Görüş Bildir

AK Partili Belediye Meclis Üyesi Öcal: Halkın iradesinin gasp edilmesine karşıyız

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin AK Partili Meclis Üyesi Ahmet Fikret Öcal, kayyum atamalarıyla ilgili yaptığı konuşmasında, "Amasız ve fakatsız temel ilke olarak halkın iradesinin gasp edilmesini veya elinden alınmasına karşı olduğumuzu belirtmek istiyoruz. Biz halkın ve milletin iradesine saygı duyuyoruz" dedi.

AK Partili Belediye Meclis Üyesi Öcal: Halkın iradesinin gasp edilmesine karşıyız

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eylül ayı olağan meclis toplantısı Belediye Başkanı Gültan Kışanak'ın başkanlığında düzenlendi. Kışanak, toplantı öncesinde yaptığı konuşmada, hem ülkede hem de kentte olağanüstü kötü durumların yaşandığına, Sur ve Silvan ilçe belediyelerine kayyum atamalarını, halkın iradesine müdahale edildiğini söyledi. Halkın iradesinin sandıkla ve seçimle tecelli ettiğini söyleyen Kışanak, "Yerel yönetimlerin seçimle göreve gelmiş kişiler dışında yönetilmesi mümkün değildir. Anayasa'ya aykırıdır ve halkın iradesini hiçe saymaktır. Bu ülkede birileri bir çobanla, doktorun oyu aynı mı dediği için kıyametler koptu, kopması da gerekiyordu. Bu ülkede yaşayan her bir yurttaşın, oyu eşittir, kıymetlidir, değerlidir ve halkın iradesi ancak sandıkta oyla ve seçimle tecelli edilebilir, mahalli idarelerde böyle yönetilebilir. Biz bunun dışındaki hiçbir müdahaleyi kabul etmiyoruz. Bunun dışındaki müdahalelerin tamamı darbe ve demokrasiyi rafa kaldırma girişimidir" dedi.

Kışanak, Türkiye'de çokça darbeler ve darbe girişimleri yaşandığını, ancak bunların hiçbirinin muvaffak olmadığını, kayyum atayanların da muvaffak olamayacağını öne sürdü.

"BİZ HALKIN VE MİLLETİN İRADESİNE SAYGI DUYUYORUZ"

Ak Parti Belediye Meclis Üyesi ve Grup Sözscüsü Ahmet Fikret Öcal, ülkenin olağanüstü bir durumdan geçtiğini herkesin bildiğini dile getirerek, "Amasız ve fakatsız temel ilke olarak halkın iradesinin gasp edilmesini veya elinden alınmasına karşı olduğumuzu belirtmek istiyoruz. Biz halkın ve milletin iradesine saygı duyuyoruz. Ama bu olağanüstü dönemin getirmiş olduğu bazı uygulamaları hukuk içerisinde kalmasını, en kısa zamanda Büyükşehir Belediye Yasası olan 5216'nın yeniden yürürlüğe konması veya 5393 Belediyeler Yasası'nın yeniden yürürlüğe girmesini arzuluyoruz" dedi.

Belediyelerin idari ve mali yönden özerk, tüzel yapılar olduğunu söyleyen Öcal, "Bunlar özerk ve tüzel yapılar olmasıyla birlikte belli kanunlarla birlikte yönetilmesi gereken kurumlardır. Halkın vermiş olduğu bu desteği, halkın yararına ve halk için kullanarak çaba sarf edilmesi gereken kurumlardır. Yapılan hukuksuzlukların bir an önce giderilmesini arzuluyoruz. Her şeyin hukuk içerisinde değerlendirilmesini talep ediyoruz ve halkın iradesinin yanında olduğumuzu, amasız ve fakatsız söylemek istiyorum" dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi