Güne Damgasını Vuran Kareler

Bölge illerinde kutlamalar sönük geçerken, bir çok çalışan işçi, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü çalışarak geçirdi. Bazı işçiler, "Bizim için bayramın anlam ve önemi yok" dedi.

Güne Damgasını Vuran Kareler

Güneydoğu'da, 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı’nda işçiler bayram yaparken, inşaat işçileri ise bayramı çalışarak geçirdi.

Tüm dünyada aynı anda kutlanan 1 Mayıs İşçi Bayramı’nda sendikalara bağlı işçiler alanlarda bayramı kutlarken, inşaat işçileri ise bayramlarını çalışarak geçirdi. Genel-İş Sendikası tarafından Batman 16 Mayıs Şehir Stadyumu yanındaki alanda 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlama programı düzenledi. Sendika üyeleri müzikler eşliğinde alana gelerek kutlamaya katıldı. Kutlama alanının hemen yanında inşaatta çalışan işçiler, işçi bayramından habersiz evlerine ekmek götürme derdinde.

“BİZİM İÇİN BAYRAMIN ANLAM VE ÖNEMİ YOK”

Hafta sonu olmasına rağmen çalışan işçilerden 39 yaşındaki Nurullah Akın, 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı hayatı boyunca kutlamadığını belirterek, “Ne bayramı, biz bayram falan hatırlamıyoruz. Bugün nasıl benim bayramım olabilir? Memurlar, öğretmenler, sivil toplum kuruluşları, herkese tatil varken, biz ekmek paramızın peşindeyiz. Bizim için 1 Mayıs İşçi Bayramı’nın anlam ve önemi yok” diye konuştu.

FIRIN VE KAHVE ÇALIŞANLARI

Kentlerdeki fırınlarda, inşaatlarda ve kahvehanelerde çalışan bazı işçiler de mesai başında yer aldı.

Siirt Fırıncılar Odası Başkanı Hayrettin Elçi, kentteki 70 ekmek fırınında çalışan yaklaşık 500 işçinin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde de çalıştığını söyledi.

Gıda hizmetini aksatmamak için bayramı kutlayamadıklarını ifade eden Oda Başkanı Elçi, "Bayram olmasına rağmen fırınlarımız çalışıyor. Usta ve çıraklarla beraber 500'e yakın kişi çalışmaya devam ediyor. Bizim ne hafta sonumuz, ne özel günümüz, ne de bayramımız var. Herkesin bayramını da kutluyorum." dedi.

Elçi, ileriki yıllarda herkes gibi 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü kutlamayı dilediklerini kaydetti.

İnşaat işçisi Mehmet Kaya ise, 10 yaşından beri inşaatlarda çalıştığını, eve ekmek parası götürmek için bayramı kutlayamadığını belirtti.

HERKES EKMEĞİNİN PEŞİNDE

Kaya, şöyle konuştu:

"40 yılım inşaatlarda geçti. Bugün bayramdır. Fakat bize bayram da yok. 9 çocuğum var. Ekmek parası için mecburen her gün çalışıyorum. Bu, bir ekmek davasıdır. Biz de, bayramdan önce ülkemizde huzur ve barış istiyoruz. Başka bir şey istemiyoruz."

İnşaat işçisi Kamil Kayalı da, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü bayram olarak kutlayamadıklarını ve işçi sendikaları kadar şanslı olamadıklarını kaydetti.

Kahvehanede çalışan Bekir Yıldız, evlenmek için para biriktirdiğini ve bu nedenle 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde de çalıştığını bildirdi.

Kaynak: Diyarbakır Söz