Gözü kapalı düşmanlık!

40 yıl sonra Türkiye'ye döndü. Dün Diyarbakır'da konuştu PSK Genel Sekreteri Tek; "PKK tek başına Kürt halkı değil. Başka örgütler de var. Ben Kürt ulusal hareketinin gözü kapalı bir AK Parti düşmanlığı yapmasının, Kürtlerin çıkarına olduğuna inanmıyorum."

Gözü kapalı düşmanlık!

Recep KAYA/Tehir KARAKEÇİ/Neşet AYTEK

Yaklaşık 40 yıl aradan sonra Türkiye’ye dönüp, Diyarbakır’a gelen Kürdistan Sosyalist Partisi’nin (psk) Genel Sekreteri Mesud Tek,   havaalanında çok sayıda partili karşıladı. Karşılamada iki çocuk Tek’e çiçek verdi. Vatandaşların yoğun sevgi gösterisinde bulunduğu Tek, Çözüm süreci, PKK'nın tavrı ve AK Parti hükümetine ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Tek, "Bu soru biz Kürtlerin kulağına küpe olmalıdır. Biz herhangi bir siyasi iktidara karşı ülkemizi işgal altında tutan herhangi bir siyasi iktidara karşı mücadelemizi yürütürken ya da o iktidarın yöneticileri olan partilere karşı tavır alırken o soruyu sormak zorundayız. Tamam, bu gitsin ama yerine kim gelecek, Kürtler gelemeyeceğine göre herhalde biz de Diyarbakır’dan Ankara’yı yönetemeyiz" dedi.

Tek, "O zaman bizim şu soruyu her zaman sormamız lazım" diyerek şöyle konuştu. "Tamam, AK parti kötü, peki o gittiği zaman kim gelecek. AK Parti’den daha reformist ya da daha iyi bir parti yoktur. PKK tek başına Kürt halkı değildir. PKK’nın dışında da Kürt örgütleri vardır, PKK’nın dışında da yurtsever kesimler vardır. Onların da mutlaka bu konuda söyleyecek sözleri vardır. Onlar dikkate alınmadan da çözüm süreci diye bir şey olmaz diye düşünüyorum."

 Türkiye'de 1974 yılında Kemal Burkay tarafından kurulan, Kürt sorununun çözümünde silahı ve şiddeti reddeden, federasyona dayanan bir çözümü savunan psk, 2014 yılında yaptığı 10'uncu kongresinde aldığı yasal siyaset için Türkiye'ye dönme kararını hayata geçirdi.

HAVAALANINDA KARŞILAMA TÖRENİ

1980 yılının başında yurt dışına çıkan ve 12 Eylül 1980 askeri darbesi nedeniyle bir daha dönemeyen partinin genel sekreteri Mesud Tek ve 40 kişilik partili grubu 35 yıl sonra döndükleri Diyarbakır'da havaalanında yaklaşık 200 kişilik grup tarafından coşkuyla karşılandı. Havaalanı önünde, ellerinde Kuzey Irak Bölgesel Yönetiminin kullandığı Kürt bayrakları ve parti flamalarıyla bekleyen partililer sık sık Türkçe ve Kürtçe, 'Kürdistan'a özgürlük', 'Yaşasın Kürdistan Sosyalist Partisi' sloganları attı.

KÜRT SORUNUN ÇÖZÜMÜ İÇİN GELDİM

2003 yılında yapılan 7'nci kongrede Kemal Burkay'ın kendi isteğiyle Genel Sekreterlik görevinden ayrılmasından sonra yerine getirilen Mesud Tek, havaalanında yaptığı kısa konuşmada, 35 yıl sonra Türkiye'ye geri dönebildiğini söyledi. Tek, "35 yıldır mücadelemizi yurt dışında sürdürüyorduk. 10'uncu kongrede aldığımız legal siyasete dönme kararını hayata geçirmek için geri döndük. Dönüşüm umarım Kürt özgürlük mücadelesi ve Kürt sorununun demokratik ve barışçıl bir yolla çözümüne katkı sunar" dedi.

Gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Tek, "Çözüm Süreci"nin, Kürt sorunun çözümünü amaçlayan bir süreç olmadığını ileri sürdü.

 PKK'NIN AMACI KCK SİSTEMİNİ OLUŞTURMAK

Hükümetle PKK'nın beklentilerinin farklı olduğunu iddia eden Tek, şunları dile getirdi: "Hükümetin amacı PKK'yı silahsızlandırmak, örgüte silah bıraktırmak ve 'Kürt sorununu biz çözdük' demekti. Gördük ki bu başarılı olmadı. PKK ise bu süreci kendi çıkarları açısından okudu. PKK'nın amacı, çatışmazlık ortamından yararlanarak, kendi sistemi olan KCK sistemini oluşturmaktı. Bunun için ciddi çabalar sarfetti. Hatta bazı yerlerde bunu hayata da geçirdi."

Tek, PKK'nın süreci "kendine yonttuğu" değerlendirmesinde bulunarak, "PKK'nın dışında KCK sistemini kabul eden, bu sistemde yer alan başka bir Kürt hareketi yok. Hiçbir Kürt hareketi, KCK sisteminin içinde yer almıyor" diye konuştu.

GÖZÜ KAPALI AK PARTİ DÜŞMANLIĞI YAPILIYOR

"Kürt ulusal hareketinin gözü kapalı AK Parti düşmanlığı yapmasını doğru bulmuyorum" diyen Tek, şöyle devam etti: "Böyle davranmanın Kürtlere bir faydası olduğunu düşünmüyorum. Siyasi iktidara karşı mücadelemizi yürütürken, 'bu gitsin ama yerine kim gelsin?' diye sormalıyız. Diyarbakır'dan Ankara'yı yönetme şansımız yok. AK Parti gidince kim gelecek? Onun bir karşılığı olmalı. 12 yıl önce AK Parti'den daha reformist ve daha iyi bir parti yoktu. Şimdi öyle mi, tartışılır. Ama gözü kapalı AK Parti düşmanlığını Kürtlerin çıkarları açısından doğru bulmuyorum."

TEK; "PKK KÜRT HALKI DEĞİLDİR"

Tek, "Çözüm Süreci'nde sadece PKK'nın muhatap alınmasını nasıl yorumluyorsunuz?" sorusunu şöyle yanıtladı:

"Eğer bu süreçte sadece silahsızlanma konusunu ele alırsanız, ateşkesin muhatabı PKK'dır. Çünkü PKK'dan başka silahlı bir örgüt yok. Ancak amaç Kürt sorununun çözümüyse, bunun muhatabı tüm Kürt halkıdır. PKK güçlü, tabanı daha fazla olabilir ama PKK tek başına Kürt halkı değildir. PKK'nın dışında da Kürt hareketleri vardır. Onların da görüşleri dikkate alınmalıdır."

BARIŞ İSTEYENLER ALANA İNSİNLER

Tek, terör olaylarının PKK tarafından kırsaldan şehirlere taşınmasına ilişkin, "Barış taleplerimizde ısrar etmemiz, kararlı duruş sergilememiz gerekiyor. Eğer böyle yaparsak, sadece açıklamalarda değil, pratikte de bu talebimiz gösterilirse bu ülkeye barışı getiririz. Yeter ki barış isteyenler alana insinler. Sadece açıklamalarla yetinmeyelim. Barış yürüyüşleri yapalım. Ancak böyle barışı sağlayabiliriz" şeklinde konuştu.

Toplantıya, Hak ve Özgürlükler Partisi (Hak-Par) Genel Başkanı Fehmi Demir, Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi (tkdp) Genel Başkanı Mehmet Emin Kardaş ve Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK) Genel Başkanı Mustafa Özçelik de katıldı.

Kaynak: Diyarbakır Söz