Görüş Bildir

Fırsatçılar fiyat indirmiyor!

Diyarbakır esnafı fırsatçılara veryansın ederek; dadikal çözüm istedi. Dövizini yükselişini bahane eden fırsatçılar, dövizdeki düşüşe rağmen fiyatları indirmekte diretiyor. Diyarbakır esnafı radikal çözümler alınmasını isterken, çifte mağduriyet yaşadıklarını bildirdi.

Fırsatçılar fiyat  indirmiyor!

DİYARBAKIR-Türkiye Ağustos 2018’de Rahib Brunson’un ev hapsini gerekçe gösterip Türkiye’ye finansal saldırı başlatan ABD’nin neden olduğu aşırı döviz yükselmesinin piyasalarda neden olduğu tahribatın yaralarını sarmaya devam ediyor.

Brunson’un serbest kalarak, ülkesine dönmesi ve ABD’nin Türkiye’deki iki bakan hakkındaki yaptırım kararını kaldırmasının ve iki ülke arasında bir süredir devam eden bahar havası dövizin ateşini önemli ölçüde düşürdü.

Ancak kamuoyu çevreleri şimdi dövizi bahane ederek, fiyat arttıran fırsatçılardan aynı hızlı davranışı fiyat indirmede de bekliyor ama hak getire!

Diyarbakır Söz Gazetesi ekibi çarşı-pazarın nabzını yoklayıp, vatandaşların sorunlarını dinledi. Tabiri caiz ise bir dokundu bin ah işitti. Zira vatandaş fiyatların düşmediğini aksine zamların devam ettiğinden yakındı.

İşte vatandaşların çarşı ve pazardaki duruma ilişkin görüşleri;

“ASGARİ ÜCRETİN BİN ALTIYÜZ OLDUĞU BİR ÜLKEDE TEMEL İHTİYAÇLARIMIZI KARŞILAYAMIYORUZ”

Mehmet Yıldız, “Ülkemizde piyasa durmuş vaziyette. Devlet büyüklerimizin bu işe acilen bir çözüm bulması gerekiyor. Esnaflar iş yapamıyor vatandaş ise alışveriş yapamıyor. Bence doların yükselmesi fiyatların artmasında bir bahaneydi. Dolar eşittir teknolojik ürünler, doların yükselişi Türkiye’nin dışarıdan aldığı teknolojik ürünlerde etkili olur ancak. Sebzeye neden zam gelir ki kendimiz zaten bunları üretiyoruz. Bu bir fırsat kollamadır. Fırsatçılar stok yapıyor. Mağdur olanda halk oluyor dolayısıyla küçük esnaflarda iş yapamaz hale geliyor. Asgari ücretin bin altıyüz olduğu bir ülkede temel ihtiyaçlarımızı karşılayamıyoruz, ev bakamıyoruz. Devlet büyüklerimiz ya asgari ücrete zaman yapmalı ya da bu fırsatçılara göz yummamalı. Kimin kapısını çalsak konuşacak durumda değil. Aciz olduk artık kime neyi anlatalım. Bıktık artık bu halden. Eskisi gibi değil artık herkes okumuş bilinçli ve okumuş insanları kandıramazsınız.”

“DOLAR DÜŞTÜ ZAMLAR HALA YERİNDE DURUYOR”

Osman Özdoğan, “Piyasa, ekonomi çok kötü bir halde. Ben Melik Ahmet esnafıyım eskiden caddemiz yapılmadan önce araçlar gelebiliyordu, cadde yapıldıktan sonra araçlar da giremiyor haliyle vatandaşlarda gelmiyor. Üstelik duran araçlara da trafik memurları ceza kesiyor. Dolar endeksli olarak her şeye zam geldi ama dolar kuru düştü zamlar hala yerinde duruyor. Her şey tabiri caizse ateş pahası olmuş. Bu durumun iyileşmesi belediyelerin kontrolünde olmalı. Bugüne kadar belediye zabıtalarından bir denetim de görmedik.”

“FİYATLAR YÜKSELDİĞİ ZAMAN MÜDAHALE ETMEDİLER”

Necmettin Alaç, “ Büyük şeytan dediğim ABD’nin Türkiye yaptığı dolar tahribatından dolayı yükseliş oldu. Ben bir tüketici aynı zamanda bir sendikacı olarak şunu söylemek istiyorum. Hükümetin rekabet kurumu denilen bir kurumu var, fiyatlar yükseldiği zaman müdahale etmediler peki şimdi dolar düştüğü halde esnaf yüksek fiyatları neden düşürmüyor neden rekabet kurumu bu konuda bir şey yapmıyor. Halk olarak bu konuda çok kaygılıyız. Devletin yeteri kadar denetlemediğini bir denetim mekanizmasının olmadığını düşünüyorum. Tüketici koruma dernekleri olsun sivil toplum kuruluşları olsun bu konuda çözüm üretmiyor.”

“NE OLACAK HALİMİZ”

Selahattin Yıldız, “ Esnafım ve hiçbir iş yapamıyorum. İş yapmamamızın nedeni aslında dolar değil, faizlerin çok yüksek olması. Her türlü zarardayız. Geçen sene maliyeti otuz beş liraya gelen bir ayakkabı bu sene kırk beş liraya geliyor. Ne olacak halimiz. Millette alacak para yok. Allah yardımcımız olsun durumumuz çok zor. Aslında ne kadar yükselirse yükselsin bizim dolarla işimiz yok faizleri düştüğü anda işlerimiz iyiye gidecek. Çünkü bizim sektörümüz vadeli bir sektör. Krizden dolayı iki tane dairemi sattım. Bir dairemden on yedi bin diğerinden ise yirmi yedi bin zarar ettim. Sırf çarkımız dönsün diye ama dönmüyor. Geçen ay evleri sattım, bu ay arabayı satacağım diğer ay neyi satabilirim artık satacak bir şey kalmadı ki. Fırsatçılık konusunda ise emin olun onu büyük esnaflar yaptı küçük esnaflar fırsat kollamadı.”

“TEPEDEN GELEN BİR YÜKSELİŞ”

Ramazan Aslan, “ Esnafım ve işlerimiz iyi gitmiyor. Doların yükselişi işlerimizi bozdu. Diyarbakır’daki hendek olaylarında ne kadar sıkıntı çektiysek şuan da o kadar sıkıntı yaşıyoruz. Bazı fırsatçılar var ama tüm esnaflarda öyle değil. Küçük esnaf yapmaz büyük esnaf fırsatçılık yapıyor. Tepeden gelen bir yükseliş.”

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi