Kadınlara psikolojik destek

Sur ilçesinde terör mağduru kadınlara meslek edinip sosyalleşmeleri için açılan kurslarda psikolojik destek de sunuluyor

Kadınlara psikolojik destek

Sur'daki terör mağduru kadınlar, aldıkları psikolojik destekle yaşadıkları terör olaylarının etkisinden kurtulmaya çalışıyor.

Sur ilçesinde gerçekleştirilen saldırılar dolayısıyla evlerini terk ederek, diğer ilçelerde kiraladıkları evlere veya yakınlarının yanına sığınan ailelere yönelik destekler sürüyor.

Bu kapsamda Milli Eğitim Bakanlığı, İŞKUR, Diyarbakır Valiliği veTürkiye Beyazay Derneği Diyarbakır Şubesinin iş birliğiyle bir süre önce, terör mağduru kadınların meslek edinip, aile ekonomilerine katkıda bulunmaları ve sosyalleşmeleri amacıyla kurslar açıldı.

Dikiş ve aşçılık kurslarında yer alan 280 kadına, mesleki eğitimin yanı sıra İl Halk Sağlık Müdürlüğünde görevli uzmanlarca psikodestek veriliyor.

Kadınlara psikolojik destek sağlanıyor

Psikolog Güneş Yaman yaptıkları görüşmelerde çoğu kadında travma sonrası stres bozukluğu oluştuğunu tespit ettiklerini söyledi.

Bu sıkıntıyı yaşayan kadınlarda uykusuzluk, çabuk sinirlenme ile kabus görmelerin meydana geldiğini aktaran Güneş, "Acı olayların tekrarlanacağı korkusu yaşıyorlar. Ayrıca başkalarının kendilerini anlamadığı hissine kapılıyorlar." dedi.

Meslek edindirme kurslarının kadınlara meşguliyet sağladığı için iyi geldiğini vurgulayan Güneş, terör mağduru kadınlara benzer kurslara katılmalarını önerdi.

Türkiye Beyaz Ay Derneği Diyarbakır Şubesi Başkanı Nezihe Kent de Sur'dan gelen kadınlar, özellikle çocuklarının en ufak bir seste dahi korku yaşadığını kendilerine anlattığını söyledi.

Bu durumdaki kadınlar ile çocuklarına destek olmak için yoğun çaba sarf ettiklerini dile getiren Kent, "Hem anne hem de çocukları buradaki kursa geliyor. Ayrıca bu mağdurların sağlık taramasını da yaptırıyoruz. Buradaki kurslarımızda bayanlar meslek sahibi oluyor. Sur'daki evlerinin yıkıldığını öğrenen kadınlar gözyaşlarına hakim olamıyorlar. Psikolog desteğiyle onlara yardımcı olup destek olmaya çalışıyoruz. Ayrıca kursları bitiren kursiyerlere iş imkanı sağlıyoruz." diye konuştu.

- "Bu kurs sayesinde psikolojimiz düzeldi"

Kursiyer G.A, Sur'daki terör olaylarından sonra kursun kendilerine büyük moral verdiğini ifade ederek, "Psikolojimiz bozulmuştu. Aklımız Sur'daki evimizde kaldığı için kendimizi unutmuştuk. Burası büyük bir destek oldu. Uzmanlar ile oturup dertleştik, bizlerle ağlayıp, güldüler. Bu kurs sayesinde psikolojimiz düzeldi. Yetkililerden kursun süresinin uzatılmasını istiyoruz." sözlerine yer verdi.

Kursta kendilerine verilen yevmiye ile evlerinin küçük ihtiyaçlarını karşıladıklarını aktaran G.A, "Burada elimizden tuttular. Kursun hem maddi hem de manevi olarak bize katkısı var. Para kazandığım için çok mutlu oluyorum." dedi

- "Umarım bir daha o günler yaşanmaz"

 F.K, Sur'da çok kötü olaylar yaşadıklarını, ardından geldikleri kurs sayesinde toparlandıklarını belirterek, "Orada yaşadığımız süreç çok kötüydü. Evlerimizde mahsur kaldık. Çocuklarımız korkudan ağlıyordu, hasta yaşlılarımızı hastaneye götüremiyorduk. Umarım bir daha o günler yaşanmaz. Türkiye Beyaz Ay Derneği ve Kaymakamlığın desteği ile Sur'daki kadınlar ile bir araya geldik. Bir nebze de olsa oradaki olayları unutmaya çalıştık. Unuttuğumuz sevgiyi ve sıcaklığı birbirimizde bulduk. Burada güçlü olmayı öğrendik. Emeğimiz ile para kazanmanın ne olduğunu öğrendik." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: Diyarbakır Söz