İşte çatışma anı

Sur'daki yasak nedeniyle Gazi Caddesi girişinde önlem alan güvenlik güçlerine 1 kadın militan tarafından ateş açıldı. 1 polis memurunun yaralandığı saldırıda ateşe karşılık verilmesi üzerine kadın militan etkisiz hale getirildi. Saldırı anı kameralara yansıdı.

İşte çatışma anı

DİYARBAKIR - Sur ilçesinde sokağa çıkma yasağının uygulandığı Gazi Caddesi girişinde önlemi alan güvenlik güçlerine silahlı saldırıda bulunan kadın örgüt üyesi etkisiz hale getirildi, saldırıda 1 polis memuru yaralandı. Saldırı ve çatışma anı kameralara yansıdı.

TABANCAYLA POLİSE ATEŞ AÇTI

Kent merkezindeki Sur İlçesi'nde 6 mahallede sokağa çıkma yasağı ilan edilmesini  protesto etmek için bir grup adı Şeyh Said Meydanı olarak değiştirilen Dağkapı Meydanı'nda toplandı. Bu sırada güvenlik güçlerinin ilçeye giriş ve çıkışları barikatlarla kapattığı bölgeye giren PKK'lı bir kadın çantasından tabancısını çıkarıp polislere ateş açtı.

ÇATIŞMA ANI KAMERALARDA

Kadın militanın açtığı ateşle 1 polis yaralanırken, 1 kadın polis de üzerindeki çelik yelek sayesinde yara almadan kurtuldu. Diğer polislerin açtığı ateşle PKK'lı kadın olay yerinde öldürüldü. PKK'lı kadının güvenlik güçlerine saldırı anı güvenlik kameraları tarafından saniye saniye görüntülendi.

İLÇEDEN ÇIKMAYA ÇALIŞIRKEN

Polis kamerasınca kaydedilen görüntülerde, ilan edilen sokağa çıkma yasağı kapsamında Gazi Caddesi girişinde güvenlik önlemi alan polis ekiplerinin ilçeye giriş ve çıkışlarda üst araması yaptığı görülüyor. Kayıtların devamında arama noktasındaki bir kadın polise, üst araması yaptığı kadın militan çantasından çıkardığı tabanca ile saldırıda bulunması yer alıyor. Örgüt militanı daha sonra etrafa rastgele ateş açtığı kayıtlara yansıyor. Görüntülere göre, açılan ateş sonucu çevredeki vatandaşlar panikle kaçmaya çalışıyor. Kadın örgüt üyesi  sokağa çıkma yasağının uygulandığı ilçeden sivil vatandaş gibi çıkmaya çalıştığı tahmin ediliyor.

 VALİLİK AÇIKLAMA YAPTI

Diyarbakır Valiliği'nden konuyla ilgili yapılan açıklamada, öldürülen PKK'lı kadın militanın polislere saldırı düzenlediği belirtildi. Açıklama şöyle: "2.12.2015 Çarşamba günü saat 13.00 sularından Sur İlçesi Dağkapı meydanında, Sur İlçesi'nde uygulanmakta olan sokağa çıkma yasağı nedeniyle oluşturulmuş kontrol noktasında bulunan görevli polis memurlarına yönelik bir kadın BTÖ mensubu tarafından silahlı saldırı düzenlenmiştir. Saldırıda bir kadın polisimiz giydiği çelik yelek sayesinde yara almadan kurtulmuş, 1 polis memuru sırtından yaralanmıştır. Kadın BTÖ mensubunun diğer polis memurlarına yönelmesi üzerine olay yerinde bulunan polisler tarafından etkisiz hale getirilmiştir. Konuyla ilgili başlatılan detaylı inceleme sürmektedir."

Dağkapı Meydanı'ndaki bu olayın ardından polis, güvenlik seviyesini en üst düzeye çıkardı. Meydan bariyerlerle yaya ve araç trafiğine de kapatıldı. Meydana giden HDP ve DBP'lilerin içeri alınmayınca bariyerlerin dışında bekledi.

SUR'DA 2 KİŞİ DAHA ÖLDÜ

Bu arada Sur İlçesi'nde oe hendekleri kapatmak, barikatları kaldırmak ve PKK'lıları etkisiz hale getirmek için polis ve jandarma özel harekat timlerinin operasyonları sürüyor. Operasyonda çıkan çatışmada 2 kişinin öldürüldüğü, bu kişilerin kimliklerini belirleme çalışmalarının sürdüğü belirtildi. Sokağa çıkma yasağı bulunmayan mahallelerdeki okullarda da çatışma riski nedeniyle öğrenciler erken saatlerde evlerine gönderildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz