Finans kaynağı imha ediliyor

Lice, Hazro, Kulp üçgenindeki PKK'nın finans kaynağı olduğu belirtilen, esrar tarlaları bir bir yok ediliyor. Binlerce asker ve polisin ortak operasyonunda, kamu arazisine ekili tonlarca esrar maddesi imha edildi.

Finans kaynağı imha ediliyor

Lice, Hazro ve Kulp üçgeninde PKK'lılara yönelik Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve emniyet unsurlarınca düzenlenen müşterek operasyonda, örgüte büyük darbe vuruluyor.  Binlerce asker ve polisin ortak operasyonunda, kamu arazisine ekili tonlarca esrar maddesi imha edildi.

HAREKAT ALANI GENİŞLİYOR                         

Lice'nin dağlık ve ormanlık alanında, aralarında üst düzey örgüt yöneticilerinin de bulunduğu teröristleri etkisiz hale getirmek, bölgede örgüt mensuplarınca kullanılan sığınak, barınak, depo alanları ile örgütün finans kaynağı olan kenevir ekim alanlarını imha etmek amacıyla başlatılan, "Bayrak-14 Şehit Jandarma Teğmen Abdülselam Özatak Müşterek Özel Birlik Operasyonu" devam ediyor.

PKK'NIN FİNANS KAYNAĞI

Sivillerin zarar görmemesi için Lice, Kocaköy ve Hazro ilçelerine bağlı 39 köyde dün ilan edilen sokağa çıkma yasağının ardından başlatılan operasyon, aralarında Ankara ve İstanbul'un da bulunduğu 10 ilden 6 bin 500'ü aşkın güvenlik personelince yürütülüyor. Bu personelin bine yakınını geçici köy korucuları oluşturuyor.

İlçenin kırsalına, Türk Hava Kuvvetlerine ait savaş uçakları ile hava harekatı düzenlenirken, bölgede tespit edilen bölücü terör örgütü grubun içinde olduğu barınma alanları ateş altına alınarak imha ediliyor.

KOLORDU KOMUTANI YÖNETİYOR

Emniyet Genel Müdürlüğü Uyuşturucu ile Mücadele Daire Başkanlığı yöneticileri ile el yapımı patlayıcı ve mayın arama çalışmalarını sürdüren Mayın ve EYP Tespit Timi (METİ) de operasyona katılıyor. 7. Kolordu Komutanı Korgeneral İbrahim Yılmaz tarafından yürütülen operasyonu kapsamında ilçeye gelen 2. Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti de faaliyetleri yerinde izliyor.

BÖLGEDE 31 GÜVENLİK NOKTASI

Diyarbakır 8. Ana Jet Üs Komutanlığından havalanan Türk Hava Kuvvetlerine ait savaş uçaklarının yanı sıra insansız hava araçları, genel maksat ve taarruz helikopterleri ile kirpi ve kobra tipi zırhlı araçlarla desteklenen operasyonda, güvenlik çemberi, 31 farklı yerde asker ve polisin müşterek oluşturduğu noktalarda sağlanıyor.

NARKOTİK DEDEKTÖR KÖPEKLER

İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürlüğü, MİT Bölge Başkanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü Uyuşturucu ile Mücadele ve Terörle Mücadele şubelerinden gelen bilgiler, uydu, insansız hava aracı ve istihbari bilgiler doğrultusunda tespit edilen alanlarda narkotik dedektör köpekler kullanılarak çalışma yapılıyor.

YÜZBİNLERCE KÖK HİNT KENEVİRİ

Çalışmalarda Hazro'nun Koçbaba mevkisinde toprağa gömülü bidonlar ve meşe ağaçları arasına gizlenmiş çuvallar içerisinde 373 kilogram esrar ile Lice'nin Karahasan Mahallesi'ndeki 10 kamu arazisinde 424 bin 300 kök Hint keneviri ele geçirildi. 22 dönüm alanda ele geçirilen 424 bin 300 kök kenevirin 8,5 ton esrara eşit olduğu belirtildi.

 Aramalarda, toprağa gömülü vaziyette bol miktarda el yapımı patlayıcı, silah ve mühimmat, teröristlere ait yaşam malzemesi ile örgütsel doküman bulundu.  Operasyonda sağlanan sıcak temasın ardından kaçan PKK'lı teröristlerce tuzaklanan el yapımı patlayıcılar, Mayın ve EYP Tespit Timi tarafından kontrollü şekilde imha edildi. Teröristler, operasyonu engellemek için uzaktan taciz ateşi açarken, güvenlik güçlerince anında karşılık verildi.

SULAMA SİSTEMİ BİLE KURULMUŞ

Terör örgütü yandaşlarının ekili kenevirleri, kırsal alana getirdikleri su pompası ile dere veya oluşturdukları küçük göletlerden alıp, yüzlerce metre uzunluğundaki hortumlarla araziye taşıdıkları suyla yetiştirdiği tespit edildi.

Bulunan kenevirlerin çok fazla olması nedeniyle asker, polis ve geçici köy korucuları, büyük tarlalardaki kenevirleri traktör kullanarak söktükten sonra arazi yakarak imha etti.

Hava sıcaklığının 40 dereceyi aştığı bölgede güvenlik güçleri, büyük özveriyle çalışmalarını yürütüyor.  Operasyonun bir haftada tamamlanması planlanırken, çalışmalar sırasında kenevir ekili yeni tarlaların tespit edilmesi durumunda sürenin 10 günü aşabileceği belirtildi.

KAMU ARAZİLERİNE EKİLİ KENEVİR

Uyuşturucu şebekeleri, kenevir üretimini, kimler tarafından gerçekleştirildiğinin tespitini zorlaştırmak amacıyla başta orman vasfını kaybetmiş alanlar olmak üzere hazine arazilerinde yapıyor. Uzun yıllardır köylerini terk etmiş kişilere ait arazilerde kenevir yetiştirenleri ise güvenlik güçleri, tanık ifadeleri yardımıyla belirliyor. Yapılan operasyon sayesinde, PKK'nın finans kaynaklarına ağır darbe vurulduğu kaydedildi.

KENEVİRLER İMHA EDİLİYOR

Valilikten yapılan açıklamada,  Cumhuriyet Başsavcılığının talimatı ile ele geçirilen kenevir bitkilerinin Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden gelen yetkililer nezaretinde sökülerek yakıldığa dikkati çekilerek, şunlar kaydedildi:  "Olayla ilgili şüpheli veya şüphelilerin kimlik tespit çalışmalarına devam edilmektedir. Bölgemizde yaşayan vatandaşların huzur ve güvenliğinin sağlanması, teröristle ve uyuşturucu madde ile mücadele kapsamında yürütülen çalışmalara artan bir azim ve kararlılıkla devam edilecektir."

Kaynak: Diyarbakır Söz