Kutbettin Arzu memleketi Çınar’da

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Kutbettin Arzu, Zerzevan Kalesi'ndeki arkeolojik kazılara ilişkin, "Uzun yıllar toprak altında kaldığı için kazı yapıldıkça kalenin tarihi önemi daha da iyi anlaşılacak. Burada yapılan kazılar Roma döneminin önemli tarihi bulgularına ışık tutacak" dedi.

Kutbettin Arzu memleketi Çınar’da

Diyarbakır'a gelen Bakan Arzu, Vali Hüseyin Aksoy ve İl Emniyet Müdürü Adnan Taşdan ile Çınar ilçesine 13 kilometre uzaklıktaki Demirölçek Mahallesi yakınlarında bulunan tarihi Zerzevan Kalesi'nde incelemelerde bulundu.

Kalede yürütülen arkeolojik çalışmalarla ilgili Dicle Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Aytaç Coşkun'dan bilgi alan Arzu, daha sonra kazıda gün yüzüne çıkarılan yapıları gezdi.

Bakan Arzu, yaptığı açıklamada, tarihi kalede son dönemde ciddi kazı çalışması yürütüldüğünü belirterek, söz konusu alanın Dara ve Diyarbakır arasında bulunan önemli bir karakol olduğunu vurguladı.

Arzu, şunları dile getirdi:

"Uzun yıllar toprak altında kaldığı için kazı yapıldıkça kalenin tarihi önemi daha da iyi anlaşılacak. Burada yapılan kazılar Roma döneminin önemli tarihi bulgularına ışık tutacak. Buradaki kaleden hem Mardin hem de Diyarbakır görülebiliyor. Burası hocamızın dediğine göre yaklaşık bin kişilik bir yerleşim merkezi ve ara sınır karakolu."

Alanda yeni bir kilisenin keşfedildiğini anlatan Arzu, kilisenin duvarlarında da Aramice İncil'den pasajlar olduğunu ancak henüz yazıların tercüme edilmediğini söyledi.

Arzu, bir uzman tarafından yazıların incelenip tercüme edileceğini, Roma'da çok tanrılı dinden Hristiyanlığa geçiş dönemiyle ilgili bu sayede önemli bulgulara ulaşılabileceğine dikkati çekti.

"Huzur ortamının sağlanması lazım"

Bölgenin turizmde de hak ettiği yere geleceğini ifade eden Arzu, "Öncelikle huzur ortamının sağlanması lazım. Ondan sonra bu gelişmeler olacak. Biz illa huzur ortamı gelecek diye de beklemiyoruz. Huzur ortamıyla ilgili çalışmalarımızı yaparken, bir yandan da buranın kültürünü gün ışığına çıkarmak konusunda çalışmalarımızı devam ettiriyoruz" şeklinde konuştu.

Valisi Aksoy da Zerzevan Kalesi'nin Diyarbakır'ın tarihi zenginliklerinde önemli bir yer tuttuğunu bildirdi.

Kalenin restorasyonu ve onarımıyla ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığının katkısının, Kalkınma Ajansı'nın desteklerinin önemli olduğunu kaydeden Aksoy, "Önümüzdeki dönemde burayı gezilip, ziyaret edilebilen bir alan haline getirmeyi hedefliyoruz. Kültür ve turizm anlamında Diyarbakır önemli potansiyele ve değere sahip" dedi.

Ziyaretin sonunda Bakan Arzu ve beraberindekiler tarihi Zerzevan Kalesi önünde fotoğraf çektirdi.

Kaynak: AA

Kaynak: Diyarbakır Söz