Görüş Bildir

Kreşte işkence

Diyarbakır’da bir aile 1.5 yaşındaki çocuklarına eğitim adı altında psikolojik baskı ve şiddet uygulandığı gerekçesiyle özel bir kreş ve gündüz bakım evini adli makamlara şikayet etti.

Kreşte işkence

Mehmet Akar , Silvan’ın Bayrambaşı Belediyesi’nde çalışıyor. Dilek Akar ise Diyarbakır merkezde bir tekstil atölyesi işletiyor. Akar çifti, 1.5 yaşındaki çocuklarını, ‘ daha iyi bakılsın’ diyerek Diyarbakır’ın merkez ilçelerinden Kayapınar’daki özel bir kreş ve gündüz bakım evine verdi. Çiftin iddiasına göre kreşten önce normal bir çocuk olan minik Taha’nın davranışlarında anormallik başladı. Birden bire ürken ve korkan minik çocuğun davranışı aileyi harekete geçirdi. Kreş yönetimine başvuran Akar çiftine verilen yanıtta çocuğun davranışının normal olduğu söylendi.

BÖYLE EĞİTİM NASIL OLUR?

Davranışlarındaki bozukluk devam edince olayın üzerine giden Akar çifti,kamera kayıtlarını izlemek istedi. İddiaya göre kreş yönetimi, daha önce aileye evde izleme imkanı verme sözü dahi verdiği kamera izleme imkanını vermek istemedi. Ailenin ısrarlı davranışları karşısında kreş yönetimi görüntüleri sınırlı şekilde izlettirdi. Bu görüntülerde aile çocuklarına psikolojik baskı ve yanlış yöntemler uygulandığını tespit ederken, kreş yönetimi ‘bu bir eğitimdir’ iddiasını sürdürdü.

Bir süre sonra minik çocuğun yüzünde ve vücüdünda morluklar gören aile daha sonra tekrar izlediği görüntülerde bunu görünce olayı adli makamlara taşıdı.

Anne Dilek Akar,söz konusu kreşi önce polise şikayet edip rapor tuttuklarını, daha sonra savcılığa intikal ettirdiklerini söyledi.

 

POLİS RAPOR TUTTU, OLAY YARGIDA

 

Anne Akar,”Polis şikayetimiz üzerine rapor tuttu. Psikiyatrist ile görüştük. Yapılan işlemlerin eğitim olamayacağını söyledi. Odaya kitleme diye bir yöntem uygulamışlar. Bu uygulama sadece engellilere uygulanırken, bu ad ancak 15 yaşından sonra yapılıyor. Kaldı ki bu yöntem 20 yıldır engellilere bile uygulanmıyor. Çocuğumuza psikolojik baskı ve şiddet uygulamışlar. Bunu kamera kayıtlarında tespit ettik. O kayıtların tamamını da bize izlettirmek istemediler. Mahkeme safasında bu görüntüleri teslim etmek zorunda kalacaklar. Kreş yönetimi bizden özür dileyeceği yerde şiddet uygulayan bayan eğitmenlere sahip çıkarak bizi tehdit etti. İşin en acı tarafı bu. Çocuk büyük bir korku ve panik içinde. Bu sorumsuzların yüzünden belki de çocuğumuz hayatı boyunca bu psikoloji ile yaşayacak. Düzelse bile zaman alacak.” dedi.

GÖZYAŞLARIYLA AİLELERİ UYARDI

Konuşması sırasında göz yaşlarına hakim olamayan Dilek Akar, yaşadığı bu acı tecrübeden sonra ailelere de uyarılarda bulundu. Akar,”Biz yavrularımızı iyi niyetle bunlara teslim ediyoruz. Yetmiyor, fahiş paralar ödüyoruz. Onlar da eğitim adı altında çocuklarımıza şiddet uyguluyor. Kreş yöneticisi hak arama çabalarımız karşısında sözlü taciz ve ağır hakaretlerde bulundu. Olayı Sosyal Hizmetler Müdürlüğü ve Milli Eğitim Müdürlüğü’ne de ilettik. İşin peşini bırakmayacağız. Aileler bu konularda dikkatli olsun. Çocuklarımızı kime teslim ettiğimizi iyice sorgulayalım. Adalete olan inancımız sonsuzdur. Bunlar gerekli cezayı alırsa bundan sonra bu işleri daha düzgün ve işin hakiki uzmanları yapar.” diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi