Hala da haber yok

İzmir’de görev yaptığı askeri birlikten başka şehre gönderilirken kaybolan Diyarbakırlı er Osman Karadeniz’in ablası Zozan Karadeniz, kardeşinin kaybolmasında Milli Savunma Bakanlığı’nın sorumlu olduğunu söyledi. Karadeniz, “ Biz kardeşimizi onlara emanet ettik. Milli Savunma Bakanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri bundan sorumludur.” dedi.

Hala da haber yok

17 gündür kendisinden haber alınamayan kayıp er Osman Karadeniz'in akıbetine dair Diyarbakır'a yapılan açıklamada konuşan ablası Zozan Karadeniz, Genelkurmay Başkanlığı'nın paylaştığı, kardeşinin kışladan çıktığını gösteren görüntülerin kışlanın karşısında yer alan bir evden çekilmiş olması ile birlikte çevrede bulunan Mobese görüntülerine bakılmamasının kendilerinde kaygı yarattığını ifade etti.

KESK Diyarbakır Şubeler Platformu ile İHD Diyarbakır Şubesi, İzmir-Buca Merkez Komutanlığı'nda zorunlu askerlik yaparken, HDP'nin seçim öncesindeki Diyarbakır mitingine yapılan bombalı saldırıya tepki göstermesi üzerine diğer askerlerce darp edilmesi sonrası Denizli'ye sürgün edilip, 17 gündür kendisinden bir daha haber alınamayan kayıp er Osman Karadeniz'e ilişkin basın toplantısına düzenledi.

İHD binasında yapılan toplantıya, İHD Şube Başkanı Raci Bilici ve KESK yöneticileri ile birlikte Osman Karadeniz'in ablası Zozan Karadeniz de katıldı.

Toplantıda konuşan Raci Bilici, kışlalarda çok yoğun derecede hak ihlalleri ile karşı karşıya kalındığını belirterek, askerlerin intihar süsü verilerek yada kendilerinden haber alınamayarak kaybedildiğini söyledi.

'Genelkurmay'ın açıklaması olayı örtmeye dönüktür'

KESK Dönem Sözcüsü Mesut Kılıçarslan ise kayıp er Karadeniz'in ailesinin Genelkurmay Başkanlığı'na yaptığı başvuruların yanıtsız bırakıldığına dikkat çekti.

Genelkurmay Başkanlığı'nın artan tepkiler karşısında yaptığı açıklamada, Karadeniz'i "Firari" olarak nitelendirdiğini ve hakkında mahkumiyet cezasının bulunduğunu açıkladığını hatırlatan Kılıçarslan, "İnsan hakları savunucuları ve sivil toplum örgütleri temsilcileri olarak, bu ülkenin bir utancı olarak karşımıza çıkan 'zorla kaybetme' vakalarına bir yenisinin daha eklendiği şüphesi içerisindeyiz. Genelkurmay Başkanlığı'nın açıklaması olayı örtmeye dönük bir tutum olduğunu belirtmek istiyoruz" dedi.

Karadeniz'in bulunması için etkin bir soruşturma yürütülmediğini de söyleyen Kılıçarslan, "Askeri merciler nezdinde 'firari' olarak görülmesine dair açıklamayı ise maksatlı gördüğümüzü, sorumluluğu da üzerinden atmaya tavrı olarak gördüğümüzü belirtmek istiyoruz" şeklinde konuştu.

'Kışladan çıkış görüntüleri ne zaman çekildiği belli olmayan bir eve ait'

Kayıp er Osman Karadeniz'in ablası Zozan Karadeniz de şu ana kadar hiçbir yetkiliden somut bir bilgi edinemediklerini kaydetti. Abla Karadeniz, "Kardeşimin kaybolmasından kesinlikle TSK ve Savunma Bakanlığı sorumludur. 'Gidin kardeşinizi dağda arayın' şeklindeki söylemleri ise anlamak mümkün değil" şeklinde konuştu.

Genelkurmay'ın 'Kışladan çıktığına dair görüntüler var' şeklindeki açıklamasına da değinen abla Karadeniz, "Bu görüntü, kışlanın karşısında bulunan bir evden çekilen görüntü ve ne zaman çekildiği belli değil. Kışlada o kadar kamera varken, etrafta yüzlerce Mobese kamerası varken, sadece evden ne zaman çekildiği belli olmayan kamerayla sınırlı kalınması olaydaki şüphelerimizi artırıyor" dedi.

Askeriyede kaybolan bir iğnenin bile hesabının sorulduğunu söyleyen Karadeniz, kardeşine dair ise hala en ufak bir bilgiye ulaşılamamış olmasına dair tepkisini ise "Ama kardeşimin bulunması için herhangi bir girişimde bulunulmuyor. Bu durumda umutlarımızın tükenmesine neden oluyor" sözleriyle dile getirdi.

Kaynak: Diyarbakır Söz