Görüş Bildir

Dün de İngiliz nabız yokladı

Almanlardan sonra İngiliz heyette Diyarbakır'da nabız turu yaparken, Dürümlü'de katledilenlerin yakınlarına ziyarette bulundu, heyete AK Parti İl Başkanı Dara'da eşlik etmesi dikkat çekti.

Dün de İngiliz nabız yokladı

Neyşet AYTEK/Mahfuz EKİN

Geçtiğimiz hafta Diyarbakır'a nabız turunda bulunan Alman Milletvekili ve heyet üyelerinin ardından şimdi de Avrupalı Türk Demokratlar Birliğinin organizasyonuyla İngiliz Milletvekillerinden oluşan bir heyet, nabız turunda bulunuyor. Diyarbakır'a gelen ve aralarında milletvekili, siyasetçi ve gazetecilerin bulunduğu heyet, 16 kişinin hayatını kaybettiği Dürümlü mezrasını ziyaret ederek, hayatını kaybedenlerin aileleriyle görüştü.

UETD Genel Başkanı Zafer Sırakaya ve İngiltere Başkanı Turhan Özen'in de bulunduğu heyet, Dürümlü'de 12 Mayıs gecesi 15 ton patlayıcı yüklü kamyonu infilak ettirdiği saldırıda ölen 16 kişinin yakınlarının yaşadığı Tanışık köyüne geçti. Ak Parti Diyarbakır İl Başkanı Muhammet Dara Akar'ın da eşlik ettiği heyeti, katliamda 2 oğlunu ve torununu kaybeden Tanışık Mahallesi Muhtarı Bayram Yaman ve yakınlarını kaybeden diğer aile üyeleri karşıladı.

Yaman ve diğer aile üyeleri heyete yaşanan katliamla ilgili bilgi verdi. Heyette bulunan gazeteci ve milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Özen, burada yaptığı açıklamada, yaptıkları organizasyonda İngiltere'den farklı siyasi partilerden milletvekili, parti çalışanı ve gazetecilerin bulunduğunu söyledi.

PKK terör örgütü, Suriye'deki iç savaşın Türkiye'ye etkileri ve FETÖ tarafından 15 Temmuz'daki darbe girişimi ile ilgili doğru bir bilgilendirme yapmak için böyle bir organizasyon tertiplediklerini aktaran Özen, "Çünkü Türkiye aleyhtarı insanlar Türkiye hakkında yurt dışında çok başarılı bir karalama propagandası yapıyorlar. Bizim de elimizden geldiği kadar Türkiye'deki gerçekleri olduğu gibi anlatmamız gerekiyor. Bu tür çalışmalar çok önemli. Bunların devam etmesi gerekiyor. İnsanlara anlatmamız gerekiyor. Onları getirip kendi gözleriyle görmelerini sağlamak en güzel yöntemdir. " dedi.

Yurt dışında, İngiltere de dahil Türkiye hakkında çok ciddi bir karalama kampanyasının olduğunu ifade eden Özen, şöyle konuştu:

"Hiç kimse duyduklarına yüz yüz güvenemiyor fakat negatif bir algı vardı. Şu an da bunun yavaş yavaş değiştiğini görüyoruz. Bu problemleri, çilesini çeken, yakınlarını kaybeden insanlardan duydukları zaman Türkiye hakkında vicdanların daha adil bir kanaate sahip olmalarına yardımcı olduğumuza inanıyorum."

Heyete, Diyarbakır'da PKK terörünün sebep olduğu zararı, yıkımı ve acıyı yansıtmaya çalışacaklarını anlatan Özen, yarın Şanlıurfa'da Suriye'deki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan mülteci kamplarını, ardından da Ankara'ya bir ziyaret gerçekleştireceklerini belirtti.

 "KÖYLÜLERE ÇOK ACIYORUM"

Liberal Demokrat Partili Lordlar Kamarası üyesi Qurban Hussain, Dürümlü'de gerçekleşen terör saldırısından haberdar olduğundan ailelerle konuşmak ve olayın neden gerçekleştiğini öğrenmek için Türkiye'ye geldiğini söyledi.

PKK dahil hiçbir terör örgütüne sempatisinin olmadığını ve terör örgütlerinin bitirilmesi gerektiğini kaydeden Hussain, "Bu köyde gerçekleşen terör saldırılarından etkilenen ailelerle konuştukça PKK'ya olan nefretim daha da çok arttı. Bu köylerde yaşayıp teröristlerden korktukları için işbirliği yapan köylülere çok acıyorum. Köylüler bu durumda mağdurlar, bu durumdan kurtarılmalarını isterim." ifadelerini kullandı.

Hussain, sorunun silahla değil konuşarak çözülebileceğini dile getirdi.

Muhafazakar Parti Milletvekili Philip Thomas Hollobone, Dürümlü'de gerçekleşen terör saldırısıyla ilgili gerçekleri öğrenmeye geldiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Öğrendiğim en önemli ders PKK'nın Kürtleri öldürmesi. İngiltere'de PKK'nın sadece Türklere saldırdığını düşünüyorduk. Burada Kürtleri de öldürdüğünü, bu köyde 16 kişi ölümüne sebep olduğunu öğrenmiş oldum."

Ülkesine döndüğü zaman milletvekili olarak konuşabileceği bir platformun olduğunu belirten Hollobone, "Bu platformdan 'PKK Türklere düşmanlık yapmıyor, Kürtlere düşmanlık yapıyor, Kürtleri öldürüyor' mesajını vereceğim." şeklinde konuştu.

"BURADA YAŞANAN HER ŞEYİ ONLARA AKTARACAĞIM"

Liberal Demokrat Parti Üyesi Merlene Emerson, Dürümlü'deki terör saldırısını ilk defa duyduğunu belirterek, "Ailelerle yaptığım konuşma beni gerçekten derinden etkiledi. İngiltere'ye döndüğümde Liberal Demokrat Parti üyelerine burada yaşayan olayları anlatacağım. Dışişleri Komitesinde çalışıyorum ve Türkiye ile ilgilenen özel bir komitemiz var. Burada yaşanan her şeyi onlara aktaracağım." diye konuştu.  Katliamda hayatını kaybedenlerin mezarını ziyaret eden heyet, daha sonra Sur ilçesinde tarihi İçkale Müzesi'ni ziyaret etti.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi