Görüş Bildir

Elçi suikastinde üç polis şüpheli!

4 yıl önce Tarihi Dört Ayaklı Minare önünde öldürülen Tahir Elçi cinayetinde flaş gelişme yaşandı. 3 polis "şüpheli sıfatıyla" ifadesi alınırken, Başsavcı Yavuz soruşturmanın dava aşamasına geldiğini açıkladı.

Elçi suikastinde üç polis şüpheli!

HABER MERKEZİ

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin tarihi Dört Ayaklı Minare önünde basın açıklaması yaptığı sırada çıkan çatışmada öldürülmesiyle ilgili yürütülen soruşturmada Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, 3 polisin şüpheli sıfatıyla ifadesini aldı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Yavuz, 3 polisin şüpheli sıfatıyla ifadesinin alınmasına ilişkin, "Bundan sonra artık soruşturma aşaması tamamlanıp, dava aşamasına geçilecek" dedi.

3 POLİS MEMURU İFADE VERDİ

Sur ilçesinde 28 Kasım 2015 günü, basın açıklaması yaptığı sırada PKK'lılar ile güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmada başına isabet eden kurşunla yaşamını yitiren Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin ölümü ile ilgili yürütülen soruşturma sürüyor. Olay sırasında silahlarını kullandıkları kameralara yansıyan 3 polis, güvenlik gerekçesiyle başka illere tayin edildi. Soruşturmayı yürüten Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, 9 ve 10 Ocak günleri, 3 polisin 'şüpheli' sıfatıyla ifadelerini aldı. Şüpheli polislerden 2'si Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden, biri de savcılığa gelerek ifade verdi.

'OLAY ESNASINDA ELÇİ’Yİ GÖRMEDİM'

İfadesi alınan ve olay sırasında yaralanan şüpheli polislerden S.T., suçlamaları kabul etmedi. Olay anında atış menzilinde kimsenin olmadığını, silah seslerini duyduktan bir dakika sonra önünden bir kişinin geçtiğini anlatan S.T., "Bu şahsa ateş etmeye başladım. Hemen arkasından bir şahıs daha geçti. Ben bu şahsa da ateş etmeye başladım. Hatırladığım kadarıyla 5-6 el ateş ettim. Şahıs beni geçtikten sonra arkası dönük vaziyette bana bir el ateş etti. Sol karın boşluğumdan yaralandım. Yaralandıktan sonra herhangi bir şekilde ateş etmedim. Ben olay esnasında Tahir Elçi’yi görmedim. Bulunduğum konum itibariyle Dört Ayaklı Minare’yi bile göremiyordum. Olay anında ateş ederken atış menzilimde kimse yoktu. Bu nedenle suçlamaları kabul etmiyorum. Tahir Elçi'yi ben öldürmedim. Olay anında teröristleri etkisiz hale getirmek için ateş ettim" dedi.

'ELÇİ BENİM ATIŞ MENZİLİMDE DEĞİLDİ'

Şüpheli polis memuru F.T. de Tahir Elçi’ye ateş etmediğini ve vurulma anını görmediğini söyledi. Tahir Elçi’nin kendi atış menzilinde olmadığını savunan F.T. ifadesinde şunları söyledi:

"Tahir Elçi’nin vurulma anını görmedim. Tahir Elçi'ye ben ateş etmedim. Tahir Elçi benim atış menzilimde değildi. Kimin vurduğunu bilmiyorum, suçlamaları kabul etmiyorum. Sur içinden bizim bulunduğumuz gruba doğru silah sesleri gelmekteydi. Sonradan yaptığımız tespitlerde buralarda hendekler olduğunu gördük. Ben bu olayın teröristler tarafından planlandığını düşünüyorum. Olay yerinde kimlik tespiti yapılan teröristlerin siyasi ve askeri eğitim aldıklarını biliyorduk. Tahminim suikast için oraya gelmişlerdi."

VURMA ANINI BEN GÖRMEDİM

M.S. ise suçlamaları kabul etmediğini ifade ederek, "Ben vurulma anını görmedim. Ben ve diğer emniyet mensubu arkadaşlar, elinde silah tutan şahsa doğru ateş ettik. Öndeki şahsa ben ateş etmedim. Diğer emniyet mensubu arkadaşların öndeki şahsa ateş edip etmediklerini görmedim. Zira öndeki şahsın elinde silah görmedim. Tahir Elçi’yi vuran kişi ya da kişileri bilmiyorum. Ben olay anında silahlı şahsı durdurmak için ateş ettim. Tahir Elçi’yi ben vurmadım, suçlamaları kabul etmiyorum" diye konuştu.

SORUŞTURMA DAVA AŞAMASINDA

Öte yandan, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Yavuz, Elçi cinayeti soruşturmasına ilişkin açıklamalarda bulundu.  Başsavcı Yavuz, "Bildiğiniz gibi soruşturma 4 yılı aşkın bir süredir sürüyor. Titizlikle devam ediyor. Tamamlanmak üzere olduğunu daha önce belirtmiştik. Son aşamalarına geldik ifade alma işlemlerini de tamamladık. Bundan sonra artık soruşturma tamamlanıp dava aşamasına geçilecek. Şuanda 3 şüphelinin ifadesi alındı. Hangi suçla ilgili sorgulandığını iddianame açıklandığında söylenecek şuanda soruşturma gizli" dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi