Kardeşi Kardeşe Kırdırma Suikastı

Yenişehir ilçesi Şehitlik Semti'nde bulunan İlim Hizmet Yardımlaşma ve Araştırma Derneği (İhya- Der) Şube Başkanı Aytaç Baran, silahlı saldırı sonucu öldürüldü.

Kardeşi Kardeşe Kırdırma Suikastı

Buarada olay yerine giden gazeteciler, saldırıya uğradı. Dört gazeteci aldığı darbeler sonucu yaralandı. Yeniden 1990'lı yıllardaki gibi Hizbullah-PKK çatışmasını körüklemeye yönelik Aytaç Baran'a yönelik suikast, Diyarbakır'ı gerdi.

Aynı semtte bulunan ve HDP ile KCK'ya yakınlıklarıyla bilinen Özgür Yürttaş derneği de grup tarafından tarandı. Bir anda, Şehitlik savaş alanına döndü. Açılan ateş sonucu B.Ö adlı 24 yaşındaki şahıs hayatını kaybetti. Bayram Dağtan ise evinin kapısı önünde göğsünden vurularak öldürüldü.

Polisiye güvenlik önlemlerinin yansıra, Asker'de zırhlı araçlarıyla şehrin kritik noktalarına kouşlandırıldı.  Kirpi, kobra ve TOMA'larla konuşlanan jandarma, çıkabilecek olaylara karşı teyakkuz halinde bekliyor.

Kentte kavşaklarda görevli trafik polislerinin de saldırı olasılığına karşı çelik yelek giyip uzun namlulu silahlı oldukları gözlendi. Hüda- Par il binasının çevresinde de yoğun güvenlik önlemi alındı.

Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy halkı sağduyu olmaya çağırırken, HDP ve Hüda Par yetkilileri olayları sert bir dille kınadı. Gazetecilere yönelik saldırı da, GGC tarafından kınandı.

Cumhuriyet Baysavcılığı, nezaretinde olay yeri incelemeleri, delil toplanması ve faillerinin yakalanması ile otopsi işlemleri için 2 Cumhuriyet Başsavcı Vekili ve 4 Cumhuriyet Savcısını görevlendirerek soruşturmanın yürütülmesini başlattı.

HÜDA-PAR: KİRLİ VE ALÇAKÇA SALDIRI

Hür Dava Partisi (HÜDA- PAR) Genel Başkanı Hüseyin Yılmaz, seçim öncesi yaşanan olayların ardından seçim sonrası durumun normalleşmeye gittiği sırada yaşanan olayların kaos ortamını yaratmaya yönelik olduğunu belirterek, sükunet çağrısı yaptı.

DTK: SAĞDUYU GÖSTERİLMELİ

HDP'nin ardından DTK'dan da açıklama geldi. DTK olaya ilişkin yapılan açıklamada, HDP'nin mitinginde yüzlerce kişiyi öldürmek isteyerek savaş provası yapan kontra güçlerin, dün tekrar ortaya çıktığı kaydedildi.

Diyarbakır merkez Yenişehir ilçesi Şehitlik Semti'nde bulunan İlim Hizmet Yardımlaşma ve Araştırma Derneği (İhya- Der) Şube Başkanı Aytaç Baran'ın uğradığı silahlı saldırıda yaşamını yitirmesinin ardından, HDP ve Hüda Par'ın gençli yapılanmaları arasında çatışma çıktı. Olaylarda iki kişi hayatını kaybederken, biri polis üç kişi de yaralandı. Buarada olay yerine giden gazetecilere bir grup gösterici saldırdı. Rastgele ateş açıp tehditler savuran göstericiler, olayı izlemeye gelen gazetecileri linç etmeye kalkıştı.

EVİNDEN ÇIKARKAN SALDIRIYA UĞRADI

Olay dün saat 15.30 sıralarında merkez Yenişehir İlçesi Şehit Semti'ndeki İhya- Der önünde meydana geldi. Dernek Başkanı Aytaç Baran aynı binada bulunan evinden çıkarken, kimliği meçhul kişi veya kişilerin silahlı saldırısına uğradı. Vücuduna dört kurşun isabet eden Baran ağır yaralandı. Dernek üyeleri ve semt sakinleri tarafından kanlar içerisinde Selahattin Eyyubi Devlet Hastanesine kaldırılan Baran doktorların tüm müdahalesine rağmen, kurtarılamayarak hayatını kaybetti.

GRUPLAR KARŞI KARŞIYA GELDİ

Olayın duyulması üzerine Baran’ın yakınları hastaneye akın adarken, hizbullah üyeleri ile Hüda Par'a mensup bazı kişiler ellerinde uzun namlulu silahlarla caddelere çıkarak, etrafa gelişi güzel ateş açtı. Buarada aynı semtte bulunan ve HDP ile KCK'ya yakınlıklarıyla bilinen Özgür Yürttaş derneği de grup tarafından tarandı. Bir anda, Şehitlik semti polisin de müdahalesiyle savaş alanına döndü. Açılan ateş sonucu B.Ö adlı 24 yaşındaki şahıs hayatını kaybetti..

EVİNİN KAPISINDA VURULDU

Şehitlik Mahallesi Eşit Özgür Yurttaş Derneği'ne dönük saldırıdan arka kapıdan kaçarak kurtulan Bayram Dağtan, ulaştığı evinde gurup üyelerinde biri tarafından silahla vuruldu.

HASTANEDE ÖLDÜ

Saldırgan saldırı sonrası olay yerinden kaçarken, göğsünden yaralanan Dağtan ise yakınları tarafından Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırıldı. Hastaneye kaldırılan Dağhan, kurtarılamayarak hayatını kaybetti.  Hastaneye kaldırılan Dağtan'a tıbbi müdahalede bulunulurken, yakınları ile hastane polisleri arasında da gerginlik çıktı.

Öldürülen Dağtan'ın kardeşi Fırat Dağtan, seçim günü HDP müşahitliği yaptıkları ağabeyiyle, Hür Dava Partili müşahitlerce 'Seçimlerden sonra siz göreceksiniz' tehdidine maruz kaldıklarını iddia etti.

GAZETECİLER SALDIRIYA UĞRADI

Silahlı saldırıda öldürüldüğü haberi üzerine olay yerine giden gazetecilere, burada gösteri yapıp sağa- sola rastgele ateş açan kalabalık grup saldırdı. Basın mensuplarının tekme- tokat yere yatırılıp, kamera ve fotoğraf makinelerinin alındığı saldırıda, DHA muhabirleri Canan Altuntaş ve Serdar Sunar ile İHA muhabiri Burak Emek yaralandı.  Olaya müdahale eden polislerin hava ateş açmasıyla saldırganların elinden kurtarılan yaralı gazeteciler hemen yakındaki Selahaddin Eyyübi Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Serdar Sunar ile Burak Emek ayakta tedavinin ardından taburcu edilirken, durumu daha ciddi olan Canan Altıntaş hastanede tedaviye alındı.

OLAYLARLA İLGİLİ 3 KİŞİ YAKALANDI

İçişleri Bakanlığı, İhya- Der Şube Başkanı Aytaç Baran'ın da bulunduğu 3 kişinin öldürüldüğü olaylarla ilgili 3 kişinin bir tabancayla yakalandığını açıkladı. Bakanlık açıklaması şöyle: "Diyarbakır’da 09.06.2015 günü saat 14.20 sıralarında meydana gelen ve toplam 3 vatandaşımızın hayatını kaybettiği olayla ilgili güvenlik güçlerimizce sürdürülen çalışmalarda silahlı saldırı ile ilgili olduğu değerlendirilen 3 kişi, 1 adet tabanca ile birlikte yakalanmıştır. Olayın aydınlatılmasına ilişkin çalışmalar büyük bir dikkat ve titizlikle sürdürülmektedir."

BAŞSAVCI YAZILI AÇIKLAMA YAPTI

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz da yaptığı yazılı açıklamada İhya- Der Şube Başkanı Aytaç Baran'ın öldürülmesinin ardından olay yerine yakın olan başka bir silahlı saldırıda da 2 kişinin öldürüldüğünü, 1 kişinin de silahla yaralandığını, basın mensuplarının saldırıya uğradığını belirtti. Olayın soruşturmasının devam ettiğini belirten Solmaz yazılı açıklamada şöyle dedi:

"İlk saldırı olayı ile ilgisi olduğu değerlendirilen 3 şüpheli, üzerlerinde 1 silahla emniyet görevlilerince yakalandığı, Cumhuriyet Başsavcısı nezaretinde Olay yeri incelemeleri, delil toplanması ve faillerinin yakalanması ile otopsi işlemleri için 2 Cumhuriyet Başsavcı Vekili ve 4 Cumhuriyet Savcısının yürüttüğü soruşturma tüm ayrıntılarıyla çok yönlü olarak devam etmekte olup, olası her ihtimalin titizlikle araştırıldığı, soruşturmanın safahatı ve sonucu hakkında kamuoyuna ayrıca bilgi verileceği kamuoyuna saygıyla duyurulur."

POLİSE JANDARMA TAKVİYESİ

İhya- Der Şube Başkanı ve Hüda- Par üyesi Aytaç Baran ile 2 kişinin daha öldüğü silahlı saldırıdan sonra, kentin stratejik noktalarına polise takviye için jandarma özel harekat ekipleri konuşlandırıldı. Kirpi, kobra ve TOMA'larla konuşlanan jandarma, çıkabilecek olaylara karşı teyakkuz halinde bekliyor. Kentte kavşaklarda görevli trafik polislerinin de saldırı olasılığına karşı çelik yelek giyip uzun namlulu silahlı oldukları gözlendi. Hüda- Par il binasının çevresinde de yoğun güvenlik önlemi alındı.

HÜDA-PAR: KİRLİ VE ALÇAKÇA SALDIRI

Hür Dava Partisi (HÜDA- PAR) Genel Başkanı Hüseyin Yılmaz, seçim öncesi yaşanan olayların ardından seçim sonrası durumun normalleşmeye gittiği sırada yaşanan olayların kaos ortamını yaratmaya yönelik olduğunu belirterek, sükunet çağrısı yaptı. Polisin biran önce katilleri bulması gerektiğini belirten Yılmaz, PKK'nın gençlik yapılanması olan YDG-H'nin de, eğer saldırgan kendi içindeyse bunu ortaya çıkarması gerektiği söyledi. Yılmaz, şunları söyledi:

"Gerçekten kirli ve alçakça bir saldırı. Saldırgana mı, zemin hazırlayana mı, ne diyelim bilmiyorum. Durum normalleşmeye giderken herkesin bu normalleşmenin içinde olması lazım. Ben, sen, o herkes bu normalleşmenin içerisinde olmalı. Arkadaşımız evinden çıkarken saldırıya uğruyor ve açılan ateşle ölümcül noktalara ateş etmişler. Saldırı sonrası YDG-H Amed'in twitter hesabında, '1 Hizbul kontra öldürüldü' diye tweet atıyorlar. Şimdi buna karanlık güçler mi diyelim, ortalığı karıştırmak isteyenler mi? Arkadaşımız daha önce de tehdit ediliyordu. Parti üyemiz ve arkadaşlarımız tehlike altındaydı. On binlerce insanın içindeki bir bombacı 78 saat sonra yakalanabiliyorsa, seçim öncesi saldırı sonucu şehit olan arkadaşlarımızın katilleri yakalanmıyorsa, emniyetten de şüphe duyarım. Bu durumda duygusal konuşabilirim, bu yüzden çok şey söylenebilir. YDG-H de eğer kaosun bir parçası değillerse ve katil kendi içlerindeyse onu ortaya çıkarmaları lazım. Devlet de üzerine düşeni yapmalı ve katili biran önce ortaya çıkarmalıdır."

Herkesin sağduyu ile hareket etmesini isteyen Yılmaz, HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın başsağlığı mesajını olumlu karşıladıklarını söyledi. Yılmaz, "Ama, kendi kitlelerine sahip çıkılması yönünde çağrılarını ciddi yapmalıdır. Bu şehrin huzuru ve selameti bozulmasın. Kaos ortamına hizmet edenler de olabilir. Birileri bunu fırsat bilerek karşılıklı iki taraf çatışıyor göstermek için de yapmış olabilir. Bilmiyorum tabi ki bu noktada yüzde 78'in verdiği şımarıklık varsa eğer, ona göre hareket edilmeli" dedi.

Hüseyin Yılmaz, sosyal medyada kendilerine yönelik küfür ve hakaretlere varan sözler sarf edildiğini de hatırlatarak, "Aynı şehirde yaşayan insanların birbirine karşı kin ve nefretle dolması tehlikelidir. Bu kin ve nefretten vazgeçmeliler. Bu kentte kin ve nefret tohumları ekiliyor. Polise düşen de bu katilleri yakalamasıdır. Kaos planının bir parçası değillerse eğer hem polisin, hem de YDG-H'nin katilleri ortaya çıkarması gerekir" diye konuştu.

HDP SALDIRIYI KINADI; ÜZÜNTÜ DUYUYORUZ

HDP ise "Yeni İHYA-DER Başkanı Aytaç Baran'ın Diyarbakır'da bir silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmesinden büyük üzüntü duyduğumuzu ifade ediyoruz." açıklamasını yaptı.  Partiden yapılan eş başkanlar Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş imzalı açıklamada, "Saldırıyı açıkça kınadığımızı, lanetlediğimizi belirtiyoruz. Saldırıda katledilen Aytaç Baran'a Allah'tan rahmet, Yeni İHYA-DER camiasına ve ailesine başsağlığı diliyoruz. Saldırının sorumlularının hiç bir tereddüte yer bırakmayacak şekilde ortaya çıkartılmasını bekliyoruz. Halkımızı karşı karşıya getirmeye çalışan hiç bir anlayışa pirim verilmemesini diliyoruz." ifadeleri kullanıldı.

DTK: SAĞDUYU GÖSTERİLMELİ

Diyarbakır'ın merkez Yenişehir ilçesi Şehitlik Semti'nde yaşanan olaylara ilişkin HDP'nin ardından DTK'dan da açıklama geldi. DTK olaya ilişkin yapılan açıklamada, HDP'nin mitinginde yüzlerce kişiyi öldürmek isteyerek savaş provası yapan kontra güçlerin, dün tekrar ortaya çıktığı kaydedildi.

Açıklamada, HDP'nin büyük bir başarıyla barajı geçerek bölgede tek güç haline gelmesiyle bu karanlık güçlerin devreye konulduğu vurgulanan açıklamada, "Tahammülsüzlüklerini siyasal zeminde dile getiremeyen toplum tarafından cezalandırılan iktidarcı devlet zihniyeti, kargaşa ve kavga yaratarak intikam almak istercesine toplumu nefret duygularıyla zehirlemeye başlamıştır. Bugün Diyarbakır'ın Şehitlik mahallesinde İhya Der Başkanı Aytaç Baran'a (38), yönelik gerçekleştirilen silahlı saldırı ise tam olarak Kürtleri birbirine düşürmek ve bu başarıyı kanlı bir savaşa çevirme girişimidir" denildi.

5 HAZİRAN'DAKİ SAĞDUYU ÇAĞRISI YENİLENDİ

Devamında ise "Devlet artık polisini doğrudan çatıştırmak yerine taşeron kontra ekipleri ile bu tür provokasyonlar yapmaya başlamıştır" denilen açıklamada, 5 Haziran'daki bombalı saldırıdaki imha ve katliam girişimine gösterilen sağduyulu ve sabırlı duruşun şimdi de gösterilmesini istendi.

YARATILMAK İSTENEN OYUNA GELİNMEMELİ

Bu yönlü sükunet çağrısının devamında ise "Kürt halkının başarı ve kazanımlarına tahammül edemeyen karanlık kontra güçlere karşın halkımızın dikkatli olması gerekirken, Tüm örgütlü yapılarımıza buradan bu provokasyon zeminine düşmemeye, temkinli, sükunet içinde, yaratılmak istenen bu oyuna gelmemeye yaratılmak istenen taraflı çatışmanın bir parçası olmama çağrımızı kesin bir dille belirtiyor" ifadeleri kullanıldı.

ÖLÜMLERİN SORUMLUSU HÜKÜMETTİR

Herkesin sorumlu olmaya davet edildiği açıklamada, son olarak "Yaşanan bu gelişmelere sesiz kalan ve aydınlatmayan hükümet kimin tarafı olduğu önemli olmaksızın bu ölümlerin sorumlusudur" denildi.

AKAR’DAN SALDIRIYA İLİŞKİN AÇIKLAMA

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Diyarbakır İl Başkanı Muhammed Akar, kimliği belirsiz kişiler tarafından evinin önünde uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden İHYA-DER Başkanı Aytaç Baran için bir kınama mesajı yayımladı.

Akar mesajında, demokrasilerde şiddetin yerinin olmadığını, bu tür davranışların demokrasi anlayışı içerinde asla kabul edilemeyeceğini belirtti. Bu tür olayların yaşanmasının kendilerini ziyadesi ile rahatsız ettiğini ve sağduyunun hakim olmasının gerektiğini kaydeden Akar, saldırıyla yeniden şiddet ve kaos ortamı oluşturmak istendiğini dile getirdi.

DİYARBAKIR BAROSUNDAN AÇIKLAMA

Diyarbakır Barosu, Yeni İHYA-DER Başkanı Aytaç Baran'ın silahlı saldırıda yaşamını yitirmesi ve ardından yaşananlara ilişkin yazılı açıklama yaptı. Baran'a yönelik yapılan saldırının kınandığı ve faillerinin bir an önce yargı önüne çıkarılması istenilen açıklamada, "Kim veya kimler tarafından yapılmışsa yapılsın, Diyarbakır Barosu bu menfur cinayetin takipçisi olacaktır." denildi  Saldırının, toplumun farklı kesimlerini diğeriyle karşı karşıya getirmeyi amaçlayan provokatif bir eylem olarak değerlendirilen açıklamada, herkes dikkatli, sağduyulu ve şiddetten kaçınmaya davet edildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz