Haniye yapay dere yatağı

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi DİSKİ Genel Müdürlüğü, Hani’nin Seren Mahallesi’nin doğal kaynak suyunu kirlilikten korumak amacıyla 70 metre uzunluğunda, 4 metre genişliğinde ve 7 metre derinliğinde yapay dere yatağı yaparak, kirli suların yönünü değiştirdi. Çalışmayla Seren’in içme suyu sorunu tamamen ortadan kalktı.

Haniye yapay dere yatağı

Diyarbakır  Büyükşehir Belediyesi DİSKİ Genel Müdürlüğü, Hani’nin kırsal mahallesi Seren’de doğal kaynak suyunu, kışın yağan yağmurların köylerden biriktirerek getirdiği kirlilikten korumak amacıyla yapay dere yatağı yaptı. Böylece hem halkın sağlıklı su temini sorununu çözdü, hem tarımsal üretime katkı sundu. DİSKİ ayrıca aynı kaynak suyunun eteğinde 40 metrekarelik havuz yaparak tatile gidemeyen gençler için serinleme imkanı yarattı.

DİSKİ Genel Müdürlüğü Hani Şube Müdürü Bekir Narin, “Seren Mahallesi İçme Suyu ve Sulama Havuzu” çalışmasının 80 haneli mahallenin sorunlarını tamamen ortadan kaldırdığını söyledi. Narin, Hani ilçe merkezinden 10 kilometre uzaklıkta bulunan Seren’in kuzeyinde yer alan kaynak suyunun özellikle kış aylarında yağan yağmurların yukarı köylerdeki kirliliği taşıması nedeniyle pek çok soruna yol açtığını belirtti.

Yapay dere yatağıyla kirli suların yönü değiştirildi

Sorunu çözmek için çalışma başlattıklarını ifade eden Narin, şöyle konuştu: “Seren Mahallesi’nin kuzeyinde yer alan su kaynağına Kalaba Mahallesi ve mezralarından özellikle kış aylarında yağışlarla birlikte oluşan kirlilik akıyordu. Kaynak suyumuzu daha sağlıklı ve temiz bir şekilde halka verebilmek, yağışlarla birlikte gelen kirliliğin bu havuza akmaması için 70 metre uzunluğunda 4 metre genişliğinde ve 7 metre derinliğinde bir kanal açtık. Bir nevi yapay dere yatağı yaparak kirli suların yönünü değiştirdik. Böylece kirliliğin su kaynağına ulaşmasını önledik.”

Seren’in içme suyu sorunu kalmadı

Çalışmanın tamamlanması ile birlikte su kaynağına içme suyu şebekesi yaptıklarını ve mahallenin içme suyu sorununu kökten çözdüklerini söyledi. Kaynaktan 3 L/sn suyu mahalleye ilettiklerini kaydeden Narin, “Kaynaktan 30 L/sn su akıyor. Bunun 3 L/sn suyu mahalleye veriyoruz. Diğer suyu ise tarımsal arazide kullanılması için bahçe ve tarlalara ulaştırıyoruz. Bu sayede, hem halkın geçim kaynağı olan tarımsal sulamayı sağlıklı hale getirdik hem de halka temiz ve sağlıklı kaynak suyu ulaştırdık.” diye konuştu.

DİSKİ havuz da yaptı

Kaynak suyunun bulunduğu noktada 40 metrekarelik havuz yaptıklarını da aktaran Narin, “Tatile gitme imkânı bulmayan gençlerimiz bu havuza gelerek serinliyorlar. Umarız burada yapılacak çevre düzenlemeleri ile halkımız için yeni mesire yerleri yapılır.” dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz