Kızıltepe'de 22 kişinin öldürülmesi davası

Aralarında dönemin Diyarbakır İl Jandarma Komutanı Albay Hatipoğlu ve Kızıltepe İlçe Jandarma Komutan vekili Uğur'un da olduğu 9 sanığın yargılandığı davanın görülmesine, Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesinde devam edildi

Kızıltepe'de 22 kişinin öldürülmesi davası

Mardin'in Kızıltepe ilçesinde, 1992-1996 yıllarında 22 kişinin öldürülmesine ilişkin, aralarında dönemin Diyarbakır İl Jandarma Komutanı Albay Eşref Hatipoğlu ve Kızıltepe İlçe Jandarma Komutan vekili Hasan Atilla Uğur'un da olduğu 9 sanığın yargılandığı davanın görülmesine, Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesinde devam edildi.

Güvenlik gerekçesiyle Ankara'ya gönderilen ve taraf avukatlarının katıldığı davanın duruşmasında, bazı müştekilerin avukatı Erdal Kuzu, Hatipoğlu ve Uğur hakkında kovuşturmanın durdurularak, yargılama izni yönünden dosyanın Hakimler ve Savcılar Yüksek Kuruluna (HSYK) gönderilmesinin, sanıklara yöneltilen suçun niteliği bakımından hukuka aykırı olduğunu ileri sürdü.

Kuzu, "Böylesi bir suçlamadan yargılananlar hakkında kovuşturma izni alınmasına gerek yoktur. Tanık ve müştekilerin yazılan talimatlarla dinlenmeleri, maddi gerçeğin ortaya çıkmasına engel olmasına neden olacak niteliktedir. Bu kişilerin bizzat mahkemece dinlenmesi gerekmektedir" dedi.

Bir kısım sanıkların ifadelerinin Sesli ve Görüntülü Sistem (SEGBİS) ile alınmasının maddi gerçeğin ortaya çıkması bakımından, kendilerine yöneltilecek soruların da sağlıklı bir şekilde yöneltilmesine engel olacağını savunan Kuzu, şöyle devam etti:

"Bu dava alenen bilindik bir dava değildir, gerçekle yüzleşme davasıdır. 20 yıl önce gerçekleşmiş cinayetlerin ortaya çıkartılması, faillerin tespitine ilişkin bir davadır. Mahkemenin yargılama usulü, evrensel hukuk ilkeleri ile bağdaşmamaktadır, tarafsızlık ilkesini ihlal eder niteliktedir. Bugüne kadar alınan savcılık kararları da dahil olmak üzere tüm kararları ispat eder niteliktir. Suç yeri Mardin'dir, yetkili mahkeme de Mardin Ağır Ceza Mahkemesidir. Sanıklar buraya gelmedi, 22 cinayet var, sanıklar tutuklanmalı. Eğer tutuklanma kararı verilmeyecekse bile sanıklar duruşmalara katılsın."

Cumhuriyet Savcısı, ara kararında, HSYK'ya gönderilen dosyanın ve dosyaya ilişkin kararın beklenmesinin gerektiğini belirterek, "Dosyanın yokluğunda, bu aşamada mahkemenin önceki oturumuna ilişkin kararlarından dönülmesi gerekçelerinin belirtilmesi yönündeki müşteki vekillerinin talepleri mahkemenin takdirindedir. Bunun dışında diğer olası ve olasılığa dayalı taleplerin reddini talep ediyoruz" diye konuştu.

Mahkeme ara kararında, sanıklar Eşref Hatipoğlu ve Hasan Atilla Uğur hakkında gerekli kovuşturma izni için HSYK'ya gönderilen dosyanın ve bazı müşteki ile tanıklar hakkında yazılan müzakere yazılarının cevabının beklenmesine karar vererek, duruşmayı erteledi.

- İddianame

Kızıltepe Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, aralarında dönemin Diyarbakır İl Jandarma Komutanı Albay Eşref Hatipoğlu, Kızıltepe İlçe Jandarma Komutan vekili Hasan Atilla Uğur, Jandarma Komando Bölük Komutanı Ahmet Boncuk'un da bulunduğu 5'i köy korucusu 9 şüphelinin, "silahlı terör örgütü kurmak, üye olmak" ve "tasarlayarak adam öldürmek" suçlarından cezalandırılması talep edildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz