Halk infial içerisinde

HDK'nin öncülüğünde, bugün Büyükşehir Belediyesi'nin Sümerpark Kompleksinde yapacağı LGBTİ etkinliği, Diyarbakır'da infial yarattı. İslami STK'lar, öğle namazından sonra skandalı protesto edecek.

Halk infial içerisinde

Halkların Demokratik Kongresi'nin öncülüğünde, bugün Diyarbakır'da Eşcinselleri bünyesinde bulunduran LGBTİ'nin düzenleyeceği, etkinlik infial yarattı. Son aylarda bölgede yaşanan acı olaylar ve bölge halkının yaşadığı mağduriyet vahim noktada bulunurken, Eşcinsellerin Peygamber ve Sahabeler diyarında, böylesi infial uyandıran etkinliği düzenlemesi, İslami STK'ların tepkisine yol açtı.

EŞCİNSELLER TOPLANIYOR

Halkların Demokratik Kongresi'nin öncülüğünde, Eşcinsellerin oluşturduğu bir platform olan GTBTİ'nin, bugün Büyükşehir Belediyesi tarafından kendilerine tahsis edilen, Sümerpark'taki salonda etkinlik düzenleyecek. Eşçinsellerin sorunları ve yaşam alanlarıyla ilgili isteklerinin ele alınacağı ifade edilen konfrenas Türkiye'nin bir çok ilindeki eşcinseller katılacak.

KONFERANS İNFİAL YARATTI

"Devlet şiddetine karşı özerk mücadale alanları ve LGBTİ hareketi" başlıklı panele, Mardin Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Februniye Akyol Akay, DBP Parti Meclisi Üyesi Demir Çelik, LGBTİ adına Dilan Çiçek ve Atalay Göçer'in de aralarında bulunduğu kişiler konuşmacı olarak katılacak.

ACILAR VE TAHRİBATLAR YAŞANIRKEN

Son aylarda, Doğu ve Güneydoğu bölgesinde, öz yönetim, hendek ve barikat siyasetinin yarattığı şiddet ortamıyla büyük acılar yaşanırken, ölümler, şehitler, göç ve konut şehir tahribatlarının oluştuğu bu dönemde, Eşçinselleri öne çıkaran  panelin, Diyarbakır'da yapılmasının toplumsal iç çatışmayı yaratmaya yönelik bir provokasyon olduğu bildirildi.

ÜÇ AYLARIN BAŞLADIĞI TARİH

Özellikle, mübarek üç ayların başlaması ve Kutlu doğum haftası etkinliklerinin start aldığı bir zamanda, böylesi bir etkinliğin yapılmasının manidar olduğu ifade edilirken, Diyarbakır'daki İslami STK'lar panelin iptal edilmesini istedi. Toplumun bir çok kesiminden, tepkiler yağarken, bugün İstasyon caddesinde bulunan Sümer Camii'de kılınacak öğlen namazından sonra, İslami STK temsilcileri ve vatandaşlar, paneli protesto eden bir basın açıklamasında bulunacak.

SAPKIN BİR PANEL YAPILIYOR

Özgür-Der'in öncülük edeceği ifade edilen İslami STK'ların bugün yapacağı basın açıklamasında, Peygamber ve Sahabeler diyarı Diyarbakır'da, sapkın bir panelin tertip edilmesinin, izah edilecek bir yönünün olmadığını ifade edecek.

HÜDA-PAR'DAN TEPKİ GELDİ

Dini hassasiyetlerin doruk noktaya ulaştığı mübarek üç ayların hemen başında Diyarbakır'da, eşcinsellerin ağırlanıp panel düzenlemesini, halkın inanç ve değerlerine aleni bir saldırı olarak değerlendiren HÜDA-PAR Diyarbakır İl Başkanlığı yazılı açıklama yaparak, tepki gösterdi.

HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın bir taraftan üç aylar mesajı vermesinin, diğer taraftan böylesi bir programın yapılmasını desteklemesinin ikiyüzlülük olarak nitelendirildiği açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

“HDP/PKK'nin sebep olduğu çatışmaların şehir merkezlerine taşınması sonrası onlarca masum insan katledilmiş, insanlarımız onaylamadığı ve tarafı olmadığı bir çatışmanın mağduru haline getirilmiştir. Halkımızın evinden, yerinden, yurdundan çıkmak zorunda bırakıldığı ve acılarının katmerlenerek her geçen gün daha da büyüdüğü böylesi bir dönemde halkın inancı ve kültürüyle adeta alay edercesine düzenlenen bu sapkın program, bu halka yapılmış en büyük ihanettir.”

MÜSLÜMAN HALKINA SALDIRI

Müslüman halkın sabrının sınandığının ifade edildiği açıklamada, “Sahabeler şehri Diyarbakır'da böyle bir panel tertiplemek Kürt halkına sapık düşünceleri dayatmaya çalışmaktan başka bir şey değildir. Yapılan bu tür sapkın etkinliklerin temel amacı Kürtleri İslam'dan uzaklaştırmak ve İslami olan her türlü değerimizi toplum içerisinde küçük düşürmektir.  Malum zihniyet bu tip etkinliklerle ahlaksızlık, sapıklık ve azgınlıklarını Kürtler arasında meşrulaştırmaya ve Müslüman halkımızın sabrını sınamaya çalışmaktadır.” ifadelerine yer verildi. Açıklamada, “İslam'a aykırı girişimlere karşı sesimizi yükseltmeli ve meşru çerçevede her türlü tepkimizi ortaya koymalıyız.”  denildi.

İSLAMİ STK'LARDAN AÇIKLAMA

Memur-Sen İl Temsilciliğinde İslami Sivil Toplum Kuruluşlarınca düzenlenen basın toplantısında konuşan Hüseyin Solmuş, Kürt halkının mayasının İslam ile yoğrulduğunu ve hayat bulduğunu anlatarak, Kürtlerin en erken dönemlerde Müslümanlığı seçen halklardan olduğunu, İslam uğruna fedakarlık ve kahramanlıklar yaptığını söyleyerek, şu değerlendirmede bulundu:

 "Kürtlerin var olan insani ve kültürel sorunlarından, mazlumiyet ve mağduriyetlerinden nemalanan HDK ve türevleri eliyle Kürtler İslam'dan uzaklaştırılmaya çalışılmaktadır. Bunu yaparlarken de en iğrenç şekilde faaliyet yürüten gayri insani vasıf ve ahlaklarıyla yaşayan grup ve kişilerle işbirliği yapmaktan da çekinmemektedirler. Mazlum Kürt halkı bunlara destek verirken özgürlük, adalet ve barış istiyordu. Bunlar ise bu desteği rezillik, ahlaksızlık, aile değerlerini yok etme, Allah'ın haram kıldığı fiil ve eylemlerin yayılması için kullanmak istemekteler."

Terör saldırılarının şehirlere yayılması nedeniyle on binlerce insanın yaşadıkları yerlerden çıkmak zorunda kaldığını vurgulayan Solmuş, bu organizasyonu Diyarbakır'da yapmakla nasıl bir çıkar elde etmeyi amaçladıklarını merak ettiklerini belirtti. Solmuş, "HDK bünyesinde yapılmak istenen bu iğrenç toplantıyla kim ne elde etmek istemektedir? Mardin'den konuşmacı olarak katılan ve halkın oyuyla seçilen Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Februniye Akyol Akay'ın bu organizasyonla Nusaybin halkının hangi acısına derman olacağını açıklaması gerekiyor." dedi.

PROVOKASYON NİTELİĞİNDE

Solmuş, bu organizasyonunun provokasyon alarak nitelendirdiklerini dile getirerek, şu değerlendirmede bulundu:

"Yaşanan çatışmalı durumdan çıkış olması için HDP Eş Genel Başkanı sosyal medya hesabından üç ayların hürmetine binaen silahlardan ellerin çekilmesini istemişken, aynı hassasiyetin, ahlaksız bir organizasyonun mübarek üç ayların içinde sergilenmemesi için de gösterilmemiş olması samimiyetsizlik değil midir? Şehirler ve ilçeler tahrip oldu. Kürtlerin ahlaki yönden de harap olması HDK'ye nasıl bir kazanım sağlayacaktır?"

Türkiye'de ve bölgede ahlaki yozlaşmaya ve gayri İslami, insani bozgunculara karşı taviz vermeyeceklerini aktaran Solmuş, HDK'dan organizasyonun iptal edilmesini talep ettiklerini bildirdi.

HDK ve bileşenlerini, Kürtlerin dini ve ahlaki yapılarına ters bu tür gruplarla işbirliğine son vermeye, bu tür organizasyonlara destek vermemeye çağırdıklarını anlatan Solmuş, "Söz konusu organizasyonun iptal edilmemesi halinde biz de yarın Sümer Camisi'nde öğle namazını müteakip kitlesel bir basın açıklamasıyla bu rezil organizasyonu protesto edeceğiz." dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz