Göç edenlere kira yardımı!

Sur'da yasak 11'inci gününü geride bırakınken, çatışmalar dün de şiddetli yaşandı. Bir polis yaralanırken, evlerini terk etmek zorunda kalan 300 aileye, kira yardımı başlatıldı.

Göç edenlere kira yardımı!

Diyarbakır'ın merkez Sur İlçesi'nde önceki akyam sokağa çıkma yasağının yeniden konulmasıyla birlikte başlatılan operasyonlar devam ediyor. Dün sabah saatlerinde güvenlik güçleriyle PKK'lılar arasında çıkan çatışmalarda 1 polis yaralandı. İlçeye giriş ve çıkışlar kontrol altında yapılırken, saldırılardan dolayı evini barkını terk edip göç eden ailelere, Sur Kaymakamlığı tarafından kira yardımı yapılmaya başlandı.

SUR'DA YASAK 11'İNCİ GÜNÜNDE

Sur İlçesinde 9 günlük sokağa çıkma yasağı geçici olarak kaldırılmasından 17 saat sonra önceki gün yeniden uygulamaya konuldu. Sur Kaymakamlığı'nın aldığı kararla ilçedeki 6 mahalle, 1 cadde ile Dağkapı bölgelerine yeniden yasak getirildi. Sokağa çıkma yasağının sürdüğü ilçede polis operasyonları da helikopter destekli devam ederken, sabah saatlerinde bölgede yeniden çatışmalar başladı.

BİR POLİS MEMURU YARALANDI

Çatışmalarda koluna kurşun isabet eden polis memuru M.Ç. yaralandı. Yaralı polis memuru Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırıldı. Ameliyata alınan polis memurunun genel sağlık durumunun iyi olduğu, hayati tehlikesi bulunmadığı açıklandı. Sur İlçesi'ndeki çatışmalarla birlikte bölgeden patlama ve silah sesleri duyulurken çatışmaların devam ettiği kaydedildi.

POLİSVE JANDARMA İŞBİRLİĞİ

Polis ve jandarma tarafından hava destekli gerçekleştirilen operasyon, sivillerin zarar görmemesi için titizlikle yürütülüyor. İlçeye giriş ve çıkış kontrollü şekilde sağlanıyor. Jandarma ekipleri de çevre önlemi alarak operasyona destek veriyor.

İLÇEDE HAYAT BİTMİŞ DURUMDA

17 saatlik geçici yasağın kaldırılmasıyla evlerindeki tahribatı gören vatandaşlar isyan ederken, soruna acil çözüm istediler. Evi tamamen kullanılmaz hale gelen Sur sakinlerinden Sultan Karaşin, “Ben şimdi ne yapacağım. Evimi bu hale soktular. Ben tek başıma bu halimle ne yapacağım. Evimi yıktılar. Şimdi kalacak yerim yok. Kimsem yok. Bana bir ev bulsunlar. Sonumuz ne olacak. Nereye gideceğiz. Buna bir çözüm bulunmalıdır.” dedi. Devlet yetkilerine çağrıda bulunan Almaz Karaşin ise, “Barışı getirsinler. Çözümü bulsunlar. Halimiz ortadadır. Allah aşkına bu ne haldir.” diye tepki gösterdi.

ÇATIŞMA SÜRECİNDE İLÇE DIŞINDA KALDIK

Çatışma sürecinde ilçe dışında kaldığını söyleyen esnaf Yusuf Ö,  10 günden beri kendi bölgelerine, kendi işyerlerine gelemediğini ifade ederek, “Bu süre zarfında iş yerimiz açılarak, kamera ünitesi yerinden sökülmüş. İşyerimiz hasar görmüş. Terör mağduruyuz. Devletin daha duyarlı olmasını ve terörü bitirmesini istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

KÜRTLERE DESTEK ÇIKMANIZI İSTİYORUZ

İlçeden göç eden Kemal Yıldız, “Sur’da kalıyordum, çöpler birikmiş. Biz öğrencilerimizi okula gönderemiyoruz. Evde gıda ihtiyaçlarımız kalmadı. Yetkililere sesleniyorum. Sayın Cumhurbaşkanım, Sayın Başbakanım elinizi ayağınızı öpeyim. Diyorsunuz ki biz Kürtlere destek veriyoruz. Kürtlere destek çıkmıyorsunuz. Biz bu Suriçi’nde zor durumda kaldık. Ben inşaatçıyım. Cebimde beş kuruş para yok. Evime ekmek götüremiyorum. Sonumuz ne olacak. 5 öğrencim var. 2 aydır çalışamıyorum. Çocuğum bana diyor ki korkudan dışarı çıkamıyorum.” ifadelerini kullandı.

Çatışmalardan dolayı ailesini zor geçindirdiğini vurgulayan Orhan Akdoğan, ilçe halkının hepsinin mağdur olduğunun altını çizerek, bir an önce bu olayların sona ermesi gerektiğini belirtti. İlçede yer yer çöken evler, roket ve mermi izleri, kopan elektrik telleri, patlayan su şebekelerini görmek mümkün. Çatışmalarda onlarca eve kurşunlar isabet ederken işyerleri ve araçlar da hasar gördü. Evlerde açılan tünellere ise ev sahipleri isyan etti. 11 gündür toplanmaya çöpler yığınları çevreye pis kokular yayıyor.

GÖÇ EDEN AİLELERE KİRA YARDIMI

Öte yandan, şiddet ve terör olaylarından dolayı evlerini terk etmek zorunda kalan 300 aileye taşınma ve kira yardımı yapıldı.

Sur Kaymakamlığı yetkilileri, ilçede örgüt üyelerinin saldırısından dolayı göç eden dar gelirli 300 aileye taşınma ve kira yardımı yapıldığını belirtti. Yetkililer, bin aileye de nakdi yardım yapıldığını, yardım talebinde bulunan hiçbir ailenin geri çevrilmediğine işaret ederek, ilçede kalmaya devam eden ailelere de ekmek ve kuru gıda yardımlarının aralıksız devam edeceğini kaydetti. Yaşamı hiçe sayan saldırılardan ve baskılardan rahatsızlık duyan binlerce kişi, evini terk etmek zorunda kaldığı ilçe artık sivillerin kalmadığı ifade edilirken, yapılan kira yardımı oranın yükseltileceği bildirildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz