Esnaf eski bayramları arıyor

Diyarbakır esnafı, eski bayram heyecanının kalmadığını belirterek, daha güzel bayramlar yaşamak istediklerini dile getirdi.

Esnaf eski bayramları arıyor

Kurban bayramına günler kalmasına rağmen işlerin çok durgun olduğunu söyleyen Diyarbakır esnafı, bayramın eskisi gibi yoğun ve bereketli olmadığına dikkat çekti.

Bayrama sayılı günler kalırken esnaf bayram hazırlıklarını tamamladı. Halkın çarşılara artık eskisi rağbet göstermediğini ifade eden esnaf, işlerin yarı yarıya düştüğünü dile getirdi.

Yaklaşan bayram nedeniyle her bayram olduğu gibi bu bayramda da ümitlendiklerini belirten Diyarbakır esnafı, bekledikleri satışların hâlâ başlamadığından dolayı şikayetçi.

“İndirim var, iş yok”

Eski bayramları aradıklarını ifade eden Ramazan Abdi, “İşler baya durgun. Bayrama bir hafta kaldı ancak cadde bomboş. Çarşıda büyük indirimler olmasına rağmen iş yok. Eski bayramlarda, yol ortasında kalabalıktan dolayı duramazdık. Ancak şu an bakıyoruz da cadde bomboş.” dedi.

“Durgunluğun sebebi”

İşlerinin düşme sebeplerine de değinen Abdi, “Bu işsizliğin, durgunluğun sebebi büyük alışveriş marketleridir. İnsanlarımız büyük marketlere gidiyor. Çarşımızda ürünlerimizi daha uygun fiyata veriyoruz ancak yine müşteri bulamıyoruz.” diye tepki gösterdi.

“İşler yüzde 70 düştü”

İşlerin yüzde 70’lere varan düşüşte olduğunu dile getiren Ercan Aykanat, “Çarşının bu caddesi her bayramdan 20 gün öncesinde yürünülmeyecek kadar kalabalık ve yoğun olurdu.  Ancak şuan baktığımızda bayrama 1 hafta kalmasına rağmen, ne müşteri var ne de iş var.” ifadelerini kullandı.

“Alışverişte bir istikrar yok”

Aykanat son olarak, “Dünya siyaseti ve Türkiye’de yaşanan olayların tüm pazarları olumsuz etkilediğini düşünüyorum. Bu durum böyle devam edecek gibi görünüyor. Şuan alışverişte bir istikrar yok. Bayram yaklaştık ancak normal günlerden daha az iş var. Normal günlerde dahi daha çok iş yapabiliyorduk. Ne kalabalık var ne iş! Boş boşuna kendimizi yoruyoruz. İşlerin açılmasını temenni ediyoruz.” şeklinde konuştu.

“Düştükçe düşmeye başladı”

27 yıllık esnaf olduğunu söyleyen Ahmet Can ise “Bu son birkaç yıldır, işler düştükçe düşmeye başladı. Sözde bayrama giriyoruz. Diyarbakır’ın en büyük çarşısındayız ama binden fazla insan geçmiyor. Ürünlere 15 TL fiyat biçiyoruz, pahalı olduğunu söylüyor. Piyasa durgun ve sıkıntılı iken işsizlik de artıyor. Çok sıkıntılı bir bayram geçiriyoruz. Bu günleri normal günlerden farklı göremiyorum.” dedi.

“Halkın fakir olduğunu düşünüyorum”

Can konuşmasına “Halkın fakir olduğunu düşünüyorum. Kahvelerde oturanlar, nasıl alışveriş yapacak? İş bulsaydım, esnaflığı bırakıp inşaatta çalışırdım.” sözlerini de ekledi.

Aziz Ertaş ve Mahmut Aras da işlerin çok durgun olduğunu belirterek, kendilerine çok müdahale eden zabıtalardan da rahatsızlıklarını dile getirdiler.

Kaynak: Diyarbakır Söz