Haince saldırı : 3 Ölü 300 yaralı!

HDP mitingine suikast düzenlendi. Kalleşçe gerçekleştirilen bombalı saldırılarda; İki kişi yaşamını yitirdi, 2'si polis 300'e yakın kişi de yaralandı. Sağduyu çağrısı, olası büyük faciayı önlerken, Demirtaş "inadına barışı sağlayacağız" dedi.

Haince saldırı : 3 Ölü 300 yaralı!

HABER MERKEZİ

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Diyarbakır’da düzenlediği miting sırasında, trafonun bulunduğu bölgede 5'er dakika arayla iki büyük patlama meydana geldi. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın kürsüye çıkmaya hazırlanırken yaşanan patlamada iki kişi yaşamını yitirdi, 2'si polis 150'e yakın kişi de yaralandı. Meydandaki on binlerce vatandaşı sükunete davet eden HDP’lilerın "sağduyu çağrısı" büyük faciayı önlerken, miting iptal edildi, herkesin sağduyu içinde evine dönmesini istedi. Patlamanın trafonun önünde bulunan çöp kutusuna konulan el yapımı, bilyeli bomba olduğu tahmin edilirken, İl Valiliği kriz masası oluşturdu.

PEŞ PEŞE PATLAMA

HDP’nin İstasyon Meydanı'nda dün saat 17.00'de planladığı 7 Haziran seçimlerine ilişkin miting sırasında, platformun yaklaşık 30 metre uzağında bulunan, elektrik trafosunun bulunduğu noktada 5'er dakika arayla iki büyük patlama yaşandı. HDP Diyarbakır 1. Sıra Milletvekili Adayı İdris Balüken'in konuşmasını tamamlayıp, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın kürsüye çıkmaya hazırlandığı esnada meydana gelen patlama sebebiyle dumanlar yükseldi.

PLATFORMDAN 70 METRE

İlk patlama platformun yaklaşık 70 metre ilerisinde bulunan bir çöp bidonunda oldu. Bu patlama sahnede bulunan görevliler tarafından trafo patlaması düşünülerek, mitinge katılanlardan paniğe kapılmaması istenirken, ikinci ve büyük patlama 5 dakika sonra gerçekleşti. Platformun tam karşısında bulunan trafonun önünde meydana gelen patlamanın şiddeti mitinge meydanını sarstı.

BÜYÜK BİR PANİK YAŞANDI

Patlamada yaralananlar platformun arkasına getirilip burada ambulanslara konulmak isterken, platform arkasındaki izdiham nedeniyle yaralıların ambulanslara konulması uzun sürdü. Vatandaşlar yere yatırdıkları yaralılara müdahale etmeye çalışırken, bazı kişiler Demirtaş'ın makam aracının arkasında duran koruma aracını polis aracı sanarak saldırıp tahrip etmek istedi.

KORUMA ARACINA SALDIRI

Camları kırılan araç, görevlilerin uyarması ile tahrip edilmekten kurtarılırken, polisin alana gaz bombası atması ile platform arkasındaki bariyerlerdeki izdiham nedeniyle Demirtaş da zor anlar yaşadı. Demirtaş'ın korumaları güçlükle aracı orada çıkarırken, vatandaşlar alanı boşaltmayı başladı.

DEMİRTAŞ MİTİNGİ İPTAL ETTİ

Patlamanın ardından HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, İl Valisi Hüseyin Aksoy ve İl Emniyet Müdürü Halis Böğürcü ile telefonla görüştü. Görüşmede Vali ve Emniyet Müdürü, Demirtaş'a henüz patlamanın neden kaynaklandığının belirlenemediğini bildirip, gerekli incelemenin yapılabilmesi için İstasyon Meydanı'nın boşaltılmasını istedi. Talep üzerine Demirtaş, mitingin yapılmayacağını bildirdi. Bunun üzerine alandakiler de ayrıldı.

EL YAPIMI PARÇA TESİRLİ BOMBA

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü ekipleri, patlama bölgesine güvenlik şeridi çekerek geniş çaplı inceleme başlattı. İlk incelemelerde patlamanın olduğu bölgede bilyeler bulunduğu öğrenildi. Patlamaya trafoya konulan bir el yapımı parça tesirli patlayıcının infilak etmesiyle gerçekleşmiş olabileceği ihtimali üzerinde duruyor.

ELEKTRİKLER KESİLMEDİ 

Patlamanın ardından bölgede elektrikler kesilmedi. Bunu yetkililerde doğruladı. Bu durum patlamanın trafo kaynaklı olmadığının bir anlamda isbatı oldu.

2 KİŞİ ÖLDÜ, 150 YARALI VAR

Patlamada ağır yaralanarak Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedaviye alınanlardan 16 yaşındaki Ramazan Yıldız ile bir özel hastanede tedavi gören ve üzerinden kimlik çıkmayan 20 yaşlarındaki bir genç yaşamını yitirdi. Yıldız'ın cenazesi otopsi yapılmak üzere Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne götürüldü.

Tedavileri süren yaralılar arasında durumu ağır olanların bulunduğu ve ölü sayısının artmasından korkulduğu belirtildi. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile Diyarbakır Barosu yaralılara kan vermek için vatandaşları hastanelere gitmeye çağırdı. Yaralıların tedavileri sürerken hastane önlerinde ise on binlerce yurttaş bekleyişe geçti. Hastane önlerinde bulunan anons araçlarından hastanede bulunan yaralıların isimleri ve durumlarına ilişkin duyururu yapılarak aileler bilgilendiriliyor.

35 YARALININ KİMLİĞİ BELİRLENDİ

Saldırıda yaralanan ve Selahattin Eyyübi Devlet Hastanesi ile Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırılan 35 yaralının isimleri şöyle: Ramazan Yıldırım, Çerbetin Çeli, Orhan Dolcan, Yasemin Çiçek, Sinan Sütçü, Hatice Ertuğ, Ali Çakmak, Erhan Ordu, Cengiz Yavuz, Yusuf Akyıl, Mehmet Ali Aydı, Ozan Okur, Ali Akol, Aynur Deniz, Veysi Karakuş, Mikail Yıldız, Orçun Erdoğan, Abdullah Ekin, Onur Özyol, Amed Yılmaz, Mehmet Sancar, Faik Güneş, Orhan Erdem, Filiz Koyun, Serkan Akay, Nurettin Ayran, Münevver Bayram, Mehmet Erbeg, Yasemin Pehlivan Çiçek, Şükran Karakuş, Hasan Oruç, Ümit Adamak ve soy isimleri öğrenilemeyen Gamze, Nuran ile Vedat.

POLİS ARAÇLARI ATEŞE VERİLDİ

Bu arada alandan dağılan gruplar, Ofis Semti'nde güvenlik önlemi alan polis ekiplerine taşlı saldırıda bulundu. Polis ekipleri, gruplara tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti.

Yaşanan olaylar esnasında, bir polis aracının göstericiler tarafından ateşe verildiği, bazı araçların da hasar gördüğü bildirildi. AK Parti Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat'ın Ofis Semti'ndeki bürosuna taşlı saldırı gerçekleştirildi. Bürodaki partililer bir süre mahsur kaldı. Seçim bürosunda hasar meydana geldi.

VALİLİK KRİZ MASASI OLUŞTURDU

Valilik, yaşanan olaylar nedeniyle kriz masası oluşturdu. Patlamanın, neden kaynaklandığı Emniyet Müdürlüğü Olay Yeri İnceleme ekiplerinin trafoda yapacağı incelemenin ardından açıklanacağı bildirildi.

İÇİŞLERİNDEN AÇIKLAMA

İçişleri Bakanlığından patlamaya ilişkin yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi: "Bugün, saat 17.50 sıralarında, Diyarbakır'da Hakların Demokratik Partisi (HDP) mitingi esnasında iki ayrı noktada patlama meydana gelmiş, olayda 2 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, ilk belirlemelere göre 100'ün üzerinde vatandaşımız da yaralanmıştır.

Olayla ilgili olarak Bakanlığımızca uzman ekipler derhal Diyarbakır'a gönderilmiştir. Olayın tüm yönleriyle aydınlatılması ve faillerin yakalanması için gerekli çalışmalar başlatılmıştır. Eylemin, doğrudan demokrasimize, seçimlerin huzur ve güven ortamı içerisinde geçmesini engellemeye yönelik yapıldığı değerlendirilmektedir.

Olayda hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, başta aileleri olmak üzere yakınlarına sabır ve başsağlığı, yaralı vatandaşlarımıza da acil şifalar dileriz."

Kaynak: Diyarbakır Söz