İsteyene Bedava Protez Sağlanacak

Merkezi ABD'de bulunan "Barış İçin Doktorlar Vakfı"nın (Physician For Peace) desteğiyle Dicle Üniversitesi (DÜ) bünyesinde kurulan ve ücretlendirme konusundaki sıkıntı nedeniyle 2 yıldır atıl kalan Ortez ve Protez Uygulama Merkezi, Sosyal Güvenlik Kurumu'ndaki (SGK) yasal değişiklikle birlikte artık talep eden herkese hiçbir ücret ödemeden protez hizmeti verebilecek.

İsteyene Bedava Protez Sağlanacak

DİYARBAKIR-2001 yılında kurulan ve verdiği protez hizmeti ile 11 yılda 102'si mayın, 124'ü trafik kazası mağduru toplam 455 kişinin yürümesini sağlayan DÜ'deki Ortez ve Protez Uygulama Merkezine gidecek engelliler, yeni düzenlemeyle artık aldığı faturayı SGK'dan tahsil edecek ve hiçbir ücret ödemeksizin protez sahibi olacak, ücretlendirme kurum ile SGK arasından çıkarılacak.

Yapılacak anlaşma ile Doğu ve Güneydoğu'daki özel laboratuvarlarda üretilen protezlerin standartlarının da denetleneceği Türkiye'deki 7 referans merkezinden biri olacak merkezde, teknikerler ve Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu öğrencileri gelecek protez taleplerini karşılamak için hazırlıklara başladı.

-Suistimallerin önüne geçilecek-

Ünite Müdürü Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bugüne kadar başvuran, başta mayın ve trafik kazası olmak üzere çeşitli rahatsızlıklar ve iş kazalarında uzuv kaybı yaşayan ve engelli olarak yaşama tutunmaya çalışan 455 hastaya ABD'de uygulanan bilgisayar sistemi ile kaliteli protez hizmeti verdiklerini söyledi.

SGK'daki birtakım uygulamalar nedeniyle hastalar tarafından tercih edilmedikleri için ünitenin yaklaşık 2 yıl atıl kaldığını ifade eden Şenyiğit, SGK'daki yasal değişiklikle birlikte vatandaşların bir kuruş bile ödemeden ücretsiz protez hizmeti alabilmelerinin önünün açıldığını belirtti.

Daha önce vatandaşların protez hizmeti karşılığında merkeze ödedikleri ücrete karşılık fatura verdiklerini ve hastaların bu faturayı SGK'dan tahsil ettiğini, bunun da ekonomik durumu iyi olmayan hastaları zor duruma düşürdüğüne dikkati çeken Şenyiğit, "Özel laboratuvarlarda vatandaşlar ücret ödemeden protez hizmeti alabiliyor, ücret konusu kurum ile SGK arasında geçiyordu. Bu da bizim gibi resmi kurumların rekabet gücünü azaltıyordu. Yasal değişiklikle bu uygulama bizim gibi kurumlarda da geçerli hale geldi. Talep eden herkese donanımlı teknikerler ve son teknolojiyle ücretsiz protez hizmeti vermek için engelimiz kalmadı" dedi.

Şenyiğit, kaliteli protez üretimi konusunda Türkiye'nin sayılı merkezlerinden biri olduklarını, SGK ile yapılacak anlaşma ile bu konuda Türkiye'deki 7 referans merkezinden biri haline geleceklerini vurgulayarak, böylece bölgede üretilen tüm ortez ve protezlerin bedelinin merkezin standartlara uygunluğu konusunda yapacağı denetimin ardından SGK tarafından ödeneceğini bildirdi.

Referans laboratuvar olarak gösterilecek olmalarının merkezin mükemmeliyetinin de tescili olacağına işaret eden Şenyiğit, "Ortez ve protez üretimi maalesef suistimale çok açık. Bu kapsamda belirgin bir standart olmayınca kullanılabilirliği olmayan malzemelerin yüksek fiyata devlete fatura edildiğini görüyor, ya da üretilen ile faturalandırılan protez malzemesinin farklı olduğunu öğreniyoruz. SGK'da rapor edilen malzemelerin test edileceği bir ünite olmadığı için SGK'nın 7 üniversite laboratuvarı ile bu konuda anlaşma yapması gündemde. Hasta mağduriyetini önleyecek bu uygulama ile hastalara hizmet verdiğimiz gibi, dışarıda verilen hizmeti de kontrol eder hale geleceğiz" diye konuştu.

-Öğrencilere teorik ve pratik eğitim-

Prof. Dr. Şenyiğit, merkezde Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu'nda okuyan 34 öğrenciye teorik ve uygulamalı eğitim hizmeti verildiğini, yurt dışından gelen ve yönetimce sağlanan malzeme desteği ile eğitimin eksiksiz sürdüğünü söyledi.

Merkezin eğitim hizmeti olarak da Türkiye'nin sayılı merkezlerinden biri haline geldiğine dikkati çeken Şenyiğit, "Meslek yüksek okullarının bazı branşları, 4 yıllık fakültelere oranla iş bulma açısından çok daha cazip. Bu kapsamda anestezi ve diş teknikerliği gibi ortez protez bölümü de iş bulma açısından gelecek vadeden bölümler arasında. Tavsiye ettiğimiz bu bölümlerde okuyan ve aldıkları teorik bilgiyi ünitemizde pratiğe dönüştüren öğrencilerin mezun olduklarında sahada başarılı çalışmalara imza atacağını düşünüyoruz" diye konuştu.

-"Yasa ile elimiz güçlendi"-

Ünite sorumlusu Doç. Dr. Abdülkadir Aydın da, ücret karşılığı hizmetin faturalandırılması yönteminin maddi durumu iyi olmayan hastalar tarafından uygun görülmemesi nedeniyle 2 yıldır merkeze olan talebin azaldığını, ancak hastaların para harcamadan protez sahibi olmalarının önünü açan 27 Kasım'da yapılan yasal değişiklikle özel kurumlarla rekabet edecek seviyeye geldiklerini söyledi.

"Yasa ile elimiz güçlendi" diyen Aydın, artık talep eden herkese merkeze hiçbir ücret ödemeksizin protez hizmeti verebileceklerini belirtti.

Aydın, özel laboratuvarların ücretsiz protez hizmeti karşılığında hastadan vekaletname istediklerini ve bu uygulamanın hastaları birçok yönden rahatsız ettiğini ifade ederek, "Merkez olarak vekaletname talebinde bulunmadan hastalara ücretsiz kaliteli protez hizmeti vermeyi vaat ediyoruz. SGK ile yapacağımız anlaşmadan sonra artık hastaların bizi tercih etmelerinin önünde hiçbir sıkıntı kalmadı" dedi.

-"Tavsiye üzerine geldim"-

Hastalardan Murat Büçkül, çocukken geçirdiği tren kazasında sol ayağını kaybettiğini, o günden bu yana pek çok protez kullandığını ancak en çok ünitede yaptırdığı mikro işlemcili eklem protezi rahat kullandığını söyledi.

Sık sık yürüyüş yaptığını ve protezinden kaynaklı hiçbir sorun yaşamadığını ifade eden Büçkül, protezi ile engebeli yollarda bile rahatlıkla yürüyebildiğini bu nedenle kaliteli protez sahibi olmak isteyen herkese merkezi tavsiye ettiğini belirtti.

Batmanlı Ömer Rüzgar (22) ise, 4 yıl önce geçirdiği trafik kazasında sol ayağını kaybettiğini, 3 yıl önce başka bir merkezde yaptırdığı protezi kullanamadığı için tavsiye üzerine üniteye geldiğini söyledi. Diş teknisyenliği yaptığını, önceki protezin yürürken ve çalışırken bacağında tahribata yol açtığını ifade eden Rüzgar, son yaptırdığı protezi çok rahat kullandığını, bu nedenle aynı durumda olan hastalara merkezi önerdiğini söyledi.

Merkezde eğitim alan yüksekokul öğrencileri de, aldıkları teorik bilgiyi merkezde uygulamalı eğitim ile tamamladıklarını belirterek, merkez sayesinde teorik ve pratik anlamda donanımlı bir şekilde mezun olma fırsatı bulacaklarını söylediler.

Kaynak: Diyarbakır Söz