Her İlin Riskine Göre Mücadele

İçişleri Bakanı Soylu, her ilin risk durumlarına göre mücadele yöntemleri geliştirdiklerini belirterek, "Uyuşturucu kaçakçılığını terörden bağımsız göremeyiz" uyarısını yaptı. Soylu; "Dünyanın en fazla ecstasy hap yakalayan ülkesi olduk.

Her İlin Riskine Göre Mücadele

İçişleri Bakanı Soylu, her ilin risk durumlarına göre mücadele yöntemleri geliştirdiklerini belirterek, "Uyuşturucu kaçakçılığını terörden bağımsız göremeyiz" uyarısını yaptı. Soylu; "Dünyanın en fazla ecstasy hap yakalayan ülkesi olduk.

Diyarbakır'da "Bölge Valileri Toplantısı" Van'da ise "Kaçakçılık, İstihbarat, Koordinasyon Kurulu" toplantısına katılan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İçişleri Bakanı Soylu, her ilin risk durumlarına göre mücadele yöntemleri geliştirdiklerini belirterek, "Uyuşturucu kaçakçılığını terörden bağımsız göremeyiz" uyarısını yaptı. Soylu, "2017 yılında 8,6 milyon adet ile dünyada en fazla ecstasy yakalayan ülke olmayı başarmıştık. Bu yılın ilk 8 ayında gerçekleştirilen 4 milyon 47 bin adet ecstasy yakalaması ile bu başarımızı da sürdürdüğümüz görülmektedir" dedi.

Soylu ilk olarak Van'daki toplantıya katıldı. Toplantıda uyuşturucu, akaryakıt, tarihi eser ve göçmen kaçakçılığına yönelik operasyonlar, sonuçlar ve tedbirler masaya yatırıldı. Toplantının ilk bölümü basına kapalı olarak gerçekleştirildi. Toplantının ikinci bölümünde konuşan Soylu, dünyanın, risk yönetiminde en zor coğrafyasında bulunduklarını belirterek, "Anadolu'daki bin yıllık büyük devlet varlığımız, bize önemli bir tecrübe verdi. Risklerimizi ve sorumluluklarımızı, bu tecrübeyle beraber yönetebiliyoruz. Ama kendimizi sürekli yenilemek, sürekli geliştirmek, sahayı sürekli kontrol altında tutmak ve dünyanın nereye gittiğini doğru takip etmek zorundayız. Orta Doğu'da yıllardır süren ekonomik açıdan gelişememe sorunu, siyasi istikrarsızlık yaratmaktadır. Siyasi istikrarsızlıklar, hükümet boşluklarını doğuruyor. Bu boşluklar çatışma alanı oluşturuyor. Terörist örgütler, hem kan akıtıyor, hem de uyuşturucu, insan ticareti, kaçakçılık gibi organize suçlarda faaliyet göstermeye başlıyor. Nihayetinde oluşan bu kaotik durum, kitlesel göç dalgaları ve buna bağlı dramlar oluşturmaktadır" dedi.

'KARADENİZ'DE KAÇAKÇILIK İÇİN YOL AÇMAYA ÇALIŞIYORLAR'

ABD'nin Afganistan'a müdahale ettiği 2002'de Afganistan'daki haşhaş üretim alanının 17 bin hektar olduğunu belirten Bakan Soylu, 2017'de ise bu oranın 328 bin hektara çıktığının söyledi. Hesapta barış, demokrasi ve istikrar götürüldüğünü, ancak geçen yıl Afganistan'da üretilen afyon miktarının bir önceki yıla göre yaklaşık iki kat artarak 9 bin tona çıktığına dikkat çeken Soylu, "Bu, Türkiye'nin uyuşturucu konusunda önemli bir arz baskısı altında olduğu anlamına geliyor. PKK'nın Karadeniz Bölgesi'ne açılım stratejisini sadece terör faaliyeti bağlamında düşünürsek hata ederiz. Burada, kaçakçılık yollarının Karadeniz'e kaydırılması ve bu yolların kontrol edilebilmesinin altyapısını kurmaya, böylece kaybettikleri finansman kaynaklarını geri kazanmaya da çalışıyorlar. Jandarmamız ve polisimizle bu yapılanmayı çok şükür henüz başlamadan çökerttik" diye konuştu.

NARKOTİMLERİMİZ, ŞU ANA KADAR 50 İLDE KURULDU

Bakan Soylu, özellikle Türkiye'de kentlerin ve gençlerin hedeflendiğini, her iki yöndeki bu zehir ticaretinin PKK eliyle yürütüldüğünü belirterek, şöyle konuştu: "PKK sadece Türkiye'de değil, Avrupa'da da 1990'ların başından beri uyuşturucu ticaretinin yaklaşık yüzde 80'ini elinde tutuyor. Narkotimlerimiz, şu ana kadar 50 ilde kuruldu, 31 il için çalışmalarımız devam ediyor, hatta bu 31 ilin personeli de şu anda Ankara'da narkotik eğitimlerinde. 9 Kasım itibarıyle 81 ilde faaliyete geçmiş olacaktır. Ayrıca geçtiğimiz ağustos ayında bin personelimize narkotik eğitimi verdik ve sahadaki mücadelemize dahil ettik."

AVRUPA'NIN EN FAZLA EROİN YAKALAYAN ÜLKESİ OLDUK

Bakan Soylu, önümüzdeki dönemde Sağlık ve Adalet bakanlıklarının uyuşturucu ile mücadele alanındaki verilerinin karar destek sitemine entegre edileceğini söyledi. Bakan Soylu, alınan tedbirlerin, PKK'ya karşı yürüttükleri başarılı terör operasyonlarının, uyuşturucu ile mücadelenin de sahaya olumlu şekilde yansıdığını belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bir taraftan Cerablus, Azez, Mare ve Afrin'de gerçekleşen dışarıya yönelik oluşturduğumuz operasyonlarda özellikle uyuşturucuyla mücadele konusunda bize destek olmuştur. 2017 yılında 17 bin 752 kilo eroin yakalaması ile Avrupa'nın en fazla eroin yakalayan ülkesi olduk. Bu yılın ilk 8 ayında gerçekleştirilen 4 milyon 47 bin adet ecstasy yakalaması ile bu başarımızı da sürdürdüğümüz görülmektedir. Yine 2017 yılında 26 milyon adetle son yılların en yüksek captagon yakalamasını gerçekleştirmiştik. Bu yılın ilk 8 ayında da 8.6 milyon adet captagon yakalaması gerçekleştirdik."

HER İLİN RİSK DURUMLARINA GÖRE FARKLI MÜCADELE YÖNTEMİ

PKK'nın ciddi finansman kaynaklarından birisi olan yasadışı ekim konusunda da 2016'da 82 milyon Hint kenevirinin imha edildiğini, bu rakamın 2017'de 19 milyona gerilediğine ifade eden Soylu, yapılan operasyonlar sayesinde kenevir ekilen tarlalarda bugün normal tarım ürünleri yetiştirildiğini söyledi.

İçişleri Bakanı Soylu, "Risk yönetimi ve analiz çalışmaları yapıp, özellikle yüksek risk taşıyan yerlerde jandarma, emniyet, sahil güvenlik ve gümrük muhafaza ekiplerimizin işbirliğine ağırlık vermeyi kararlaştırmış durumdayız. Ayrıca, ülkemizi bir bütün olarak ele alarak, ama her bölgenin ve her ilin risk durumlarına göre farklı mücadele yöntemleri geliştirmeye gayret gösterilecektir. Örneğin ülkemizde yakalanan uyuşturucunun yüzde 47'si Marmara Bölgesi'nde yakalanmaktadır. Bu gerçekten hareketle bu bölgemizde aldığımız tedbirleri artırıp uzmanlaşmaya daha çok önem vererek mücadelemizi sürdüreceğiz. Aynı şekilde toplam uyuşturucunun yüzde 17'sinin yakalandığı Güneydoğu Anadolu ve yüzde 14'ünün yakalandığı Doğu Anadolu Bölgemizde de benzer tedbirlerle daha başarılı çalışmalar gerçekleştirilecektir" şeklinde konuştu.

'KAÇAKÇILIĞI TERÖRDEN BAĞIMSIZ GÖREMEYİZ'

Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Daire Başkanlığınca 2017'de 'alkol' ve 'mahzen', 2018'de ise 'fıçı' kodlu eş zamanlı operasyonların gerçekleştirildiğini, 2018'de 100 yasa dışı alkollü içki imalathanesinin ele geçirildiğini söyledi.

DİYARBAKIR'DA DA VALİLERLE GÖRÜŞTÜ

Van'dan Diyarbakır'a geçen Bakan Soylu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesindeki 9 ilin vali, emniyet müdürleri ve jandarma komutanları ile bölge valiler toplantısına başkanlık yaptı.

BÖLGENİN HUZURUNUN SAĞLANMASI

Toplantının açılışında konuşan Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşadıkları toplantının ülke adına hayırlı sonuçlar getirmesini diledi. Güzeloğlu, ülkede tesis edilen huzur ve güven ortamına işaret ederek şunları kaydetti:

"Bakanımızın liderliğinde yürütülen terörle mücadele perspektifinde hamdolsun bugün güvenli ve huzurlu bir iklimdeyiz. Her açıdan devletin gücünün hissedildiği, bu anlamda bütün kurum ve kuruluşların iş birliği içerisinde çok güçlü bir şekilde terör başta olmak üzere bütün hukuk dışı suç ve unsurlara karşı büyük bir başarı sergilediği bir dönemdeyiz."

Basına kapalı devam eden toplantıya Bakan Yardımcıları Mehmet Ersoy ve Muhterem İnce, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin, Emniyet Genel Müdürü Celal Uzunkaya, Adıyaman, Batman, Bingöl, Diyarbakır, Elazığ, Mardin, Muş, Tunceli ve Şanlıurfa valileri, emniyet müdürleri ve jandarma komutanları, ilçe kaymakamları, İller İdaresi Genel Müdürü Doç. Dr. İlker Gündüzöz ile güvenlik bürokrasisi yetkilileri katıldı. Bölge valiler toplantısı basına kapalı gerçekleştirildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler