Kadınlar pazar arayışında

Fatihpaşa ÇATOM bünyesinde yer alan kadınlar ürettikleri ürünleri satmak için pazar arayışına girdi.

Kadınlar pazar arayışında

DİYARBAKIR - Diyarbakır Valiliği bünyesinde hizmet veren Sur ilçesi Fatihpaşa Çok Amaçlı Toplum Merkezi'nde (ÇATOM) kadınlara yönelik eğitim ve meslek sahibi edici çalışmalar kapsamında okuma yazma öğretilmesinin yanı sıra, mesleki kurslar sayesinde kadınlar istihdam ediliyor.

Kentlerin daha çok kırdan göç etmiş yoksul hanelerin yaşadığı mahallelerde, ilçe merkezlerinde ve merkezi köy yerleşimlerinde kurulan, topluma dayalı ve katılımcılığı esas alan merkezlerden biri olan Fatihpaşa ÇATOM bünyesinde yer alan kadınlar ürettikleri ürünleri satmak için pazar arayışına girdi.

KADINLAR PAZAR ARAYIŞINDA

Sur Halk Eğitim Merkezi Müdür Yardımcısı Ferdi Cizrelioğulları, merkezlerinin desteği ile ÇATOM benzeri yerlerde okuma yazma, biçki dikiş, bilgisayar, kuaförlük, çorap atölyesi, ana okulu ve el sanatları gibi açılan meslek kurslarıyla iş gücü piyasasında üstün nitelikli ve kalifiye insan gücü yetiştirilirken, verilen destekler ile de bir çok kişinin bu alanda kazanıldığını söyledi.

Fatihpaşa ÇATOM El Sanatları Öğretmeni Nermin Eser, Suriçi bölgesinde yaşayan ailelerin göç nedeni ile farklı kültürlerden olduğunu belirtti. Eser, Bu ailelerin tüm bayanlarına özellikle genç kızlarına yönelik yapılan bu çalışmalarda burada öğrendikleri ve sonrada yaptıkları ürünler ile hem sosyal ortamlarını geliştiriyor, hem el becerilerini ortaya koyuyorlar, hem de yaptıkları ürünleri satarak azda olsa aile ekonomisine katkıda bulunuyorlar" dedi.

“KENDİ İŞYERİMİZİ AÇMAK”

Kursiyer Zeynep Demir, bu kursa başlamadan önce iğne tutmasını bile bilmediğini belirterek, kurslar sayesinde yaptıkları ürünlere bazen kendilerinin bile inanmadığını söyledi. Demir, "İleriki aşamalarda maddi ve manevi şartlar olgunlaştığında burada öğrendiklerimizle birer iş yeri açmak en büyük arzumuzdur” diye konuştu.

Kadınların ürettikleri ürünleri satabilmeleri için İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile 5 yıllık protokol yaptıklarını ifade eden Fatihpaşa ÇATOM Saha Sorumlusu Muhammed Yiğitkan, Taksim Meydanı ile Sultan Ahmet’te kurulan stantlarda satışlar yaptıklarını belirterek en büyük sorunun üretilen ürünlere pazar bulamamak olduğunu ve kısa bir sürede bu sorunu çözeceklerini söyledi.

Kaynak: Diyarbakır Söz