Görüş Bildir

Farc modeli önerdi

Salim Ensarioğlu: Erdoğan'a, PKK ile mücadelede Kolombiya'daki Farc modelini önerdim

Farc modeli önerdi

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan'ın Doğu ve Güneydoğu'daki kanaat önderlerine verdiği iftar yemeğine katılan Devlet eski Bakanı Salim Ensarioğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, PKK ile mücadelede Kolombiya'daki Farc modelini önerdiğini belirterek, "Bir taraftan mücadele sürerken, diğer yandan görüşmelerin yapılması gerektiğini, mücadelenin ömür boyu süremeyeceğini söyledim" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Doğu ve Güneydoğu'daki kanat önderlerine verdiği iftar yemeğine katılan Devlet eski Bakanı Salim Ensarioğlu, iftar yemeğindeki konuşmaları anlattı. Ensarioğlu, görüşmede Şehit Aileleri Federasyonu Başkanı Ziya Sözen'in gündeme getirdiği belediyelere kayyum atanması ile ilgili, "Sözen, kendisinin Diyarbakır'a belediyesine kayyum atanmasını ve bunun sonucuna katlanıp bir ay sonra şehit olmayı kabul ettiğini söyleyince ben araya girdim. Ben, şehit olmaya gerek olmadığını oraya bir ağabey olarak atanmam durumunda 2 yıl hizmet yapacağımı ve 2 yıl sonra halkın seçmesi ile bunu kabul edeceğimi söyledim" dedi. Devlet eski Bakanı Salim Ensarioğlu, böyle bir teklifin gelmesi durumunda ise, hem Ak Parti hem de HDP'nin ortak görüşü olarak bir ağabey olarak bu görevi kabul edebileceğini de ifade ederek, "Ama iki yıl sonra seçimle, halkın seçmesi şartı ile kabul ederim" dedi.

"MÜCADELE ÖMÜR BOYU SÜRMEZ, BİR TARAFTAN DA GÖRÜŞMEK LAZIM"

İftar yemeğinde Cumhurbaşkanı'na yaşanan çatışmaların bitmesi ve sorunun çözümü için kısa bir not verdiğini söyleyen Devlet eski Bakanı Salim Ensarioğlu, "Çözüm olarak Kolombiya'daki Farc örneğini verdim. Burada 50 yılda 220 bin insanın öldüğünü ve halen 8 bin Farc militanının olduğunu söyledim. Kolombiya'nın bir taraftan Farc ile mücadele ederken diğer taraftan da Farc ile görüşerek görüşmeleri imza aşamasına getirdiğini söyledim. PKK ile bir taraftan mücadele sürerken, diğer yandan da görüşmelerin yapılması gerektiğini ifade ettim. Mücadelenin ömür boyu süremeyeceğini, görüşmeler yapmadan bunun sürdürülemez olduğunu ifade ettim. Görüşmeler yok iken, silahların susmasından söz edilemeyeceğini, bunun anlamının olamayacağını söyledim. Cumhurbaşkanımız beni çağırırsa önerdiğim çözüm konusunda daha detaylı bilgi verebilirim" diye konuştu.

"ÇÖZÜM SÜRECİNDE DE ŞİMDİ DE MASANIN BİR AYAĞI EKSİK"

Devlet eski Bakanı Salim Ensarioğlu, çözüm sürecinde hükümetin PKK, HDP ve İmralı ile görüştüğünü, o zamanda bu çözüm modelindeki masanın bir ayağının eksik olduğunu hep gündeme getirdiğini belirterek, "Bölgedeki kanaat önderleri, şeyh, ağa ve önemli şahsiyetlerinde olması gerektiğini hep söyledim. Ama çözüm sürecinde bu ayak eksik kaldı. Şimdi de çözüm sürecinde eksik olan ayak ile görüşmeler yapılıyor ama bu kez diğer taraftan kimse yok. Yani yine masanın bir ayağı eksik kalıyor. Bütün unsurlarla masada bir araya gelindiğinde ancak çözüm olabilir" dedi.

"CUMHURBAŞKANINI BİRAZ DAHA ILIMLI GÖRDÜM"

Görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tavrını da değerlendiren Devlet eski Bakanı Salim Ensarioğlu, şunları söyledi:

"Cumhurbaşkanı iftar yemeğinde farklı bir şey söylemedi. Mücadelenin devamından ve bölgedeki STK'ların desteğinin fazla olması gerektiğini söyledi. Ama, Cumhurbaşkanını biraz daha ılımlı gördüm. Konuşmalardan kısa notlar aldı. Bölgenin ileri gelenlerini dinledi. Konuşulanları biraz dikkate aldı gibime geldi. Bölgede yaşanan çatışmalardan dolayı tahribatların oluştuğunu söyledik. Yeniden inşa için bir Fon bakanlığının kurulması ve kış gelmeden insanların mağduriyetlerinin giderilmesi gerektiğini ifade ettik. Eğer yapılacak olan çalışmalar bir an evvel yapılmaz ise ciddi sıkıntıların yaşanacağını da hatırlattık."

 TAHİR ADIYAMAN DA KATILDI

Erdoğan'ın Doğu ve Güneydoğu'daki kanaat liderleri ile eski Milletvekillerine verdiği iftara katılanlar arasında ilginç isimlerin olduğu ortaya çıktı. Cumhurbaşkanının iftar masasına oturanlar arasında, 11 Nisan 2016 tarihinde Şırnak'ın Beytüşşebap İlçesi yakınlarında yol kesen PKK'lıların ateş açması sonucu yaralanan Jirki Aşireti'nin lideri ve korucubaşı Tahir Adıyaman ile Şırnak'ın Cizre ilçesinde 1993-95 yıllarında işlenen 20 faili meçhul cinayetle ilgili aralarında emekli Albay Cemal Temizöz'ün de bulunduğu 8 kişi ile birlikte yargılanıp beraat eden Cizre eski Belediye Başkanı Kamil Atağ'ın da bulunduğu belirtildi. İftara Adıyaman ve Atağ'ın yanı sıra Babat Aşireti lideri Hazım Babat, Van'dan Ertuşi Aşireti liderlerinden İskender Ertuş, gibi aşiret liderleri ve eski bazı eski milletvekilleri de katılmıştı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi