Kayıp yakınları yine eylemde: 25 yıl geçti tek soruşturma yok

İHD ve kayıp yakınları bu hafta, Mardin’de 25 yıl önce yürüyüşte polis kurşunuyla ölen Bedriye Gümüş’ü, Elazığ’da 24 yıl önce gözaltına alındıktan sonra öldürülen Hasan Kaya ve Metin Can’ın dosyalarını sordu. Olaylarla ilgili şu ana kadar tek bir soruşturma dahi açılmadı.

Kayıp yakınları yine eylemde: 25 yıl geçti tek soruşturma yok

DİYARBAKIR- İnsan Hakları Derneği (İHD) ve kayıp yakınları tarafından yapılan “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” eylemi 419’uncu haftada kayıpların akıbeti soruldu. İHD Diyarbakır Şube binasında yapılan eyleme kayıp yakınları katılarak, yakınlarının fotoğraflarını taşıdı.

                                          Eylemde konuşan İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, her koşulda kayıpların bulunması faillerin yargılanması için adalet mücadelesine devam edeceklerini söyleyerek, “Bu ülkeye onurlu ve adil bir barış kayıplar bulunduğunda failler yargılandığın da gelebilir” dedi.

Bilici’nin ardından İHD Kayıp Komisyonu üyesi avukat Hasan Yalçın, 17 Şubat 1992’de katıldığı bir yürüyüşte polislerin ateş açması sonucu yaralanan daha sonra yaşamını yitiren Bedriye Gümüş’ün hikayesini okudu.

'25 YILDIR SORUŞTURMA AÇILMIYOR’

Gümüş ile ilgili şunlar söylendi: “Aslen Mardin’in Nusaybin ilçesi Kuşkaya köyünden olan Gümüş, evli 2 çocuk annesiydi. Gümüş’ün evine defalarca askerler tarafından baskın yapılarak, köy halkının korucu olması isteniyordu. Devlet güçleri tarafından yapılan tehdit ve baskılara karşı köyde yapılan yürüyüşe katılanlara karşı ateş açıldı. Olay yerinde 5 kişi yaşamını yitirirken, Gümüş yaralandı. Gümüş’te yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak yaşamını yitirdi. Köylülerin anlatımına göre olayın yaşandığı esnada Ramazan adlı binbaşı ile Mehmet Göçmen adlı bir yüzbaşı görevliydi. Bedriye Gümüş’ün olayına ilişkin hala bir soruşturma başlatılmadı.”  Açıklamaların ardından 5 dakikalık oturma eylemi yapıldı.

Kaynak: Diyarbakır Söz