Görüş Bildir

Karşı çıkınca plan bozuldu!

Bomba yüklü kamyonun evinde "bir süre gizlenmesini" isteyen PKK'lılarla tartışan Seyithan Yakar'ın çıkışı, PKK'nın eylem planını bozdu. Yakan kaçan kamyonun peşinden yeğenleriyle gidince, kamyon infilak ettirildi.

Karşı çıkınca plan bozuldu!

DİYARBAKIR-Sur İlçesi Dürümlü Mezrası'nda bölücü terör örgütü üyelerince, 15 ton bomba yüklediği damberli kamyonda meydana gelen 4 kişinin öldüğü 12 kişinin kaybolduğu ve 2'si ağır 23 kişinin de yaralandığı patlamayla ilgili yeni detaylar ortaya çıktı. Katliamda ağabeyi ve kuzenlerini kaybeden Deve Geçidi Sulama Birliği Başkanı Şefkir Yakar, yaşananları Diyarbakır Söz Gazetesi Genel yayın Yönetmeni Ömer Büyüktimur'a anlattı.

YAKAR BÜYÜKTİMUR'A ANLATTI

Olay gecesi Tanışık Mezrası'na 1 kilometre mesafede bulunan evinde bulunan ağabeyi Seyithan Yakar'ın, kapısını çalan örgüt üyelerinin damberli kamyonun bir süre evlerinin bahçesinde kalmasını ve daha sonra gelip alacaklarını söylediklerini anlatan acılı Yakar şöyle dedi;

AĞABEYİM ONLARLA TARTIŞIYOR

"Ağabeyim, pijamasıyla, evin bahçesine yeniyor. Onlara diyor ki, "Siz kimsiniz, bu kamyonda ne var, burda ne işiniz var?" diye soruyor. Elinde silah olanlar "bu kamyonu sizin ambarınızda(garajınızda) saklayacağız. Daha sonra gelip alacağız. Şimdi burda kalsın" diye karşılık veriyor. Ağabeyim de, buna izin vermeyeceğini söylüyor. Karşı çıkması üzerine elinde silah olan kişi kalaşnikof silahının dipciğiyle göğsüne vurarak, tehdit ediyor. Seni vururum diyor. Abim Seyithan'da, sinirleniyor, heyecanlanıyor. Eşiyle birlikte, kamyonun buradan götürülmesinde ısrarlarına devam ediyor. İtişmeler sonucunda, Abim evin içerisine gidip silahını almak istiyor. O esnada, PKK'lılarda kamyona binip, evin bahçesinden ayrılıyorlar."

KAMYONU HAVAYA UÇUYORLAR

Evin bahçesinde, ağabeyi Seyithan Yakar ile silahlı kişiler arasındaki tartışmayı telefonla yengesinin kendisine anlattığını ifade ederken, "Yengem, bana burada böyle bir şey oldu. Seyithan silahını aldı. Kamyonun peşine düştü. Haberin olsun, bir şey olmasın dedi. Bende şehirde olduğum için, telefonla ulaşmaya çalıştım. Bir türlü ulaşamadım. Bende diğer akrabalarımı aradım. Aman ha dikkat edin. Yardıma gitmelerini istedim. Onlarda, Seyithan'ın peşinden gittiler. Dürümlü Mezrası yakınlarında, demek ki yeğenlerim ve ağabeyimin araçlarıyla geldiğini görünce, bunlar bomba yüklü kamyonu terk ediyorlar. Bir başka araçla, kaçıyorlar. Onlar da kamyonun yanına geliyorlar. Çevreye bakıyorlar. Tam bu esnada büyük bir patlama oluyor. " dedi.

BİZİM HERHANGİ BİR DÜŞMANIMIZ YOK

Saldırının kendilerine yapılmış bir saldırı mı görüyorsunuz yoksa kendiliğinden gelişen bir saldırımıdır şeklindeki soruya Yakar "Bilemiyorum. Onu ben çözemedim. Net bir şey söyleyemem şu an" diye yanıt verdi. Yakar, tehdit alıp almadıklarına dair soruya da "Hiç tehdit almadık. Kardeşimde almış olsaydı bana söylerdi ama oda almamış yani duymadım" şeklinde cevap verdi.

Kayıp oldukları ifade edilen 12 kişiyle ilgili olarak Yakar, "Kayıp olan yeğenlerimin, cesetlerinin parçalanmış olabileceğini düşünüyoruz, tahmin ediyoruz. Yüzde yüz hepsi orada yani cesetler parçalanmış. Kaçma olayı kesinlikle olamaz. Yolda da biraz çatışmışlar kaçırma olayı kesinlikle olamaz" dedi. Örgüt mensuplarının sayısı hakkındaki soruyu yanıtlayan Yakar şöyle dedi, “bize gelen bilgilere göre 2 örgüt mensubu olduğu araçta 2 kişi varmış çünkü. Ama örgüt müdür, değil midir onu da bilmiyoruz. Şüpheli Bir araçta şuanda Hantepe de görülmüş terk edilmiş bir şekilde." Köyün siyasi yapısıyla ilgili soruya da Yakar, “Bizim köyde HDP de var, AKP de var yani kısacası tüm partiler çıkıyor." yanıtını verdi.

Olayla ilgili yaşanan bilgi kirliliğine de tepki gösteren, kendileriyle ilgili farklı algıların oluşturulmaya çalışıldığını söyleyen Yakar olayın kendisinin anlattığı şekilde gerçekleştiğini ifade ederken,, araçın başka bir yerde patlatılması halindeki olabilecek katliama dikkat çekti. Yakar, "Başka yerde patlatılacaktı, ama burda patlatıldı. Başka yerde patlatılsaydı belki 200 kişi ölebilirdi" dedi.

YAKAR'IN KARŞI ÇIKMASI PKK'NIN PLANINI BOZDU

Öte yandan, yetkililer, Dürümlü Mezrası'nda infilak ettirilen bombalı aracın içerisine yüklenen 15 ton patlayıcıyla kentte büyük sansasyonel bir eylemin yapılacağını belirterek, 2 kişi oldukları belirlenen örgüt mensuplarından birinin kaçtığını değerlendiriyor. Diğer örgüt mensubunun olay yerinde öldüğü düşünülürken kesin sonucun yapılacak DNA testleriyle ortaya çıkacağı belirtildi. Bombalı aracın Seyithan Yakar'ın evinin önünde beklettikten sonra eylemin yapılacağı adrese götürmeyi planlayan PKK'lıların planının Yakar'ın karşı çıkmasıyla değişerek olay yerinden kaçmaya çalıştıkları tespit edildi.

PATLAMADA KAYBOLANLAR          

Diyarbakır kent merkezi ile çevre ilçelerden de duyulan patlamadan sonra Tanışık Mezrası Muhtarı Bayram Yaman'ın, olay yerine araçlarla giden Seyithan Yakar, Orhan Yakar, Gerçek Yaman, Rıza Yaman, Sait Yaman, Temur Yakar, Mehmet Yaman, Tahir Yaman, Uğur Yaman, Salih Yaman, Davut Yaman, Emrullah Yeşil'in kaybolduğunu söylemesi üzerine valilik tarafından kendilerinden haber alınamayanlarla ilgili tahkikat başlatıldı.

MUHTAR: İÇİMİZ YANIYOR

Taziye evinde güçlükle konuşan köy Muhtarı Bayram Yaman, ölen ve kaybolanların tümünün yakın akrabası olduğunu söyledi. Ölenler arasında torunları, çocukları bulunduğunu belirten Bayram Yaman, "Acımız çok büyük. İçimiz yanıyor. Hepimiz akrabayız. Ölenler arasında çocuklarım, torunlarım yakın akrabalarım var. Ölen ve kaybolanların hepsi bizim arkabalar. Diyecek söz bulamıyorum. İçimiz kan ağlıyor" diye konuştu. Bu arada patlamada ölen ve kaybolanların yakınlarının terör mağduru yasası kapsamına alındıkları ve tazminat verileceği öğrenildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi