Hes Yapımları Durdurulsun

HDP Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp, tüm HES projelerinin bir an önce durdurulması gerektiğini öne sürerek, "İnşaatı devam eden projelerin çevreye verdiği tüm zararlar giderilmelidir" dedi.

Hes Yapımları Durdurulsun

Yiğitalp, HDP Diyarbakır Milletvekilleri İmam Taşçıer, Edib Berk ve Ziya Pir ile düzenlediği basın toplantısında, akarsular üzerinde yapılan baraj ve santrallerle doğanın su hakkının gasp edildiğini ve insana zarar verildiğini söyledi.

Silvan Barajı tamamlandığında "bölge ekonomisine büyük katkıda bulunacağı, 318 bin kişilik istihdam yaratacağı" söylemlerinin gerçeği yansıtmadığını savunan Yiğitalp, baraj projesiyle, iddia edildiği gibi, Dicle'nin bereketinin Silvan'a akmayacağını aksine Silvan'ı boğacağını, Kulp'a bağlı 52 köyün 19'unun sular altında kalacağını, köylerin boşaltılacağını, bölgedeki endemik bitki türleri ve canlıların sular altında kalacağını ileri sürdü.

HES'LERİN YAPIMI DURDURULSUN

Gerçekte barajın kaya gazı çıkarılmasında gerekli suyu karşılamak amacıyla inşa edildiği iddiasında bulunan Yiğitalp, şunları kaydetti:

"Yapılan veya yapımı istenen bu barajlar, termik santraller, tarım, hayvancılık gibi geçim  kapılarını tamamen tahribata uğratarak halkımıza çok ağır faturalar çıkarmaktadır.  Ayrıca küresel ısınmanın da büyük etkeni olan termik santraller, HES'Ier, insanı ve doğayı tahrip eden niteliklere sahiptirler.

Toplumsal yapı ve ekosistem üzerinde tahrip edici etkisi olan nükleer enerji, termik enerji ve HES projeleriyle benzeri uygulamalar yerine yenilenebilir alternatif enerji kaynağı arayışına gidilmelidir. Amaçları ne olursa olsun yapılan tüm HES projeleri bir an önce durdurulmalı, şimdiye kadar inşaatı devam eden projelerin çevreye verdiği tüm zararlar giderilmelidir."

Kaynak: Diyarbakır Söz