Kurbanlık Hareketliliği

Diyarbakır Hayvan Borsası, Kurban Bayramı öncesi hareketlendi. Kurbanlıkların en iyisini almak isteyenler erken davranarak hayvan borsasına geldi. Hayvanlarını satmak isteyen hayvan sahipleri ile kurbanlık almak isteyenler arasında uzun pazarlıklar yaşandığı da görüldü.

Kurbanlık Hareketliliği

Satıcılar kendilerine tahsis edilen alanlarda hayvanlarını satışa çıkararak müşteri beklemeye başladı. Çok sayıda alıcı, hayvan piyasasını yoklamak üzere sabahın erken saatlerinde pazara giderken, aradığı uygun kurbanlığı bulanlar ise pazarlığa başladı.

Kimi hayvan satıcıları ise hayvanların küpeleme işlemlerinin yapılmadığını söyleyerek Tarım Bakanlığının bir an önce küpeleme yapmasını istedi.

HAYVANLARIN KÜPELEMESİ

Hayvan satıcılarının satışlardan memnun olduklarını söyleyen Hüseyin Şeyhmusoğlu, “Şu anda hayvanların durumu çok güzeldir. Fiyatlarda iyidir. Yani alanlar biraz fiyat konusunda zorlanıyor. Şu an hayvan kilosu 12 liradır. Mal sahipleri satıştan ve fiyattan memnundur. Bir koyun 700 liraya geliyor. Bu fiyat kurban almak isteyenler için yüksek oluyor. Hayvan fiyatları geçen seneye göre pahalıdır. Bunun nedeni de yem fiyatlarının yüksek olmasıdır. Bir koyununun fiyatı bin lira da olsa insanımız kurban ibadetini yerine getirmek için alıyor.” dedi.

Geçen seneye nazaran fiyatlarda farklılık olduğunu belirten Tahsin Derin, “Geçen sene satışlar daha iyiydi, bu sene ise normaldir. Bu sene hayvan fiyatlarında biraz farklılık var. Diyarbakır’ın hayvanı yerli maldır, iyidir.” ifadelerini kullandı.

FİYATLAR ÜRKÜTMÜYOR

Türkiye’nin ve bölgenin içinde bulunduğu durumun düzelmesi durumunda hayvan satışlarının daha da iyi olacağını söyleyen Süleyman Gümüş, “Hayvan satışları iyidir. Bayramda da iyi gitse daha iyi olur. Türkiye’nin durumu iyi olsaydı daha güzel olurdu. Bu kaza bela, cinayetler olmasaydı daha iyi olurdu.” ifadelerine yer verdi.

Hayvanlardaki küpeleme işleminin hayvan satıcıları için sorun olduğunu dile getiren İbrahim Budak, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının bir an önce küpeleme işlemlerini yapmaları gerektiğini söyledi.

Budak, “Kurban her yıl gibidir. Yalnız esnaflarımız mağdurdur. Çünkü sürekli küpe sorunu ile karşılaşıyoruz. Küpe yapılmadığı için dışarıya hayvan gönderemiyoruz. Çünkü küpesiz hayvan kaçak yerine geçiyor. Bir yerde bu hayvan küpesiz yakalanırsa ceza kesiliyor. Hayvan sahibi 10 yıl çalışsa da o para cezasını ödeyemiyor. Bizim devletimizden istediğimiz tek şey bu küpenin serbest bırakılmasıdır. Biz küpe ile ilgili sorun yaşamak istemiyoruz. Bu hayvanları dışarıya gönderdiğimizde neden küpelenmediği soruluyor. Küpeyi serbest bıraksınlar, küpeleyelim. Şu an bir dananın fiyatı 3 bin liradan başlıyor, 10-15 bine kadar çıkıyor. Geçen sen ile bu sene arasında çok fazla fark yoktur.” şeklinde konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz