Görüş Bildir

Kulp'ta Hes Protestosu

Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde bir grup, düzenledikleri yürüyüşle ilçede yapılması planlanan Hidro Elektrik Santrali (HES) Barajı'nı protesto etti.

Kulp'ta Hes Protestosu

Kulp ilçesi Turgut Özal Mahallesi'nde toplanan kalabalık pankartlarla yaklaşık 4 kilometre yürüyerek Kulp Çayı Köprüsü üzerinde eylem yaptı. Grup adına basın açıklaması yapan PADÇEK üyesi Metin Kılıç, "Bugün burada çok geç kalınmış bir adımı atmış olduğumuzun farkındayız, bu çabaların ilçemizde HES'ler yapılmadan önce ortaya çıkması gerektiğini biliyoruz. HES'lerin enerji üretmek amacıyla yapıldığı, sularımıza ve yaşam alanlarımıza yönelik bu yağmaya uydurulmuş bir kılıftır. Türkiye'de yapımı biterek üretime geçen, yapımı devam eden ve yapılması planlanan yaklaşık 2 bin HES projesi mevcuttur.

İLETİM HATLARI

Bu HES projelerinin tamamının 2023 yılında tamamlanması öngörülmektedir. Bu 2 bin HES barajı tamamlanıp üretime geçtiğinde bile ülkemizdeki enerjinin sadece yüzde 5'ni karşılayacaktır. Halbuki bugün üretilen elektrik enerjisinin yüzde 15'i dağıtım sırasında kaybedilmektedir. Sadece mevcut iletim hatlarına gerekli bakımı yaparak tüm HES'lerin üreteceği toplam enerjinin üç katını tasarruf etmek mümkünken, böylesine küçük bir oran için doğamızın ve canlıların yaşam alanının geri dönülmez biçimde tahrip edilmesi kabul edilemezdir" dedi.

 

DESTEK VERENLER

HES protestosuna PADÇEK yönetici ve üyelerinin yanı sıra, Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Kulp İlçe Başkanlığı üyeleri, Sağlık ve Emekçiler Sendikası (SES) Kulp İlçe Başkanlığı üyeleri, Kulp Haber Sen, İstanbul Kulp-Der, İstanbul İKED-DER, CHP Kulp İlçe Başkanlığı, BDP Kulp İlçe Başkanlığı, Diyarbakır Baro Başkanlığı ile çok sayıda gönüllü çevreci destek verdi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi