Kim İşgalci!

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde halk arasında “Çarşiya Şewitî” diye bilinen Tarihi Sipahi Çarşısı girişinde bir vakfa ait olduğu tespit edilen yaklaşık 300 metrekarelik alanın işgal edildiği ve buna Sur Belediyesince göz yumduğu iddia edildi.

Kim İşgalci!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Sur ilçesindeki olayların ardından restorasyon ve yenileme çalışmaları kapsamında yer alan Tarihi Sipahi Çarşısıyla ilgili çarpıcı bir iddia ortaya atıldı.

Yenileme çalışmalarının son aşamada olduğu çarşıyla ilgili yaklaşık 400 yıllık İpekyolu El Hac Mustafa Çelebi Molla Mehmed Vakfı yöneticilerince, çarşı içerisindeki kendilerine ait yaklaşık 300 metrekarelik alandaki çok sayıda dükkanının kaçak olduğu gerekçesiyle yıkımının gerçekleşmesi için harekete geçti.

Yıkım için Belediye ile resmi yazışmalarda bulunulurken, 2 yıllık sürede işkal altındaki yerlerin yıkım işi yılan hikayesine döndü. Zira yazışmalara belediye yönetimi dükkanların boşaltma işini vakıf yöneticilerine yüklemesi üzerine yıkım bir türlü gerçekleşemedi.

Duruma tepki gösteren ve gazetemize açıklamalarda bulunan İpekyolu El Hac Mustafa Çelebi Molla Mehmed Vakfı Mütevellisi Tayfun Adem Yılmaz, işgal altındaki yerlerin boşaltılmasının ve yıkımının belediyenin görevi olduğunu söyledi.

BELEDİYE: DÜKKANLARI SİZ BIŞALTIN

2014 yılının Haziran ayında vakıfa mütevelli olarak atandığını ifade eden Yılmaz, “Çalışmalarımın sonunda vakfımızda ait olan Çarşiya Şewitî’deki 265 ada 4,5,6,7,8 ve 9 nolu parsellerde kaçak yapıların olduğunu tespit ettim. Tabi bu sorun 1980 yıllardan beri devam ediyor. Buraya imara aykırı şekilde yapılar yapılmış. Bizde bununla ilgili Sur Belediyesine yazılar yazdık. Kendileriyle görüşmelerde bulunduk. Ayrıca Sur Belediye Başkanı Bilal Özkan görüşmelerde bulunduk. Kendisi bize yardımcı olacağını söyledi. Akabinde Sur Belediyesinin bana gönderdiği yazıda 10 gün içerisinde taşınmazların bizim tarafımızdan boşaltılıp, ondan sonrada yıkımın gerçekleşebileceğini bize bildirdiler. Böyle bir şey olamaz, böyle bir kanunsuzluk olamaz. Yıkım işi belediyenin görevidir. Burayı ivedilikle yıkmaları ve temizlemeleri gerekiyor. Çünkü buralarda imara aykırı yapılar var. Kendileri de bunu kabullenmiş” dedi.

“BÖYLE BİR ŞEY KENYA’DA DAHİ OLAMAZ”

Yılmaz, belediye başkanı Özkan’ın iyi niyetli olduğunu ancak İmar Müdürünün konunun çözümünde duyarsız kaldığını ileri sürerek, şöyle konuştu:

 “Belediyedeki imar müdürü bu konuyla ilgilenmiyor ne yazık ki. Dilekçelerimizi 2 yıldır yazıyoruz. Ama bir türlü cevap alamıyoruz. Belediye başkanımıza yazdığımız evrakları gizliyorlar. Bu yazıları belediye başkanımıza ulaştırmıyorlar. Bize gönderilen yazıların altında belediye başkan yardımcısının imzası var. Ne sebeple olursa olsun burada vakıf taşınmazları var. Bu vakıf taşınmazları rant kapısı haline gelmiş. Buna niye göz yumuluyor anlam verebilmiş değilim. Bir an önce belediyemiz tarafından imara uygun bir şekilde buraların yıkımı gerekiyor. Belediye başkanımızdan yardım bekliyoruz, vakfımıza sahip çıkmasını bekliyoruz. İmar Müdürümüzden bu taşınmaz malala ilgili biraz daha duyarlı olmasını bekliyoruz. Böyle bir şey Kenya’da dahi olamaz. Kendisi imara aykırı olarak buralardaki yapılara göz yumdu. Yani orada herhangi bir taş düştüğü zaman, birinin kafası kırıldığı zaman galiba imar müdürü o sorumluluğu üzerine almayacaktır. Bir an önce sorumlular görevlerini yerine getirsin. Vakıf burada çok ağır bir şekilde zarara uğramaktadır. Zararımızın giderilmesini talep ediyoruz.”

“SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIM”

Yılmaz, konu ile ilgili önümüzdeki hafta Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına görevi ihmalden dolayı ilgiler hakkında suç duyurusunda bulunacağını sözlerine ekledi.

BELEDİYE SORULARA YANITSIZ KALDI

Öte yandan görüşlerine başvurmak istenilen Sur Belediyesi yetkilileri, konuya ilişkin herhangi bir açıklama yapmayacaklarını bildirdi.

Kaynak: Diyarbakır Söz