HER YER HAYVAN PAZARI

Kurban Bayramı'na 1 ay kala Diyarbakır’da kurban satışları başladı. Hayvan Pazarı rağbet görmezken, kentin bir çok noktasında kaçak hayvan satışları yapılıyor. Belediyenin denetim yapmaması dikkat çekerken, ortaya çıkan görüntü vatandaşları rahatsız ediyor.

HER YER HAYVAN PAZARI

Ayhan YAŞAR

DİYARBAKIR- Kurban Bayramı'na sayılı günler kala Diyarbakır Hayvan Pazarı'nda kurban satışları son yılların en düşük sezonunu yaşıyor. Hayvan satışının olmaması nedeniyle yıl boyunca kurbanlık hayvan besleyen besiciler zor günler geçirirken kentin muhtelif yerleri adeta hayvan pazarına dönmüş durumda.

ŞEHRİN ORTASINDA HAYVAN BARINAKLARI !

 

Önemli bir sorun ise hayvan pazarına rağmen kaçak hayvan satışlarının son zamanlarda yoğunluk kazanması. Denetim eksikliğini fırsat bilen bir çok tüccar, köylerden getirdikleri kurbanlık hayvanları kentin değişik noktalarında besliyor ve satışa sunuyor. Şehir içinde bile bu görüntülere rastlanırken,ortaya çıkan görüntü ve özellikle kötü kokular vatandaşları rahatsız ediyor. Bu şekilde satılan hayvanların sağlıklı olup olmadığı bilinmezken,ilgili kurumların halka açık bir şekilde yapılan işlemlere seyirci kalması tepki çekiyor. Yaşam alanlarına zarar veren bu görüntüye tepki gösteren vatandaşlar,bunun hem Diyarbakır’ı köy-kente dönüştürdüğünü hem de insanların sağlığı için tehdit olduğu görüşünde birleşiyor.

Sabahın erken saatlerinde merkeze bağlı köy ve ilçelerden küçük ve büyükbaş hayvanlarını hayvan pazarına satmak için getiren hayvan satıcıları, hayvanlarını satamayınca kamyonetlerine yükleyip tekrar ahırlarına götürüyorlar. Hayvan satıcıları, halen siftah etmediklerini belirterek, tüm umutlarını son 1 aya bıraktıklarını ifade ettiler.

BÖLGEDEKİ HAYVANLARA İLGİ YOK

 

Güneydoğulu besiciler bekledikleri satışların olmamasının yanı sıra Güneydoğu hayvanının batıdan gelen hayvanlara nazaran daha cılız olmasından dolayı da sıkıntı yaşadıklarını dile getirdiler. Güneydoğu hayvanının diğer bölgelerden gelen hayvanlara nazaran daha cılız olması nedeniyle satış yapamadıklarını kaydeden besiciler, batıdan gelen hayvanların daha çok satıldığını ifade ettiler. Besiciler, "Geçen yıl satışlar daha iyiydi. Çünkü hayvan fiyatları istenilen düzeydeydi. Bu sene ise hayvanın gübresi bile pahalı oldu. Bu yüzden satışlar istenilen seviyede değil. Bazı vatandaşlarımız Güneydoğu hayvanı yerine diğer illerden gelen hayvanları tercih ediyorlar. Bu da bizi zor durumda bırakıyor" şeklinde görüşlerini dile getiriyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz