Görüş Bildir

İcazet aldılar

Şeyh Seyda Camisi ve Medresesi'nde eğitim gören genelde 'molla' bölgede 'mele' denilen 22 kişiye, Kutlu Doğum Haftası etkinliği kapsamında törenle icazet (diploma) verildi.

İcazet aldılar

Mardin'in Kızıltepe İlçesi'nde Şeyh Seyda Camisi ve Medresesi'nde eğitim gören genelde 'molla' bölgede 'mele' denilen 22 kişiye, Kutlu Doğum Haftası etkinliği kapsamında törenle icazet (diploma) verildi. İcazet törenine Ak Parti Mardin Milletvekili Abdurrahim Akdağ, BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, Mardin Müftüsü Dursun Ali Coşkun ile yurt içi ve yurt dışından çok sayıda dini kanaat önderi katıldı.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 'Mele' açılımından sonra, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Kur'an-ı Kerim, hadis ve tefsir gibi ilimler konusunda eğitim veren medreselerde, mezun olan 'mele'ler için icazet yani diploma törenleri düzenlemeye başlandı. Kızıltepe Şeyh Seyda Camisi ve Medresi'nde düzenlenen icazet törenini Ak Parti Mardin Milletvekili Abdurrahim Akdağ ile BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan birlikte izledi. Mardin bölgesinde dini eğitim hizmeti veren Kızıltepe'deki Şeyh Seyda Medresesi'nde dini ilim tahsilini tamamlayan 22 'mele'ye de düzenlenen törenle icazetnameleri (diploma) verildi.

TÖRENE 4 BİN KİŞİ KATILDI

Yaklaşık 4 bin kişinin katıldığı icazet töreni, Kur'an'ı Kerim'in okunması ile başladı, yapılan konuşmalarla devam etti. İlk konuşmayı yapan Mardin İl Müftüsü Dursun Ali Coşkun, icazet töreni ile birlikte idrak edilen Kutlu Doğum Haftası etkinliklerinin bu yıl kardeşlik ana teması ağırlıklı bir konuşma yaptı.

Daha sonra sırasıyla Midyat İlçe Müftüsü Mehmet Abdurrahim İnanç, talebelerin hocaları adına Şeyh Seyda Medresesi Müderrisleri'nden (öğretmen) Molla Muhammed Fatih ve Emekli Ankara Merkez Vaizi Muhammed Selim Yılmaz, hem Kutlu Doğum haftası, hem de icazet geleneği üzerine Türkçe, Arapça ve Kürtçe konuşmalar yaptı.

KIL ÇADIRLARDA YEMEK YENİLDİ

Konuşmaların ardından Kutlu Doğum Haftası nedeniyle okunan Mevlid-i şeriften sonra icazet törenine geçildi. Şeyh Seyda Medresesi'nin üstadı Şeyh Selahaddin Seydaoğulları'nın icazet duasının ardından, ilim tahsilini tamamlayan 22 mele icazetnamelerini (diploma) aldı.

Öğlen namazının ardından misafirlere kurulan dev kıl çadırlarda öğle yemeği ikram edildi. Konuklar için 23 kazanda yemek pişirilirken, kamyonetlerle ekmek taşındı. Yemeklerin çadırlardaki yer sofralarına servis edilmesi için de yaklaşık 400 kişi görev aldı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi