Görüş Bildir

HDP'li Bilgen ve Kaya'nın davaları Diyarbakır'da görülecek

Yargıtay 5'inci Ceza Dairesi, mahkemeler arası yetki uyuşmazlıkları nedeniyle Ankara ve Afyonkarahisar'a gönderilen HDP milletvekilleri Ayhan Bilgen ile Hüda Kaya'nın yargılamalarının Diyarbakır'da yapılmasına karar verdi.

HDP'li Bilgen ve Kaya'nın davaları Diyarbakır'da görülecek

HDP Merkez Yürütme Kurulu’nun 6-8 Ekim 2014 tarihinde çıkan Kobani olayları öncesi yaptığı sokağa çıkma çağrısına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında 31 Ocak’ta tutuklanan Kars Milletvekili Ayhan Bilgen hakkında 'Silahlı terör örgütü üyeliği', 'Suç işlemeye alenen tahrik etme' ve 'Halkı kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşüne kışkırtma' suçlarından 25 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

İddianameye kabul eden Diyarbakır 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi geçen Şubat ayında, sanığın ikamet ettiği Ankara’da gözaltına alınmasını gerekçe göstererek, dosyayı yetkisizlik kararı ile Ankara Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi. Bilgen'in işlediği iddia edilen 'Terör örgütüne üye olmak' suçunun son işlendiği yerin Ankara olduğunu belirten mahkeme, sürekliliği olan suçun sürekliliğinin sanığın gözaltına alındığı Ankara'da kesildiğini, bu nedenle yargılamanın Ankara'da yapılması gerektiğini kaydetti.

Yetkisizlik kararı ile gönderilen dosyayı inceleyen Ankara 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi ise Bilgen'i yargılamakla görevli ve yetkili mahkemenin Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi olduğuna hükmederek, dava için karşı yetkisizlik kararı verdi. Bunun üzerine mahkemeler arasındaki yetki uyuşmazlığının giderilmesi amacıyla dosya Yargıtay'a gönderildi. Dosyayı inceleyen Yargıtay 5'inci Ceza Dairesi, Bilgen'in Diyarbakır'da yargılanmasına karar vererek, dosyayı Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi'ne geri gönderdi.

HÜDA KAYA'NIN DOSYASI DA DİYARBAKIR'A GÖNDEİLDİ

Afyonkarahisar'da 28 Ocak'ta gözaltına alınarak getirildiği Diyarbakır'da adli kontrol kararı ile serbest bırakılan HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya hakkında da geçen Şubat ayında 'Terör örgütü üyesi olmak', 'Suç işlemeye alenen tahrik', 'Örgüt propagandası yapmak' ve 'Kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşüne kışkırtmak' iddialarıyla 25 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. İddianameyi kabul eden Diyarbakır 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, 'Terör örgütü üyeliği' suçunun kesildiği yerin, Hüda Kaya'nın gözaltına alındığı Afyon olduğunu belirterek, dosya hakkında yetkisizlik kararı verdi. Dosyanın gönderildiği Afyonkarahisar Ağır Ceza Mahkemesi'nin de karşı yetkisizlik kararı vermesi üzerine, Hüda Kaya'nın dosyası da yetki uyuşmazlığının çözülmesi için Yargıtay'a gönderildi. Mahkemeler arasındaki olumsuz yetki uyuşmazlığını inceleyen Yargıtay 5’inci Ceza Dairesi, Kaya'nın dava dosyasına bakmakla görevli mahkemenin Diyarbakır 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi olduğuna hükmederek, dosyayı Diyarbakır'a geri gönderdi.

Mahkemeler arası olumsuz yetki uyuşmazlığının çözülmesi üzerine Diyarbakır'a gönderilen Ayhan Bilgen ve Hüda Kaya'nın davalarının önümüzdeki günlerde görüleceği öğrenildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi