Görüş Bildir

Kayyum muamma!

Merkez Sur ve Silvan ilçe belediyelerine KHK kapsamında İl Valiliğince kayyum ataması muammaya dönüştü. Resmi ajanslar atandı diye haber geçti, DBP tepki açıklaması yaptı, akşam saatlerinde ise İl Valiliği ise bu aşamada bir kayyum olmadığını bildirdi.

Kayyum muamma!

Hükümete gündeme aldığı ve Kanun Hükmünde Kararnameye dahil ettiği, bölücü terör örgütlerine yardım ve yataklık yaptıkları tespit edilen belediyelere "kayyum atanacağı" yönündeki hüküm üzerine dün Diyarbakır'da kayum muaması yaşandı. Aralarında Anadolu Ajansı ve Doğan haber Ajansı'nın bulunduğu bir çok ajans, merkez DBP'li Sur ve Silvan ilçe belediyelerine, ilçe kaymakamlarının kayyum olarak atandığına dair servis ettikleri haber, akşam saatlerinde İl Valiliği tarafından doğrulanmayarak, bu aşama yapılan bir kayyum atamasının bulunmadığını bildirdi.

AA'NIN SERVİS ETTİĞİ HABER

Kanun Hükmünde Kararname kapsamında Diyarbakır İl Valiliğince, merkez Sur ve Silvan DBP'li ilçe belediyelerine, kayyum atandığına ilişkin, Anadolu Ajansı şu haberi servis etti. A.A'nın haberinde şu ifadelere yer verildi. "Alınan bilgiye göre, merkez Sur ve Silvan ilçe belediyelerine Kanun Hükmünde Kararname kapsamında Valilikçe kayyum ataması yapıldı. Kayyum olarak belediyelere ilçelerde görev yapan kaymakamların atandığı belirtilirken, 9 il genel meclis üyelerinin yerine de yeni atamaların yapılacağı öğrenildi.

Diyarbakır'ın Sur ve Silvan ilçelerinde sözde "öz yönetim" ilan ettikleri gerekçesiyle Sur Belediye Başkanı Seyid Narin ve Silvan Belediye Başkanı Yüksel Bodakçı hakkında dava açılmıştı.

BAŞKANLAR YARGILANIYOR

Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılamaları devam eden Sur Belediye Başkanı Narin hakkında "devletin birliğini ve ülkenin bütünlüğünü bozmak" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor. Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılaması devam eden Silvan Belediye Başkanı Bodakçı hakkında "Devletin birliği ve ülkenin bütünlüğünü bozmak" suçundan ağırlaştırılmış müebbet ile "Terör örgütü propagandası yapmak" suçundan da 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.

DHA HABERİ VE DBP AÇIKLAMASI

İki ilçeye kayyum atamasına ilişkin Doğan Haber Ajansı da benzer haber servis etti. DHA servis ettiği haberine ek olarak, DBP'nin yazılı açıklamasına da yer verdi. Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Genel Merkezi, Diyarbakır'ın Sur ve Silvan İlçe Belediyeleri'ne kayyum atamasıyla ilgili yazılı yaptığı açıklamada, bunun bir gasp olduğunu belirtti. Açıklamada, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından darbe girişimi ile mücadele adı altında çıkarılan OHAL ve buna bağlı hazırlanan Kanun Hükmünde Kararnamelerin, Kürt halkının kazanımlarına yönelik bir saldırı olduğunu öne sürüldü.

VALİ AKSOY VE VALİLİK

Kayyum atandığına ilişkin haberler kamuoyunda ve Ankara'da farklı tartışmaları gündeme getirirken, akşam saatlerinde ilk olarak Valiler toplantısı nedeniyle Ankara'da bulunan İl Valisi Hüseyin Aksoy'dan açıklama geldi. Aksoy,  "Şu anda kayyum ataması yapılmamıştır. Kanun Hükmünde Kararname bilindiği gibi çıktı. Göreve iade edilmeyen belediye başkanları var. Dönüşümde değerlendirilecek. Diyarbakır'a döndüğümde değerlendirliecek konulardan biridir. Kayyum atanmayacak anlamına gelmiyor. Şu anda bir görevlendirme ve atama yok" ifadelerini kullandı.

"DEĞERLENDİRİLECEK İSİMLERDEN"

Silvan Belediyesi'ne ilçenin kaymakamı Murat Kütük, Sur Belediyesi'ne Kaymakam Memduh Duran'ın atandığı yönündeki habere ilişkin ise Vali Aksoy, "Henüz bir atama yok. Atama yapılırsa da değerlendirilecek isimlerden biridir kaymakamlar" dedi.

Öte yandan, Diyarbakır İl Valiliğinden de yazılı açıklama geldi. Valilik açıklamasında,bazı basın organlarında, Sur ve Silvan belediyelerine kayyum atandığı yönünde haberlerin yer aldığı belirtildi. Açıklamada, "Bu aşamada yapılan bir kayyum ataması bulunmamaktadır. Kayyum ataması yapıldığı takdirde açıklamada bulunulacaktır." ifadelerine yer verildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi