Lice'de 10 ton amonyum nitrat ele geçirildi

Lice İlçesi'nde 23 Haziran'da PKK'lı teröristlerin etkisiz hale getirilmesi için başlatılan 'Bayrak-14 Şehit Jandarma Teğmen Abdülselam Özatak Müşterek Özel Birlik Operasyonu' devam ediyor. PKK'lılarla sıcak temasın ve çatışmaların yaşandığı operasyonda 3 asker yaralanmıştı. Operasyonlar dün de ilçenin dağlık ve ormanlık alanlarında devam ederken, patlayıcı yapımında kullanılan yaklaşık 10 ton amonyum nitrat ve çok sayıda silah ele geçirildi.

Lice'de 10 ton amonyum nitrat ele geçirildi

Bu arada, operasyonda görevli güvenlik kuvvetlerine eylem yapmak amacıyla 4 farklı alanda döşenmiş 5 büyük mutfak tüpü ile tuzaklanmış el yapımı patlayıcı, uzaktan komutalı ateşleme sistemi ve 300 kilogram patlamaya hazır amonyum nitrat ele geçirildi. Operasyon kapsamında yapılan yol kontrol ve aramalarda terör örgütüne yardım ve yataklık ile terör örgütünün propagandasını yaptıkları gerekçesiyle 74 kişi gözaltına alındı, aranan 49 kişi yakalandı

DİYARBAKIR'ın Lice İlçesi'nde asker ve polis tarafından PKK'lı teröristlerin etkisiz hale getirilmesi için sürdürülen müşterek operasyonda patlayıcı yapımında kullanılan yaklaşık 10 ton amonyum nitrat ve çok sayıda silah ele geçirildi.

Lice İlçesi'nde 23 Haziran'da PKK'lı teröristlerin etkisiz hale getirilmesi için başlatılan 'Bayrak-14 Şehit Jandarma Teğmen Abdülselam Özatak Müşterek Özel Birlik Operasyonu' devam ediyor. PKK'lılarla sıcak temasın ve çatışmaların yaşandığı operasyonda 3 asker yaralanmıştı. Operasyonlar dün de ilçenin dağlık ve ormanlık alanlarında devam ederken, patlayıcı yapımında kullanılan yaklaşık 10 ton amonyum nitrat ve çok sayıda silah ele geçirildi.

VALİLİK AÇIKLAMA YAPTI

10 ton amonyum nitrat ile ilgili Diyarbakır Valiliği'nden yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, Lice ilçesi kuzey ve güneyi dağlık ve ormanlık alanda faaliyet yürüten, aralarında üst düzey örgüt yöneticilerin de bulunduğu değerlendirilen PKK'lıları etkisiz hale getirmek amacıyla başlatılan operasyonların devam ettiği belirtilerek şöyle denildi:

"Bölgede BTÖ mensupları tarafından kullanıldığı değerlendirilen sığınak, barınak, depo alanlarını tahrip etmek ve malzemeleri ele geçirmek, bölgede bulunan yerleşim yerlerinde tespit edilen işbirlikçiler ve aranan şahısları yakalamak, bölücü terör örgütünün finans kaynağı olan yasa dışı uyuşturucu madde ekim alanlarını imha etmek ve imal edilmiş uyuşturucu maddeleri ele geçirmek maksadıyla, zırhlı araçlar desteğinde, askeri birlikler, jandarma, emniyet ve geçici köy korucularından oluşan güvenlik kuvvetlerinin katılımıyla 23 Haziran 2016 tarihinde başlayan 'Bayrak-14 Şehit J. Tğm. Abdülselam Özatak müşterek özel birlik operasyonu' kapsamında, 24 Haziran 2016  tarihinde icra edilen arazi ve arama taraması esnasında; Lice ilçesi Çağdaş köyü Kevrihaçki tepe bölgesinde kayalık alanda 3 farklı noktada gizlenmiş vaziyette EYP yapımında kullanılacağı değerlendirilen 177 çuval toplam 8850 kilogram Amonyum Nitrat,  Lice ilçesi Sağlık köyü Hamzabey mezrası yakınlarında dere yatağında 2 farklı noktada gizlenmiş vaziyette EYP yapımında kullanılacağı değerlendirilen 23 çuval toplam 1150 kilogram Amonyum Nitrat,  Lice ilçesi Sağlık köyü Hamzabey mezrası yakınlarında dere yatağında bidon içerisinde gömülü vaziyette 29 çift bölücü terör örgütü mensuplarının kullandığı ayakkabı ele geçirilmiştir. Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatı ile ele geçirilen amonyum nitratlara ve giyim malzemelerine el konulmuş olup, olay ile ilgili olarak şüpheli ve şüphelilerin kimlik tespit çalışmalarına devam edilmektedir. Bölgemizde yaşayan vatandaşların huzur ve güvenliğinin sağlanması ve teröristle mücadele kapsamında yürütülen çalışmalara artan bir azim ve kararlılıkla devam edilecektir."

TUZAKLANMIŞ PATLAYICILAR İMHA EDİLDİ

Açıklamada, Lice İlçesi'nin Sınır Mahallesi kırsal kesiminde yer alan Sınırtepe bölgesinde operasyonlarını sürdüren güvenlik kuvvetlerine yönelik eylem yapmak amacıyla 4 farklı alanda döşenmiş, 5 büyük mutfak tüpü ile tuzaklanmış el yapımı patlayıcı, uzaktan komutalı ateşleme sistemi, 8 büyük boy pil ile hazırlanmış pil düzeneği, 300 kilogram patlamaya hazır amonyum nitrat elegeçirildi. Valilik açıklamasında, "Cumhuriyet Başsavcılığının talimatı ile ele geçirilen EYP düzenekleri patlayıcı madde imha timi tarafından emniyetli bir şekilde patlatılarak imha edilmiş, patlama sonrası herhangi bir can ve mal kaybı yaşanmamıştır. Bölgemizde yaşayan vatandaşların huzur ve güvenliğinin sağlanması ve teröristle mücadele kapsamında yürütülen çalışmalara artan bir azim ve kararlılıkla devam edilecektir" denildi.

4 ALANDA PATLAYICI DÜZENEĞİ

Operasyonda, dün icra edilen arazi ve arama taramasında Lice ilçesi Sınır mahallesi kırsalında Sınır tepe bölgesinde, operasyonda görevli güvenlik kuvvetlerine eylem yapmak amacıyla 4 farklı alanda döşenmiş 5 büyük mutfak tüpü ile tuzaklanmış el yapımı patlayıcı, uzaktan komutalı ateşleme sistemi, 8 büyük boy pil ile hazırlanmış pil düzeneği ve 300 kilogram patlamaya hazır amonyum nitrat ele geçirildi.

Cumhuriyet Başsavcılığının talimatı ile ele geçirilen el yapımı patlayıcı düzenekleri emniyetli bir şekilde imha edildi. Patlama sonrası herhangi bir can ve mal kaybı yaşanmadı.

Öte yandan, operasyon kapsamında 19 Haziran'dan bu yana 31 kontrol noktasında, 13 bin 694 kişinin sorgulaması, 5 bin 503 araçta da arama yapıldı. Aramalarda 2 ruhsatsız av tüfeği, 52 fişek ve tabanca ele geçirildi.

Aranan 49 şahıs yakalandı, bunlardan 3'ü işlemlerinin ardından tutuklandı. Lice ilçesine bağlı Abalı köyünde terör örgütüne yardım ve yataklık ile terör örgütünün propagandasını yaptıkları gerekçesiyle 74 kişi gözaltına alındı.

Kaynak: Diyarbakır Söz