Görüş Bildir

Hani'ye kayyum Silvan'da borç!

DBP'li Belediyeler'e yönelik kayyum atamalarına, Hani ilçe belediyesi de eklenirken, Silvan'a kayyum olarak atanan Kütük'ten ise "Belediye borç batağında" açıklaması geldi.

Hani'ye kayyum Silvan'da borç!

PKK/KCK soruşturmaları kapsamında İçişleri Bakanlığı tarafıdan, DBP'li Belediyeler'e yönelik kayyum atamasına, Diyarbakır'ın Hani ilçe belediyesi de eklendi. Hani Kaymakamı'nın izinde olması nedeniyle Kocaköy Kaymakamı Yusuf Turhan kayyum olarak atanırken, Görevden alınan DBP'li Hani Belediye Başkanı Abdurrahman Zorlu geçtiğimiz günlerde 'terör örgütü üyeliği' suçundan tutuklanmıştı. Buarada, Silvan Belediyesine görevlendirilen kaymakam Murat Kütük, "Görevimize başladığımızda belediyeye ait 35 milyon liranın üzerinde bir borç olduğunu öğrendik." dedi.

HANİ BELEDİYESİNE KAYYUM

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen PKK/KCK soruşturması kapsamında 2 Eylül günü gözaltına alınıp, 30 Eylül günü 'Terör örgütü üyeliği' suçundan tutuklanan Hani'nin DBP'li ilçe Belediye Başkanı Abdurrahman Zorlu görevden alınmıştı. Zorlu'nun görevden alınmasının ardından Diyarbakır Valiliği, Kocaköy Kaymakamı Yusuf Turhan'ı Hani Belediyesi'ne kayyum olarak atandı.

Hani Kaymakamı'nın şu anda izinde olması nedeniyle Kocaköy Kaymakamı'nın kayyum olarak atandığı belirtilirken, Hani eski Belediye Başkanı Zorlu hakkında yürütülen soruşturmanın devam ettiği öğrenildi. Turhan, başladığı görevini en iyi şekilde yapmak için çaba sarf edeceğini söyledi.

KÜTÜK'TEN BORÇ İDDİASI

Öte yandan, İçişleri Bakanlığınca Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Silvan Belediyesine görevlendirilen kaymakam Murat Kütük, mahalle muhtarları ile bir araya geldi. Kütük, devletin, halk adına belediyeye gönderdiği kaynakların başka amaçlar için kullanılması üzerine görevlendirme yaptığını söyledi.

Murat Kütük, Silvan Belediyesinin şu anda 37 milyon borcu bulunduğunu, bu borçların daha önce belediyede çalışıp işten çıkarılan ve mahkeme yoluyla alacaklı olan belediye personelleri, maliye borçları, SSK borçları, personelin bağlı olduğu sendikanın aidat borçları ve esnafa olan borçları olduğunu söyledi. Bu borçlarla birlikte sağlıklı hizmet yürütmenin zor olduğunu söyleyen Kütük, "Belediyemizin İller Bankası'ndan gelen geliri 2 Milyon 550 bin liradır. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi hizmet payı olarak Silvan ilçemizde verilen, DİSKİ ve İtfaiye hizmetleri bedeli olarak her ay 1 milyon 50 bin lira Büyükşehir Belediyesi payı olarak kesilmektedir. 900 bin dolayında işçi maaşları ödenirken, sadece hizmetler içinde 250 bin lira gibi bir rakamla Silvan'a nasıl hizmet yapabiliriz" dedi.

YAPILAN HİZMETLERİ ANLATTI

Yolların onarımı için çalıştıklarını aktaran Kütük, 30 bin metrekare parkeyi yola döşeyeceklerini işaret etti. Kütük, çocuk, genç, kadın, yaşlı ve engellileri düşünerek hizmetleri gerçekleştireceklerini vurgulayarak, "Boşa giden her türlü giderimizi azaltmamız lazım. Burada atalarımızdan kalan surlarımız ve başka eserlerimiz var. Bunların düzgün bir şekilde kullanılması ve turizme kazandırılması için ilgili birimlerle temasa geçeceğiz. Kaynakların nereye harcandığını belediyemizin internet sitesinden duyuracağım." diye konuştu.

DBP'NİN KAYYUMLARI SİYASİ

Buarada, HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Bingöl Milletvekili Hişyar Özsoy, DBP'li belediyelere atanan kayyumların siyasi gerekçelerle atandığını, Ak Parti ve MHP'li belediyelere atanan kayyumların ise yolsuzluk ile hırsızlık gerekçesiyle atandıklarını ileri sürdü. Özsoy, şöyle dedi: "Tabi onların ki yolsuzluk, hırsızlık,ihaleye fesat karıştırma gibi suçlarla, bizimkiler daha siyasi olmak üzere belediyelere kayyum atandı. Orada bile eşit bir şekilde davranılmadı. DBP'nin belediyelerine kayyum atarken dışarıdan, AKP ve MHP'nin belediyelerine atanan kayyumlar ise Meclis tarafından seçilmiş kişiler oldu. DBP'nin kayyumları kaymakam hatta bazen bulamamışlar korucu başını atamışlar. Bu şekilde yerel demokrasiyi bitirmeye çalışıyorlar. HDP olarak tavrımızı sonuna kadar sürdüreceğiz. Halkın bize verdiği sorumluluğu yettiği kadar taşımaya çalışıyoruz. Devlette bunu tanımamaya çalışıyor."

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi