Duvarlar çiçek açıyor

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Ofis Yeraltı Geçidi'nden Batıkent'e doğru dönen yolun duvarlarına saksılar içinde 8 bin adet begonya yerleştirerek ve sulamasını damlama yöntemiyle yaparak sıra dışı bir çalışmaya imza attı. Çalışmayla duvarlar, çiçeklerle renklendirilerek "duvar bahçe" görünümüne kavuşturuldu.

Duvarlar çiçek açıyor

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Dairesi Başkanlığı, yol duvarlarına saksılar içinde canlı çiçekler yerleştirerek ve sulamasını damlama yöntemiyle yaparak sıra dışı bir çalışmaya imza attı. "Duvar bahçe" veya "dikey peyzaj" olarak da adlandırılan uygulama tutarsa Belediye, kentin önemli kavşaklarındaki yol duvarlarını ve yan refüjleri çiçeklerle renklendirerek duvarları tablo görünümüne kavuşturacak.

"Duvar bahçe" veya "dikey peyzaj" adı verilen uygulama, hızlı kentleşmenin yaşandığı metropol kentlerde daha çok tercih ediliyor. Duvarlar gri görünümden kurtarılarak, tablo görünümüne büründürülüyor. Diyarbakır'da da ilk "dikey bahçe" uygulaması, Ofis Yeraltı Geçidi'nden Batıkent'e doğru dönen yolun duvarlarına yapılıyor. 2 bin 200 saksıda yaklaşık 8 bin çiçeğin ekildiği dikey bahçede, çiçekler metal aksamlar üzerinde duruyor.

Duvar bahçeleri için kullanılan çiçekler Büyükşehir Belediyesi Serası'ndan alınıyor. Serada, büyümesi tamamlanan fideler, derin ve büyük dikdörtgen saksılara aktarılıyor. Her saksıya beş adet dikilen çiçekler, 50 gün serada bekletilip adaptasyon süresinden sonra nakliyesi yapılıyor. Ardından uygulamanın yapılacağı duvarlara demir profilden iskelet hazırlanarak çiçek monte ediliyor. En son işlem ise damlama sulama tesisatı çekmek oluyor.

Bölgede ilk kez uygulanıyor

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanlığı'nda "dikey bahçe" veya "duvar bahçe" olarak adlandırılan çalışmanın uygulayıcılarından Peyzaj Teknikeri Gülten Süer, bölgede ve Diyarbakır'da dikey bahçe uygulamasının ilk defa yapıldığını belirterek, "Betonarme yapıların sıkıcı gri havasından kurtulmak için dikey bahçe uygulamasını yapmak istedik. Metropol şehirlerde genelde bu uygulama yapılıyor. Yalnız Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgesi ile Diyarbakır'da bir ilki gerçekleştirmek istedik ve dikey bahçe uygulamasını başlattık" dedi.

Tutarsa yaygılaştırılacak

Süer, çalışmanın ilk olarak Ofis Yeraltı Geçidi'nden Batıkent'e doğru dönen yolun duvarlarında uygulandığını, 100 metrekarelik alanda yaklaşık 8 bin adet Begonya çiçeği ektiklerini ifade etti. Çalışmanın Diyarbakır Şehirlerarası Terminali İşletmeleri'nin (DİŞTİ) duvarlarının bir bölümünde de uygulanacağını kaydeden Süer, dikey bahçe çalışmasının tutması halinde yıl içinde ve seneye kentte yaygınlaştırılacağını sözlerine ekledi.

Kaynak: Diyarbakır Söz