Görüş Bildir

Fitneden sakının!

​Dini Yüksek İhtisas Merkezi birinci dönem ihtisas mezuniyet töreni düzenlendi. Törende konuşan Diyarbakır il Müftüsü Burhan İşliyen, Diyarbakır’da binlerce din görevlisi ve alimin olmasına rağmen halen çocukların uyuşturucudan öldüğüne ve kızların fuhuş batağına saplandığına dikkat çekti.

Fitneden sakının!

Dini Yüksek İhtisas Merkezi birinci dönem ihtisas mezuniyet töreni düzenlendi. Törende konuşan Diyarbakır il Müftüsü Burhan İşliyen, Diyarbakır’da binlerce din görevlisi ve alimin olmasına rağmen halen çocukların uyuşturucudan öldüğüne ve kızların fuhuş batağına saplandığına dikkat çekti.

Diyarbakır il Müftüsü Burhan İşliyen, Diyarbakır Dini Yüksek İhtisas Eğitim Merkez Müdür Fatih Çakmak, ilçe müftüleri ve çok sayıda ihtisas merkezi görevlisinin katıldığı program, Habib Kalaç’ın Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

 “Aşırı doz uyuşturucudan ölen çocuklarımız var bizim!”

Programa davetli olarak katılan Diyarbakır İl Müftüsü Burhan İşliyen, mezun olan öğrencilere seslenerek,  “Gittiğiniz, görev yaptığınız yerlerde topluma, kup kurak yerlere öyle dokunun ki, dokunduğunuz insanlar Hızır aleyhisselamın oturduğu yerin yeşermesi gibi yeşersin.” dedi.

Öğrenilen ilimlerin gönülde yanan bir ateş gibi taşınmasını ve harekete geçirecek bilgiler olmasını dileyen İşliyen, “Diyanet camiası olarak Diyarbakır’da fahrilerle beraber 3 bin kişiyiz. Bunun dışında İlahiyat mezunu öğretmenlerimiz var. İdarecilerimiz var bizim, ilahiyat öğrencisi yüzlerce gencimiz ve hocalarımız var bizim. Ama guslü (boy abdesti) bilmeyen gençlerimiz var bizim, Allah’ı duymamış insanımız var bizim. Sahabelerin emanet olarak bize bıraktığı topraklarda, surların diplerinde uyuşturucu çekip de körpe bünyesi tiril tiril titreyip, çektiği aşırı dozda uyuşturucunun etkisiyle ölen çocuklarımız var bizim. Sur’un diplerinde 639’dan bugüne kadar gayrimüslim ayağı değmemiş Ulu Cami’nin hemen önünde çırılçıplak gezen, fuhuş batağına düşmüş kızlarımız, kadınlarımız var.” şeklinde konuştu.

“Önceki seneler bomba ve silah seslerinden geçilmiyordu”

İşliyen konuşmasının devamında, “Kitabı unutur ve insanlara davet etmeyi bırakırsanız yakar sizi, hepimizi. Fitneye düşmekten sakının! Önceki seneler hatırlamak istemediğimiz bir çevremiz vardı. Sokaklar karışık, ateşler yanıyordu. Bomba ve silah seslerinden geçilmiyordu. Allah, bu güzel şehri o günlerden geçirmesin. Allah zalimlere fırsat vermesin. Bu sıkıntılarda terk edenler de oldu, sizin gibi kalanlar da.” diye konuştu.

“Küreselleşen dünya geleneksel misyonumuza ek sorumluluklar yükledi”

Türkçe ve Kürtçe ilahilerin de seslendirildiği törende açılış konuşması yapan Diyarbakır Dini Yüksek İhtisas Eğitim Merkez Müdür Fatih Çakmak, Dini Yüksek İhtisas Merkezinden mezun olanların vaiz, müftü ve üst görevlerde yer aldıkları bir konuma geldiklerini söyledi.

Toplumun her geçen zaman diliminde dini beklentilerinin artmakta olduğunu belirten Çakmak, buna bağlı olarak personelin eğitim ihtiyaçların da farklılaştığını dile getirdi.

Çakmak konuşmasında, “Özellikle İslam coğrafyasında yaşananlar sorumluluğumuzun bir kat daha arttığını göstermektedir. Çünkü sağlam bir medeniyetin mensubu olarak geçmişisin müktesabatını gelecek nesillere aktaracak, bugünü ve geleceği irşa etmede rol alacak nesilleri yetiştirmesi hiç şüphesiz nitelikli personelin azimli çalışmalarıyla gerçekleşecektir. Küreselleşen dünya geleneksel misyonumuza ek sorumluluklar yüklemiştir. Bu ağır yükün altında ezilmemek için Allah ve Resul’ünün bize yüklemiş olduğu lahuti nitelikli misyon, tevhid ve irşad görüşümüzü bir yaşam biçimi şeklinde etkinleştirmeyi de gerektirmektedir.”dedi.

“Hz. Ömer’in adaletini alan bir misyona sahip olmalısınız”

Mezun olanların sadece bir memuriyet sorumluluğu almamalarına dikkat çeken Çakmak, “Aynı zamanda Hz. Ömer’in adaletini alan bir misyona sahip olmalısınız. Hz. Peygamberin vefatı ile birlikte onun nebevi sorumluluklarını tamamı, varis edindiğini ilan ettiği âlimlere yani nitelikli din görevlilerine intikal etmiştir. Dini Yüksek İhtisas Merkezimizde bu nebevi misyona sahip çıkan ve bu toplum için her türlü ahlaki erozyona karşı koyacak cesameti kendilerinde bulacaktır. Toplumsal sapma ve bozulmazlarının din bilginlerinin dejenerasyonuyla doğru orantılı olduğunu ifade buyuran Hz. Peygamber âlimlerin toplumsal tezkiyenin ve ilahi rahmetin toplumda var oluşun garantörü ilan etmiştir.” şeklinde konuştu.

İhtisas Merkezinde eğitim sürecini birincilik ile bitiren Mehmet Deniz ise “2014 yılında yapılan sınav sonucu Diyarbakır’a gelerek ilmi noktada kendimizi geliştirme fırsatı bulduk. Bizlere bu imkanı veren Allah’a hamd ediyoruz. Vesile olan büyüklerimize de şükran borçluyuz.” ifadelerini kullandı.

Törenin sonunda Dini Yüksek İhtisas Eğitim Merkez Müdür Fatih Çakmak, eğitim sürecini birincilik ile bitiren Mehmet Deniz’e ödül ve hediyelerini takdim ederken, Diyarbakır il Müftüsü Burhan İşliyen ise diğer mezunlarına hediyelerini verdi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi