bunun yanı sıra ziyarete gelen turistlerinde bir daha gelmemesine sebebiyet veren kirlilik içinde. Bizim de temennimiz temiz bir ortam olması gelecek olan turistlere de mahcup olmama kaygısı. Baktığımız zaman

Diyarbakır’ın gerçek evleri olarak aslında iki üç tane yalnız kalmış onun dışındakiler restorasyonla değiştirilmiş yapılar. Şuna da değinmek istiyorum sur’daki yapılan çalışmalar oldukça ağır ilerliyor ve bu da turist kaybetmemize neden oluyor.”

“YAPILAN ÇALIŞMALAR YETERSİZ”

Abdullah Sarı, “Yapılan çalışmaların yetersiz olduğunu düşünüyorum. Özellikle temizlik konusunda Sur içinde oldukça çer çöp var ve bu tarih kokan her tarafı tarihi ve kültürel yapıtlarla donatılan Sur ilçesine yakışmayan bir manzara, üstelik buraya gelen turistlerde de kötü bir izlenim oluşmasına sebebiyet veriyor. Biran önce bu konuyla ilgili çalışmaların başlatılması gerek düşüncesindeyim.”

Kaynak: Diyarbakır Söz