Elbirliğiyle yaramızı saralım!

Sur ilçesinde PKK mensuplarının yakalanması, hendeklerin kapatılması ve barikatların kaldırılması için gerçekleştirilen operasyonlarda vatandaşların güvenlik güçlerine verdiği destek görüntülere yansıdı.

Elbirliğiyle yaramızı saralım!

Güvenlik güçleri, iş makineleriyle hendekleri kapatırken, vatandaşlar da örgüt üyelerinin silah zoruyla evlerinin önüne kazdığı hendekleri küreklerle doldurmaya başladı.

Mardinkapı'daki iki okul binasını "üs" gibi kullanarak malzemeleri tahrip eden militanların saldırıları nedeniyle çok zor günler geçirdiklerini, psikolojilerinin bozulduğunu ifade eden vatandaşlar, olaylardan en çok çocuklarının etkilendiğini ve büyük korku yaşadıklarını anlattı.

 İKİ ATEŞ ARASINDA KALMIŞTIK

2 çocuğuyla çatışmaların arasında kalan mahalle sakinlerinden Zerife Bilen, Cumartesi günü yaşanan çatışmalarda evine kurşunların isabet etmiş. Bilen, “Cumartesi buradaydım çocuklarımla. Çatışmalar oldu. Polisler gelince diğer taraf gitti. Ben de çocuklarımı alarak mahalleden çıktım köye gittim.” diye konuştu.

OKULU TAHRİP ETTİLER

Ev, iş yeri ve ibadethanelerin yanı sıra Mardinkapı İlkokul ve Ortaokuluna da saldıran örgütün gençlik yapılanmasına mensup militanların, kapısını kırarak girdikleri okulu örgüt merkezi gibi kullandığı belirlendi. Sıra, masa, bilgisayar, kitap ve elektronik eşyalara zarar veren teröristlerin, güvenlik güçlerine ateş etmek için duvarlara delik açtıkları tespit edildi.

Merkez Sur ve Yenişehir ilçelerinde PKK'ya yönelik operasyonda 3 örgüt üyesinin etkisiz hale getirildiği, 2'sinin ise yaralı ele geçirildiği, 9'u 18 yaşından küçük 69 şüphelinin gözaltına alındığı bildirildi. Operasyonlarda birer roketatar, yarı otomatik ve pompalı tüfek ile 6 uzun namlulu silah, 12 av tüfeği, 2 tabanca, bomba ve çok sayıda mühimmat ele geçirildi.

Diyarbakır’da merkez Sur ilçesinde 4 gün boyunca uygulanan sokağa çıkma yasağının kaldırılmasının ardından, halk yaralarını sarmaya başladı. Günlerdir iki ateş arasında kalan halk, dün sokaklara çıkarak ihtiyaçlarını karşılamaya başladı. Çatışmada evleri zarar gören vatandaşlar ise yaşananlara tepkili. Hendeklerin kapatılması, kurulan barikatların kaldırılması için sürdürülen operasyonlarda vatandaşların da güvenlik güçlerine verdiği destek objektiflere yansıdı.

İlan edilen sokağa çıkma yasağının ardından Cevatpaşa, Dabanoğlu, Fatihpaşa, Hasırlı, Savaş ve Cemal Yılmaz mahalleleri ile Gazi Caddesi'ne yönelik operasyon tamamlandı. İl Emniyet Müdürlüğünün koordinesinde 2 bin 816 personelle 4 gün süren operasyonlarda, çok sayıda silah ve mühimmat ele geçirildi.

Operasyonun son gününde özel harekat timleri, sokak aralarındaki bazı ev, iş yeri ve binalarda yaptığı aramada, uzun namlulu silah ve tabanca ile patlayıcı yapımında kullanılan çok sayıda malzeme ele geçirdi. Tuzaklanmış bulunan bir el yapımı patlayıcı da bomba imha uzmanı ekiplerince kontrollü infilak ettirildi. Bu arada, çatışmalarda yaralanan teröristlerin tedavi edildiği belirlenen bir evde de çok sayıda sağlık malzemesi bulundu.

ENGEL OLMAK İSTEYENLERE "ÖLÜM" TEHDİDİ

Güvenlik güçleri iş makineleriyle hendekleri kapatırken, örgüt üyelerinden temizlenen mahallelerde evlerinden çıkmaya başlayan vatandaşlar, kazma ve küreklerle evlerinin önüne kazılan hendekleri doldurmaya çalıştı. Operasyonlar sayesinde yaşamın normale dönmesinden duydukları memnuniyeti dile getiren vatandaşlar, hendek kazmalarına engel olmak istedikleri militanların kendilerini ölümle tehdit ettiklerini söyledi.  Saldırılar nedeniyle çok zor günler geçirdiklerini, psikolojilerinin bozulduğunu anlatan vatandaşlar, olaylardan en çok çocuklarının etkilendiğini ve büyük korku yaşadıklarını vurguladı.

POLİSE ÇAY İKRAMI

Operasyon sırasında güvenlik güçlerinin yanına gelerek uygulamadan duydukları memnuniyeti ifade eden kadınlar, polislere çay ikramında bulundu. Annesinin kucağındaki çocuğun istemesi üzerine kendisine ait suyu çocuğa içiren polis memuru, çikolata ile kumanyasını da çocuğa verdi.

OKULU TAHRİP ETTİLER

Ev, iş yeri ve ibadethanelerin yanı sıra Mardinkapı İlkokul ve Ortaokuluna da saldıran örgütün gençlik yapılanmasına mensup militanların, kapısını kırarak girdikleri okulu örgüt merkezi gibi kullandığı belirlendi. Sıra, masa, bilgisayar, kitap ve elektronik eşyalara zarar veren teröristlerin, güvenlik güçlerine ateş etmek için duvarlara delik açtıkları tespit edildi.

VATANDAŞLAR TEPKİLİ

Yasağın kaldırılmasının ardından basın mensupları, şiddetli çatışmaların yaşandığı Cevatpaşa, Dabanoğlu, Fatihpaşa, Hasırlı, Savaş, Cemal Yılmaz, Dabanoğlu, Cemal Yılmaz ve Cevat Paşa mahallelerine girerek yaşananları görüntüledi.  Yaklaşık iki hafta önce yine sokağa çıkma yasağının uygulandığı ilçede yaşanan çatışmalarda zarar gören tarihi Kurşunlu Camii’nin bu sefer daha çok zarar gördüğü ortaya çıktı.

KURŞUNLU CAMİ TAHRİP EDİLMİŞ

Caminin avlu duvarının tahrip edildiği giriş duvarında ise onlarda kurşun izi görülüyor. Caminin birinci katında bulunan imam odası ile ikinci katında bulunan kadınlar bölümünde hazar oluştu. Mahalle sakinleri, 4 gün boyunca temel insani ihtiyaçlardan yoksun bırakıldıklarını, elektrik ve sularının kesik olduğunu belirtti.

EVİMİZE ROKETATAR İSABET ETTİ

Kurşunlu Camii’nin arka kısmında ikamet eden Yakup Balta, oturdukları odaya roket ya da ona benzer bir cismin isabet ettiğini ve şans eseri kendisine isabet etmediğini söyledi. “O sırada iki çocuğumla odadaydım. Allah’tan bize bir şey olmadı” diyen Balta, bu çatışmalardan rahatsız olduklarını ve bunun bir an önce durması gerektiğini söyledi.

İKİ ATEŞ ARASINDA KALMIŞTIK

2 çocuğuyla çatışmaların arasında kalan mahalle sakinlerinden Zerife Bilen, Cumartesi günü yaşanan çatışmalarda evine kurşunların isabet etmiş. Bilen, “Cumartesi buradaydım çocuklarımla. Çatışmalar oldu. Polisler gelince diğer taraf gitti. Ben de çocuklarımı alarak mahalleden çıktım köye gittim.” diye konuştu.

OPERASYONDA ELE GEÇİRİLENLER

Öte yandan, İlan edilen sokağa çıkma yasağının ardından 4 gün süren operasyonlarda ele geçirilen silah ve mühimmatlar, İl Emniyet Müdürlüğü Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü Kadir Işın Spor Salonu'nda basın mensuplarına gösterildi.  İl Emniyet Müdürlüğünden verilen bilgiye göre, PKK mensuplarının söz konusu ilçelerdeki eylemlerinin engellenmesi, kurduğu bariyerlerin kaldırılması, açtığı hendeklerin kapatılması ve bunların içerisine tuzakladıkları patlayıcıların etkisiz hale getirilmesi için Yenişehir'de 2, Sur'da ise 6 mahallede operasyonlar düzenlendi.

Operasyon esnasında örgüt mensuplarınca sokak arasına döşenen bomba düzenekli tuzağın infilak etmesi sonucu zırhlı polis aracında bulunan polis memuru Cem Tayfun şehit oldu. Operasyon sırasında güvenlik güçlerine düzenlenen saldırılarda ve sonrasında çıkan çatışmalarda ise 8 polis memuru yaralandı.

3 ÖRGÜT ÜYESİ ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ

PKK'lılarca güvenlik güçlerine el yapımı bomba ve uzun namlulu silahlarla düzenlenen saldırı esnasında, sokakta bulunan 12 yaşındaki bir çocuk yaşamını yitirdi, 6 kişi de yaralandı. Operasyonlarda 3 militan etkisiz hale getirildi, 2 kişi de yaralı ele geçirildi, 9'u 18 yaşından küçük 69 şüpheli gözaltına alındı. 180 kişi hakkında da "sokağa çıkma yasağını ihlal ettikleri" gerekçesiyle işlem yapıldı.

ÇOK SAYIDA SİLAH VE MÜHİMMAT ELE GEÇİRİLDİ

Operasyonlarda 1 roketatar, 6 kaleşnikof marka tüfek, 1 yarı otomatik tüfek, 12 av tüfeği, 1 pompalı tüfek, 1 el yapımı silah, 1 kurusıkı tabanca, 3'ü olay yerinde imha edilen 12 kilogramlık mutfak tüpüne hazırlanmış 5 el yapımı bomba, 1 yangın tüpüne hazırlanmış kablo düzenekli el yapımı bomba, 75 kilogram patlayıcı yapımında kullanılan sodyum klorat, 3 el bombası, 4 antitank roketatar mühimmatı, 5 roketatar sevk motoru, 56 boru tipi el yapımı bomba, 214 el yapımı bomba hazırlamada kullanılan metal boru, 1 küp şeklinde el yapımı bomba metal dış kabı, 743 kanas, kaleşnikof ve M1 marka tüfeklere ait fişek, çok sayıda fişek, çeşitli silahlara ait 240 kovan, 21 şarjör, havai fişek rampası, 5 telsiz ve aparatları, 3 bıçak, çok sayıda maytap, uyuşturucu madde ve örgütsel doküman, materyal ve kişisel eşya ele geçirildi. PKK'lıların revir gibi kullandığı bir binada çok sayıda tıbbi malzeme, el yapımı patlayıcı ürettikleri bir imalathanede de çok sayıda el yapımı bomba ve bomba yapımında kullanılan kaynak makinesi, pil, akü, kimyasal madde, kablo ve benzeri materyaller bulundu.

Kaynak: Diyarbakır Söz