Görüş Bildir

Geçen yıla göre katılım düşüktü

Diyarbakır dahil bölgedeki Nevruz etkinlikleri olaysız sonuclandı. Katılımlar düşük olurken, Buldan Öcalan'la görüşme trafiğinin başlatılmasını istedi.

Geçen yıla göre katılım düşüktü

Şaban YILMAZ/Filiz YAŞA/Şahin ELALTUNKARA/Murat YÜZÜGÜLLÜ

DİYARBAKIR-Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Kongresi (HDK) ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) tarafından Diyarbakır dahil Güneydığu illerinde düzenlediği Nevruz kutlamaları olaysız sona erdi. Diyarbakır'da katılımın geçen yıla oranla düşük olduğu gözlenirken, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, 2013 yılında yayımlanan Öcalan'ın mektubunu esas alınarak onunla görüşmelerin acilen başlatılması gerektiğini söyledi.

Diyarbakır İl Merkezinde organize edilen nevruz kutlaması saat 11.00'da başladı. Merkez Bağlar ilçesindeki Nevruz Parkı'ta düzenlenen etkinlik için olağanüstü güvenlik önlemleri alındı.

KATILIM GEÇEN YILA ORANLA DÜŞÜK OLDU

Biri protokol olmak üzere 5 ayrı noktadan sıkı güvenlik önlemleri altında alana girişler sağlandı. Kutlamalara gelen binlerce kişi, sıkı aramalardan geçirildikten sonra kutlama alanına alındı. Bu arada nevruz etkinliğine katılımın düşük olduğu görüldü. Havadan kaydedilen görüntülerde etkinliğe katılımın geçen yıla oranla daha az olduğu gözlendi. İl Emniyet Müdürü Tacettin Aslan da etkinliğin yapıldığı alana gelerek güvenlik önlemleriyle ilgili incelemelerde bulundu.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, HDP milletvekilleri, Mardin Belediyesi eski Başkanı Ahmet Türk, yerli ve yabancı davetlilerin de protokolde yerini aldığı nevruz kutlamaları, Kürtçe şarkılar eşliğinde başladı. Kurulan platformdan müzik yayınları yapılırken, toplananlar da alanda halay çekip, nevruzu kutlamaya başladı.

Havadan polis helikopterlerinin de güvenlik uçuşları yaptığı nevruz alanını dolduranlar arasındaki bir grup, zaman zaman PKK terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan lehine slogan attı. Bu sırada terpit komitesinin uyarılması ile platformdan müzik sesi verilerek, slogan sesleri bastırıldı. Nevruz etkinliğine Diyarbakır kent merkezinin yanı sıra çevre il ve ilçelerden de yoğun katılımların olduğu görüldü.

KANALİZASYON HATLARINDA BOMBA ARAMASI YAPILDI

Nevruz kutlamaları nedeniyle Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'nce geniş güvenlik önlemleri de alındı. Nevruz alanına çıkan Mahabad Bulvarı üzerindeki tüm yollar ve boş araziler bariyerlerle kapatılırken, bölgede yaklaşık 7 bin polisin görev yaptığı bildirildi. Önceki gece, nevruz etkinliğinin yapıldığı 136 bin metrekarelik alanın altında ve çevresindeki tüm kanalizasyon hatlarında Emniyet Genel Müdürlüğü ve Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı dalgıç ekipler tarafından bomba araması yapıldı. Kanalizasyon hatlarına giren dalgıç polisler, gece görüşlü kameralar ve metal dedektörleri ile nevruz alanının altını didik didik aradı. Öte yandan alana hakim olan çevredeki binalar ve inşaatlarda da uzman ekipler tarafından, dedektör köpekler eşliğinde bomba aramaları yapıldı.

ÇAKMAK, KALEM VE PARFÜMLERE EL KONULDU

Nevruz Parkı'nın çevresinde kurulan 5 arama noktasında ve alanda olası bir olumsuzluğa karşı itfaiye ve ambulans ekipleri hazır bekletilirken, alana çakmak, kalem ve parfüm sokulmasına izin verilmedi. Öte yandan kontrol noktalarında yapılan üst aramalarında PKK terör örgütünü simgeleyen flama ve aksesuarlara el konuldu.

SAAT 12.00 İTİBARİYLE KONUŞMALAR BAŞLADI

Saat 11.00 sıralarında müzik yayını ile başlayan etkinliklerde, saat 12.00 itibariyle konuşmalar başladı.

BULDAN: ÇÖZÜM SÜRECİNİ BİTİRENLER HERKESİ MAHKUM ETTİLER

Diyarbakır'daki nevruz kutlamasında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Diyarbakır nevruz alanının kimi yasaklı birçok nevruza tanıklık ettiğini belirterek, "Sayın Öcalan, 2013 yılında burada, Amed'de okunmak üzere gönderdiği mektubunda barıştan bahsediyordu. O mektupta sadece Türkiye'nin değil tüm Orta Doğu'nun demokratikleşmesinden bahsediyordu. Kardeşlikten bahsediyordu. Artık silahlar susacak, siyaset konuşacak diyordu ancak çözüm sürecini bitirenler, herkesi mahkum ettiler. Bu ülkenin barışa ihtiyacı var, bu ülkenin kardeşliğe ihtiyacı var, bu ülkenin demokrasiye, özgürlüğe ihtiyacı var. Eğer bunları elinizin tersi ile iterseniz, Kürtleri yok sayarsanız kaybedersiniz" dedi.

Buldan, nevruzun Mezopotamya ve Orta Doğu halklarının, özgürlük, eşitlik, kardeşlik ve barışı haykırdığı bir gün olduğunu, nevruzun baharın gelişi ve dirilişin sembolü olduğunu da ifade ederek, "Bugün Afrin'de devrimci Kava'yı bir beton yığınından ibaret görenler şunu bilmeli ki, bu meydanda toplanan herkes birer devrimci Kava'dır"dedi.

Konuşmasında Afrin'e yönelik gerçekleştirilen Zeytin Dalı harekatından da söz eden Buldan, devamında şunları söyledi:

"AFRİN HALKINA YAPILAN SALDIRIYI ASLA KABUL ETMİYORUZ"                       

"Afrin'e saldıranlar, Afrin halkını oradan sürgün edenler şunu bilmelidir. Afrin halkı burada yaşayanların kardeşidir. Hakkari'de yaşayan, Mardin'de yaşayan, Şırnak'ta yaşayan Kürtlerin kardeşidir. Öz yönetimlerini oluşturan ve kardeşçe yaşayan Afrin halkına yapılan saldırıyı asla kabul etmiyoruz. Afrin halkı kendi büyüdüğü yaşadığı kente en kısa zamanda onurlu bir şekilde girecek. Buradan tüm Afrin halkını selamlıyor, onlara sevgilerimizi saygılarımız gönderiyoruz."

"ÖCALAN İLE GÖRÜŞMELERİ BAŞLATMANIZ GEREK"

Buldan, Kürtlerin birlik ve beraberliklerini sağlarlarsa onları yok etmeye hiç kimsenin gücü yetmeyeceğini, bu ülkeyi yönetenlerin savaş politikalarını bir yana bırakması gerektiğini de belirterek, "Bu ülkeyi savaşla yönetemezsiniz. Bu ülkeyi inkarla yönetemezsiniz. Bu ülkeyi gözaltılar ve tutuklamalarla yönetemezsiniz. Yapacağınız tek şey vardır; barış politikalarını yükseltmek ve 2013 nevruzunda okunan Sayın Öcalan'ın mektubunu esas alarak onunla görüşmeleri acilen başlatmanız gerekmektedir. Geç kalınmadı. Elbette ki bunu yolu var. Elbette ki bunları yapmak için zaman var"diye konuştu.

MARDİN VE SİRİT'TEKİ KUTLAMALAR

Mardin ve Siirt'te Nevruz Bayramı valiliklerce düzenlenen etkinliklerle kutlandı.

Mardin Valiliği ve Büyükşehir Belediyesince 15 Temmuz Şehitleri ve Demokrasi Parkı'nda gerçekleştirilen etkinlikte, sivil toplum kuruluşlarının üyeleri ve gönüllülerce hazırlanan el emeği göz nuru ürünlerin sergilendiği stantlar açıldı, vatandaşlara etli pilav ikram edildi.

İçişleri Bakanlığınca Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirilen Vali Mustafa Yaman, İl Emniyet Müdürü Hasan Onar, Mardin Cumhuriyet Başsavcısı Tolgahan Öztoprak ve diğer davetlilerin katılımıyla nevruz ateşi yakıldı. Yaman ve beraberindekiler daha sonra demir dövdü.

Yaman, burada yaptığı konuşmada, bahar bayramını kutlamanın mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, "Güzel bir hava var. Herkesin yüzü gülüyor. İnşallah bu hep böyle devam edecek." dedi.

Yaman, kentte turizmdeki gelişmelere değinerek, Mardin'e gelen turist sayısının arttığını, otellerin dolu olduğunu, esnafın yüzünün güldüğünü dile getirerek, bu yıl çiftçi, esnaf ve bölge insanının mutlu olacağı bir yıl yaşanacağını aktardı.

Organizasyona katılan vatandaşlardan Hatice Turan Kandemir, Mardinlilerin 2 yıldır nevruzu güzel bir şekilde kutladığını kaydetti.

Kandemir, "Daha önce nevruz bizim için bir tedirginlikti ama şimdi nevruz denildiğinde şenlik ve bahar geliyor aklımıza. Son 2 yıldır memleketimizin dağlarına bile bahar geldi" değerlendirmesinde bulundu.

Etkinlik konserlerle sona erdi.

DEMOKRASİ MEYDANINDA

Valilikçe, 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda gerçekleştirilen etkinlikte, saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

Siirt Lisesi Türk Dili ve Edebiyat Öğretmeni Kadir Eldemir, etkinlikte yaptığı konuşmada, Nevruz Bayramı'nın Orta Asya'dan Balkanlara kadar çok geniş bir bölgede kutlandığını söyledi.

Nevruzun özü itibarıyla baharın gelişinin coşkuyla karşılandığı bir gün olduğunu ifade eden Eldemir, şöyle dedi:

"Doğa ve çevrenin uyanışının kutlandığı Nevruz Bayramı'nın Anadolu'da ve Türk kültürünün yayıldığı bölgelerde de son derece köklü ve zengin bir geçmişi vardır. 'Nev' ve 'ruz' kelimelerinin birleşmesinden meydana gelen ve 'yenigün' anlamını taşıyan nevruz, kuzey yarım kürede başta Türkler olmak üzere birçok halk ve topluluk tarafından kutlanır."

Nevruz ateşinin yakılmasının ardından Vali Ali Fuat Atik, Siirt 3. Komando Tugay Komutan Vekili Albay Oğuzhan Pehlivan ve Siirt Belediye Başkan Vekili Ali Aytek demir dövdü.

Etkinlikte nevruz nedeniyle düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi, Vali Atik ve Albay Pehlivan vatandaşlarla halay çekti.

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi