Görüş Bildir

İmama yıkım, papaza yapım

Ulu Cami Yaşatma ve Koruma Kültür Derneği başkanı Ensari Tutar “700 Yıllık tarihi imam evini yıktılar, yanında bulunan papaz evini tadilat yapıyorlar.

İmama yıkım, papaza yapım

Muhammet YILDIZ

DİYARBAKIR- 5. Haremi şerifi olarak adlandırılan Diyarbakır tarihi ulu cami’nin arka tarafında bulunan eski adıyla İmam evi olarak bilinen ve sonrasında Ulu Cami Yaşatma ve Koruma Kültür Derneği olarak kullanılan tarihi 700 yıllık yapının, yıkılıp yerine elektrik trafosu yapılmasına tepki gösterildi.

İMAM EVİNİ YIKTILAR

Vakıflar Bölge Müdürlüğünün uygulamasına tepki gösteren Ulu Cami Yaşatma ve Koruma Kültür Derneği başkanı Ensari Tutar şöyle dedi; “Burası eskiden imam evi olarak biliniyordu. Daha sonra Ulu Cami Yaşatma ve Koruma Kültür Derneği başkanlığı olarak kullanılmaya başlandı. Ancak şimdi ki Diyarbakır Valisi Sayın Hüseyin Aksoy gelmeden önce Vakıflar müdürlüğü burayı yıktı. Yani düşünün Tarihi 700 yıllık olan ve geçmişte imam evi olarak kullanılan yapıyı yıktılar. Ama ne yazık ki yanında bulunan Papaz evinde tadilat yapıyorlar. Biz diyoruz ki madem papaz evini tadilat yapıyorsun peki o zaman imam evini neden yıkıyorsun burayı da tadilat yapsaydın. Burada Ramazan ayında her gün 500 kişiye yemek veriyorduk. Herkes faydalanıyordu bakın görüyorsunuz burası boş alan oldu" dedi.

ZİNCİRİYE MEDRESESİ

Tarihi imam evinin yıktırılarak yerine trafo kurulmasına anlam veremediğini de söyleyen Tutar,  “Bakınız burası için, dönemin valisi Mustafa Toprak, Vakıflar Bölge Müdürü Metin Evsen'e sakın yıkma burası tarihi yerlerdir diye, emir vermişti.  Ama Toprak gidip yerine Cahit Kıraç geldi. Even bir anda buraları yıkmaya başladı. Ve getirdiler buraya elektrik trafosu koydular. Trafo zaten buradaydı ne gerek vardı imam evini yıkıp trafonun yerini değiştirmeye. Bunlar Fetö bağlantılıdır. Biz bir an önce Sayın Valimiz Hüseyin Aksoy’dan rica da bulunuyoruz, Bizim buraya yeniden Ulu Cami Yaşatma ve Koruma Kültür Derneği’ni yapmasını istiyoruz ya da eski Mesudiye medresesi orası da Ulu Cami’ye aittir orayı versin. Bir diğer isteğimiz ise tarihi Zinciriye medresesi olarak bilinen yer eskiden yatılı kız kuran kursu idi. Burayı yine eskisi gibi yapsın. Küçük kızlarımız var gidecek yerleri yok, Sayın valimizden rica da bulunuyoruz. Burayı yine Yatılı kız kuran kursu olarak hizmete açsın kızlarımız dinini öğrensin. Çünkü kızlarımızın başka gideceği kuran kursu yok buralarda” diyerek tepki gösterdi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi