Görüş Bildir

Kim sürece yan çizerse!

"Kim Çözüm Süreci'nden saparsa, kim Çözüm Süreci'nden yan çizerse tabiri caizse bu süreci zayıflatmaya yönelik hareket ederse, halkımızdan gereken en güzel cevabı alacaktır"

Kim sürece yan çizerse!

Fırat AVCIL/M. Emin FİDAN/Tahir KARAKEÇİ

DİYARBAKIR  - Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, "Kim Çözüm Süreci'nden saparsa, kim Çözüm Süreci'nden yan çizerse tabiri caizse bu süreci zayıflatmaya yönelik hareket ederse, halkımızdan gereken en güzel cevabı alacaktır" dedi. Yılmaz, Diyarbakır'ın Silvan İlçesi'nde yapımı süren baraja yönelik yapılan saldırılara tepki göstererek, "Kim Silvan Barajı'na saldırıyorsa, işsiz gençlere saldırıyor demektir. Kim Silvan Barajı'na saldırıyorsa, yoksullara, çiftçimize saldırıyor demektir. Kim ne yaparsa yapsın yatırımlarımızı ısrarla sürdüreceğiz" dedi.

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Diyarbakır'a gelen Bakan Yılmaz, DSİ Sosyal Tesislerinde düzenlenen basın toplantısında Çözüm Süreci'ne ilişkin değerlendirmelerde bulundu. "Çözüm Süreci birinin açıklamasıyla, oturmasıyla, söylemesiyle bitecek bir süreç değildir" diyen Yılmaz, büyük resme bakılması gerektiğini bildirdi.

Yılmaz, "Büyük resim Türkiye'nin doğrultusunu gösteriyor. Bunun için de tartışmalar olabilir. Çeşitli zamanlarda çeşitli kesimlerin rahatsızlıkları, eleştirileri olabilir. Bunlar tartışılabilir ama süreç devam eder" ifadesini kullandı. Yılmaz, hükümet olarak Çözüm Süreci'ndeki kararlılıklarını her fırsatta vurguladıklarına da işaret etti.

- "Çözüm Süreci halkımızın sahiplendiği bir süreçtir"         

AK Parti'nin seçim beyannamesinde de Çözüm Süreci'ne ayrı bir bölüm olarak yer verdiklerini vurgulayan Yılmaz, şöyle devam etti:

"Çözüm Süreci halkımızın sahiplendiği bir süreçtir. Tüm Türkiye'nin sahiplendiği ama özellikle de bu yörelerimizde yaşayan insanımızın çok yüksek oranda sahiplendiği bir süreçtir. Ben inanıyorum ki; kim çözüm sürecinden saparsa, kim çözüm sürecinden yan çizerse tabiri caizse bu süreci zayıflatmaya yönelik hareket ederse, halkımızdan gereken en güzel cevabı alacaktır."

- "Türkiye büyürken enflasyonu düşüren bir ülke oldu"

Türkiye ekonomisine ve kalkınma yatırımlarına da değinen Yılmaz, Türkiye'nin geçmişte çift haneli hatta üç haneli enflasyon rakamlarını gördüğünü anımsattı.

Yılmaz, enflasyon oranının artık tek haneye düştüğüne işaret ederek, "Türkiye son 12 yılda büyürken enflasyonu düşüren bir ülke oldu. Bu öyle kolay değil ama Türkiye bunu başardı" diye konuştu.

Geçen yılın 8,2 enflasyonla kapandığını aktaran Yılmaz, şu görüşlere yer verdi:

"Enflasyon çift haneye çıkar mı tartışmaları vardı, şükür olmadı. Tarım ve gıda sektöründe kuraklık ve don etkisi oluşmuştu. Gıda dışı alanların da etkisiyle enflasyon normalin biraz üzerine çıkmıştı. Bu yıl iki bakımdan enflasyonda daha olumlu bir perspektif var. Biri petrol fiyatlarındaki düşüş diğeri tarım sektöründe bu yıl çok daha farklı ortamımız var. Yağış ortalamalarına baktığımız zaman geçen yıldan fazla ve Türkiye'nin tarihi ortalamalarının da epeyce üstünde. İnşallah bu yıl tarım sektöründe çok daha bereketli bir yıl olacak. Bunun da önümüzdeki çeyreklerde fiyatlara yansımasını bekliyoruz."

- "Silvan Barajı'na saldırılar gerçekleştiriliyor"

Bakan Yılmaz, yapımı süren Silvan Barajı'nın önemine değinerek, bu barajın tamamlanması halinde GAP'ta Atatürk Barajı'ndan sonraki en büyük sulama projesi olacağını belirtti.

Projenin yaklaşık 6 milyar liralık bir yatırım olduğunu, tamamlandığında 2.4 milyon dekar alanı sulayacağını, yüzbinlerce insana istihdam sağlayacağını ifade eden Yılmaz, "Ancak Silvan Barajı'na bazı kesimlerce saldırılar gerçekleştiriliyor. Buna benzer başka yatırımlar da daha önce saldırılara maruz kaldı. Bu bizi üzüyor" dedi.

"Uluslararası kritere göre bir hektar alanı suladığınızda yaklaşık 2 hektara kadar istihdam etkisi olduğu söyleniyor. Dolayısıyla bu barajın hem Diyarbakır hem de bölgemize çok muazzam bir etkisi var. Bu projeye herkesin sahip çıkması lazım" ifadelerini kullanan Yılmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Biz insanlarımız yoksul, işsiz diye eleştirmiyor muyuz? Bu saldırıların tercümesi bence şu; insanlar işsiz kalsın, insanlar yoksul kalsın. Bu projeye kim saldırıyorsa başka niyeti olamaz. Bir taraftan böyle projelere saldıracaksınız, diğer taraftan 'niye işsizlik var, niye yoksulluk var?' diye şikayet edeceksiniz. Bu tutarsızlık, samimiyetsizliktir. Kim bu projelere saldırıyorsa onun karşısında herkesin durması lazım."

"Bedeli ne olursa olsun yatırımlarımızı sürdüreceğiz"

Yılmaz, Silvan Barajı gibi projelerin bölgenin kalkınması için önemli olduğuna dikkati çekti.

Silvan Barajı'nı, "çılgın proje" olarak nitelendiren Yılmaz, şunları aktardı:

"Çılgın proje diyecekseniz bundan daha önemlisi olamaz. Çünkü bu baraj doğrudan insanın refahını artıracak, çiftçimizin daha bereketli ürün elde etmesini sağlayacak, gıda sektörünün gelişimini destekleyecek, bağlantılı olarak ticareti geliştirecek. Bütün bunları düşündüğünüz zaman bu bölgemiz için çok değerli bir proje. Kim Silvan Barajı'na saldırıyorsa işsiz gençlerimize, yoksullara ve çiftçimize saldırıyor demektir. Hükümet ve devlet olarak gerekli tedbirleri alıyoruz. Bedeli ne olursa olsun yatırımlarımızı sürdüreceğiz. Bu yatırımlara bölgenin ihtiyacı var."

Basın toplantısına İl Valisi Hüseyin Aksoy, Milletvekili M. Süleyman Hamzaoğlu, Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu, İl Başkanı Muhammed Dara Akar, İl Emniyet Müdürü Halis Bögürcü ile diğer yetkililer katıldı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi