Görüş Bildir

İşte barışın halayı!

Üniversiteler Arası Halk Dansları Şenliği" için Diyarbakır'a gelen 20 üniversitenin halk oyunları ekibi, Dakapı Meydanı'nda birlikte halay çekti.

İşte barışın halayı!

Recep KAYA/İsa İPEK/Remzi ETİK

>DİYARBAKIR- >Dicle Üniversitesi’nde (DÜ) düzenlenen, “Üniversiteler Arası Halk Dansları Şenliği” nedeniyle Diyarbakır’da bulunan 17 üniversitenin öğrencileri, Şeyh Said Meydanı’nda 'barış' için halay çekti. Kol kola vererek, Türkiye’ye barış mesajı veren öğrenciler, renkli görüntüler oluşturdu. DÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sabri Eyigün, “Önümüzdeki yıl tüm Türkiye halk oyunları ekipleri buraya gelecek. O zaman çok daha büyük bir halayla, büyük bir halka şeklinde barış ve kardeşliğimizi kutlayacağız” dedi.

>RENK CÜMBÜŞÜNE ÇEVİRDİ >                                                            

>Dicle Üniversitesi ve Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu tarafından organize edilen 'Üniversiteler Arası Halk Dansları Şenliği'ne katılan 17 üniversitenin folklor ekipleri, şenliklerin ikinci gününde, Diyarbakır'ı renk cümbüşüne çevirdi. 17 üniversitenin katıldığı ve Dicle Üniversitesi Kongre Merkezi'nde gerçekleşen şenliğin ilk gününde stilize dalda gerçekleştirilen gösterilere, Dicle Üniversitesi, Bozok Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi, Mustafa Kemal Üniversitesi, Cumhuriyet Üniversitesi ekipleri karşı karşıya geldi.

>Stilize dalında yarışan üniversitelerin folklor ekipleri üstün performansları göz doldurdu. Dicle Üniversitesi'nin 1'inciliği elde ettiği stilize dalında, Çukurova Üniversitesi 2, Mustafa Kemal Üniversitesi 3, Bozok Üniversitesi 4 ve Cumhuriyet Üniversitesi de 5'inci oldu.

>BARIŞIN HALAYINI ÇEKTİLER

>İkinci gün yapılacak yarışmalardan önce geçen yıl Büyükşehir Belediyesi'nin ismini Şeyh Said Meydanı olarak değiştirdiği Dağkapı Meydanı'nda toplanan 17 üniversitenin folklor ekipleri, yörelerine ait rengarenk giysiler ile halay çekti. El ele vererek Türkiye haritasını oluşturmaya çalışan folklor ekipleri, Türkiye'ye birlik, dostluk ve barış mesajı verdi. Folklor ekipleriyle birlikte halay çeken Dicle Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sabri Eyigün, Türkiye'ye barış, dostluk, birlik ve kardeşlik mesajı verdiklerini belirterek, şöyle dedi:

>KARDEŞLİK MESAJINI VERDİK

>"İçinde bulunduğumuz bu coğrafya, tarihin tüm zamanlarında hep kendine özgünlüğü korumakla beraber, dayanışmayı, birliği, kardeşliği, acıda ve sevinçte bir araya gelmeyi esas almıştır. Ve bunu da burada çekilen halaylarda sembolik olarak somutlaştırdık. İşte bunun için halay kardeşlik demektir, dostluk demektir, dayanışma demektir. Bunun için halay, bu topraklara özgüdür ve bizim bir değerimizdir. Tarihin canlı şahitleri olan 17 Üniversitemizin halk oyunları, herhalde Türkiye'de en çok da Diyarbakır'a yakışır, çünkü bu kadim kent, bünyesinde 27 medeniyetin mimarideki nakışlarını ve izlerini barındıran 640 kültürel değeri barındırmaktadır. Bu, 2 bin yıllık tarihin halay ve mimaride birlikte okunması demektir."  Üniversitelerin halk dansları ekipleri daha sonra yarışmaların yapılacağı Dicle Üniversitesi Kongre Merkezi'ne geçti.

>ARTİSTİK DALDAKİ YARIŞ

>Görsel bir şölen havasında geçen şenlikte, artistik dalda 11 üniversite yarıştı. Dicle Üniversitesi’nin 1., Cumhuriyet Üniversitesi’nin 2. ve Bingöl Üniversitesi’nin 3. geldiği gösterilerde Hakkari Üniversitesi ve Karabük Üniversitesi finalist oldu.

>Stilize dalda da birinci gelen Dicle Üniversitesi’nin bu başarısını tüm Diyarbakır’a, barışa, insanlara ve çözüm sürecinin tüm mimarlarına armağan ettiğini söyleyen Dicle Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Sabri Eyigün, burada kardeşliğin ve dostluğun kazandığını belirtti.

>Gerçekleştirilen bu etkinlikten büyük mutluluk duyduklarını dile getiren misafir üniversite ekipleri, Diyarbakır’da olmaktan büyük keyif aldıklarını ifade ettiler.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi